Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Temat: BRC BLOS do silnika V6

Zun
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał NOE
    w dużym skrócie to BLOS jest mikserem o zmiennej średnicy czyli nadal pozostaje kwestia dławienia silnika i ingerencja w elektronikę silnika,jedynym sensownym rozwiązaniem to instalacja wtrysku gazu.Ostatnio widziałem na Allegro wtrysk z montażem za 2400zł w Siedlcach do V6.Nie baw się w żadne BLOSY to tylko pozorne oszczędności a nerwów później dużo(wydatków też) a auto nie będzie chodziło tak jak na oryginalnym dolocie.Dolot w Alfie ma dużą pojemność a przy strzale gazu to poważne uszkodzenia.Przy instalacji wtrysku gazu jest to bardzo zminimalizowane.Zastanów się dobrze abyś później nie żałował.
    Nie zgodzę się z kolegą .Twój skrót nie jest duży - jest kosmiczny Proszę , włącz google i zobacz jak jest zbudowany i na jakiej zasadzie działa - jeśli prosta fizyka nie jets ci obca to może zmienisz zdanie. Co do kosztów - nowy blos to koszt 300 pln plus montaż , który każdy jest w stanie zrobić we własnym zakresie , no plus może 50 pln za regulacje na analizatorze spalin , co by ekonomiczność była zachowana. Najzwyklejsza instalacja w zależności od regionu zaczyna sie od 1200 pln. Co do sekwencji za 2400 ... hmmm , wspominałeś o problemach i nerwach i oszczędnościach ? No to zamontuj taką sekwencję do ponad 10 letniego auta u Pana Zdzisia to zobaczysz co znaczą nerwy - po roku może Ci ich braknąć. A co do blosa i nerwów ? Zakładasz go w 30 minut , jak jest trudny dostęp to powiedzmy w godzinkę , ustawiasz i .... no właśnie , twoje problemy z gazem się kończą - zapominasz co to gaz , co to strzał i co to mulenie silnika - silnik odzyskuje wigor . Moc porównywalna do tej na sekwencji , spalanie też - proszę poszukaj dynosheetów z hamowni , jeśli Ci sie nie chce to podeśle je tutaj . Moje autko po zmianie ze zwykłej instalacji na blosa odzyskało prawie 30 koni , spadło spalanie a cała operacja zajęła mi całe 35 minut A wtryski to sobie można montować do nowych aut , i to nie takie za mniej niż 3000 pln , bo z nimi to dopiero są problemy ... i tak naprawdę koszty. I nie jest on sterowany elektronicznie To urządzonko wykorzystuje proste prawa fizyki i robi to rewelacyjnie.

pozdrawiam

Użytkownik Maniak resoraków Avatar edge66
    Auto
    164 Super, 2.0 T.Spark

Domyślnie

to, że auto ma mniej niż 10 lat, czy też ponad, nie ma żadnego przeciwwskazania do montażu sekwencji, pod warunkiem, że w aucie jest zamontowany silnik z wielopunktowym wtryskiem benzyny sterowany elektronicznie. Należy przy tym pamiętać o sprawnej sondzie lambda. Dlatego nie zgodzę się z kolegą, że "braknie nerwów" z powodu tejże instalacji (chyba ze pan zdzisio nie umie się obsługiwać laptopem, czy też go nawet nie posiada)
    Po założeniu blosa auto zyskało te prawie 30 koni, w decydującej mierze, dlatego że udrożniłeś dolot. Porównaj sobie średnice mikserka ze średnicą blosa (skieruj swą uwagę na przepływ powietrza).
    Przyznać muszę, że blos sprawia że auto już od najniższych obrotów płynnie się wkręca na obroty, ale na pewno nie idzie to w parze z ekonomiką.
    Myślę, że sekwencja jest optymalnym rozwiązaniem.

Zun
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał edge66
    Po założeniu blosa auto zyskało te prawie 30 koni, w decydującej mierze, dlatego że udrożniłeś dolot. Porównaj sobie średnice mikserka ze średnicą blosa (skieruj swą uwagę na przepływ powietrza).
    Przyznać muszę, że blos sprawia że auto już od najniższych obrotów płynnie się wkręca na obroty, ale na pewno nie idzie to w parze z ekonomiką.
    Myślę, że sekwencja jest optymalnym rozwiązaniem.
    Słuchaj , ja dobrze wiem czemu zyskało Nie zamontował sobie tego bo mi się nazwa spodobała , tylko dlatego , że zasada działania tego urządzenia daje nam wymierne efekty . Teraz jeśli chodzi o wiek auto - przeciwwskazaniem jest właśnie wadliwe działanie różnych czujników - co oczywiście jednocześnie odbija się na benzynie , ale przy blosie to po prostu nie przeszkadza bo jest to wynalazek w pełni. Mechaniczny. Drugim przeciwwskazaniem jest to , iż w kilkunastoletnim aucie taka instalacja (porządna montowana w porządnym warsztacie) potrafi przekroczyć wartość auta - w tym momencie imho aspekt ekonomiczny takiej instalacji jest niekorzystny Dla mnie brak sensu. Moc jest porównywalna przy jednym i drugim. Prostota w obsłudze te o plus na rzecz BLOSa , cena na koszt BLOSa . Został nam tylko aspekt ekonomiki spalania ..... Z tego co porównywałem dobrze wystrojony blos vs dobrze wystrojona sekwencja to różnica w granicach 5 - 10 % . Dla mnie gra nie warta świeczki , mam płacić dwa razy tyle , żeby zyskać 5 - 10 % i mieć następny pakiet elektronicznych gadżetów , które mogą odmówić posłuszeństwa ?? Gdybym kupował auto za ponad 100 tysięcy - nie zastanawiałbym się ani chwili - porządna sekwencja , a jakże (tylko nie jakieś polskie STAGi ......) , ale w aucie za kilka tysięcy ?? Po to tylko , żeby auto mi paliło pół litra mnie gazu ??

Co do polskich specjalistów - przy kiepskich instalacjach sekwencyjnych to nawet najlepsi z hamowniami i laptokami nie raz wymiękli po pół roku walki ze sprzętem .... czasami jak widzę to walka między cierpliwością serwisanta a cierpliwością właściciela pojazdu ... kto wygra :mrgreen: .

Poza tym też nie do końca mnie zrozumiałeś - ja nie potępiam instalacji sekwencyjnej - dobra sekwencja dobrze zestrojona musi chodzić bardzo dobrze i wierze w to. Ale jak ktoś mi mówi że blos to badziew to moim zdaniem powinien zastanowić się nad poziomem swojej wiedzy , wyciągnąć wnioski i nie wypowiadać się na temat czegoś , czego nie zna BLOS jest dobry i skierowany do pewnej grupy odbiorców , imho zupełnie innych od tych do których jest skierowana sekwencja. Dobra sekwencja , bo tania imho jest kompromisem między tymi dwoma bardzo dobrymi rozwiązaniami - bo jest tania prawie jak blos i jest sekwencyjna jak dobra sekwencja - ale w połączeniu to badziew po prostu.

pozdrawiam

p.s. Jak dla mnie BLOS ma jeszcze jedną dodatkową zaletę - bardzo łatwo zestrajalny , gdy bawimy się w dostrajanie auta w przeróżny sposób to w bardzo prosty sposób jesteśmy w stanie zwiększyć mu dawkę - w sekwencji to już takie proste nie jest .

dziesiątka
    Gość

Domyślnie

witam kolegów ja z pytankiem czy moze juz ktoś zainstalował w motoże 2,5 V6 GAZ na blosie ,jak to chodzi? jestem ciekaw jak to sie spisuje bo mam zamiar zamontować w swojej alfie gaz i wszyscy mi mówią żebym instalował sekwencje ,ale duzo słyszłem i dużo czytałem o blosie i nie wiem juz co mam robic . Różnica w cenie instalacji jest spora .Czy mozna zainstalować do takiego motorka zwykła instalacje 2 generacji?

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

i dobrze ci radza!
    Kto chce szuka sposobu,
    kto nie chce szuka powodu.
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była
    147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
    166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
    Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest

Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest

Użytkownik Pirat drogowy Avatar kubacik
    Mieszka w
    Olkusz
    Auto
    Jest 156 JTD 16 V SW i 2.5 V6 SW była Berlina 156 2.5 V6

Domyślnie

Witam
    Podzielam opinie piotriixa . Jeżdże na sekwencji i mam spokoj. Wcześniej go nie miałem bo pierwotnie zainstalowano mi instalację starszej generacji i po 2 miesiącach rozjechała się mapa benzyny a za nia gazu jeszcze bardziej benzyny i jeszczebardziej gazu aż Focusy TDDI i inne VW TDi odjeżdżały mi spod świateł a 20 lirow gazu było momentami mało na 100 km. Obecnie niewiele samochodow jest w stanie mi odjechac a spalanie utrzymuje się między 11(trasa) a 14l (miasto).
    Pozdrawiam