Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Napęd Q4

Użytkownik Świeżak
    Auto
    AR SW 159 2.4 JTDm Q4

Domyślnie Napęd Q4

Witam wszystkich.

Od kilku miesięcy jestem posiadaczem 159 2.4jtdm Q4 z manualną skrzynią. Rok produkcji, końcówka 2008.

Pytanie odnośnie napędu Q4 bo obstawiam, że któryś jego element jest za to odpowiedzialny. Przy gwałtownym odpuszczeniu pedału gazu (auto nadal jedzie z wrzuconym biegiem, po prostu zdjęcie nogi z gazu) gdy zmienia się ciąg i to koła zaczynają napędzać jednostkę czuć i słychać uderzenie (wydaje mi się, że z tyłu dochodzi odgłos ale to może tylko takie wrażenie). Objaw jest ten sam na każdym biegu.

Szukając 159 w innych też był taki efekt. Wie ktoś może co się tak tłucze i czy da się to jakoś ogarnąć?
    Dodam, że miesiąc temu było dość dużo robione przy aucie (jak to po zakupie), sprzęgło jest nowe razem z kołem dwumasowym.

Jeśli taki wątek jest już to przepraszam ale nie mogłem nic znaleźć.

Dziękuję i Pozdrawiam.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Wodzisław Śl.
    Auto
    Giulietta Veloce 1.75 TCT

Domyślnie

Jeśli to jest delikatne "puknięcie" to z tego co kiedyś czytałem to norma dla torsena

Użytkownik Świeżak
    Auto
    AR SW 159 2.4 JTDm Q4

Domyślnie

Tak, jest to delikatnie odczuwalne puknięcie.

Trochę mało komfortowe przy wolnej zmianie biegów ale da się to opanować odpowiednią zmianą do tego stopnia, że nawet nic nie słychać.
    Też słyszałem, że jest to normalne dla Q4 ale chciałem zapytać czy może ktoś z tym już walczył.

Dzięki za odpowiedź

Użytkownik Rowerzysta Avatar Omkaaa
    Auto
    Alfa Romeo 159 sw Q4

Domyślnie

Nic z tym nie zrobisz

Użytkownik Znawca Avatar Yarek
    Mieszka w
    WLKP.
    Auto
    159 2,4 JTDM Q4 TI, Giulietta 1,4 MA.

Domyślnie

Cytat Napisał Warwickk Zobacz post
    Tak, jest to delikatnie odczuwalne puknięcie.

Trochę mało komfortowe przy wolnej zmianie biegów ale da się to opanować odpowiednią zmianą do tego stopnia, że nawet nic nie słychać.
    Też słyszałem, że jest to normalne dla Q4 ale chciałem zapytać czy może ktoś z tym już walczył.

Dzięki za odpowiedź
    Początkowo to mnie wkurzało. Myślałem, że coś nie teges. Ale z czasem...przyzwyczaiłem się , a nawet polubiłem.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    159 2.4 JTDM Q4

Domyślnie

W moim egzemplarzu jest dokładnie to samo i też już przywykłem. Dużo czasu poświęciłem na nasłuchiwania pod obciążeniem i bez, na podnośnikach i podczas jazdy i ostatecznie wyszło, że stuk definitywnie pochodzi z tylnego mostu. Podobno są firmy specjalizujące się w tego typu układach i tego typu usterkę da się ogarnąć, ale biorąc pod uwagę to, że na forum jeszcze nikt nie potwierdził, że da się to wyeliminować i jednocześnie nikt nie wspominał o przypadkach żeby coś się w tym napędzie rozsypało jako następstwo tych stuków, to zdecydowałem, że nie będę tego rozbierał (koszta takich regeneracji to też niemałe pieniądze więc tym bardziej)

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Ten układ niestety tak ma i pęknięcie nie pochodzi od Torsena, a od tylnego dyferencjału.
    Kiedyś pewien użytkownik Q4 pochwalił się na Fb, że zlikwidował luz mechanizmu poprzez dodanie podkładki dystansującej łożysko, bodajże napadowe. Nie wiadomo tylko czy skasowanie tego luzu jest pożądane.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10