przepływomierz jest nowy , ma 2 miesiące, żadnych błędów nie pokazuje, pozatym rzeczywiste spalanie jest w normie bo ok 6,5- 7 L
przepływomierz jest nowy , ma 2 miesiące, żadnych błędów nie pokazuje, pozatym rzeczywiste spalanie jest w normie bo ok 6,5- 7 L
Ostatnia z Alf : Alfa Romeo 159 ,
Teraz: Mercedes CLS 55 AMG & Suzuki SV 1000S
OD DUŻEGO SILNIKA LEPSZY JEST ? ..... JESZCZE WIĘKSZY SILNIK
Wartości pokazywane przez kompa to parodia. Stojąc w korku przez godz. pokazuje że nic nie spala, na zimnym prawie 30l, podczas hamowania silnikiem na odcinku paru km. zawsze około 2l (włoska górka ;-) ) Wartości z kompa i z kieszeni duża różnica, czasem na + czasem na -.
Blue....
"Life is racing, everything else is just waiting" - Steve McQueen
Może to przez pozycję przepustnicy tak się dzieje...? Aż sam z ciekawości jutro sprawdzę, jak jest u mnie.
mi też pokazuje 2 litry podczas postoju więc to chyba norma![]()
Podczas stania w korku nie ma możliwości wyliczenia ile auto pali na 100km, ponieważ stojąc nigdy nie przejedzie tej "setki". Wypali nawet całą cysternę paliwa i nie zrobi tych stu kilometrów.. W takiej sytuacji "mądry" komputer ( a raczej programista ) wyświetla na ekranie spalanie na godzinę.. Czyli ile litrów spali stojąc w korku przez godzinę... np 0,7 w VAGachAlfa pewnie ma podobnie..
Jeśli alfa wylicza spalanie średnie na dystansie 400m, to aby zobaczyć tam na wyliczeniach 0l/100km to trzeba hamować silnikiem chyba 800m? Po takim dystansie na 100% wyskoczy wam 0.. sprawdźcie.. Oczywiście w momencie ściągnięcia nogi z gazu wtryskiwacze są odcinane, aż do puki obroty nie spadną poniżej pewnej granicy (1200-1600rpm - zależy od auta)..
Co do zimnego silnika i ruszania/przyspieszania to wskazania komputera są jak najbardziej realne. Jak ktoś nie wieży to niech przejedzie te 100km tylko na zimnym silniku, ciągle przyspieszając i hamując... Zimny silnik w dodatku na ssaniu żłopie jak alkoholikDo tego podczas przyspieszania potrzeba zdecydowanie więcej paliwa, niż podczas trzymania stałej prędkości. Tak samo jazda na niższych biegach owocuje większym spalaniem.. Nie bez powodu w Eco-Drivingu każą zmieniać szybko biegi
![]()
potwierdzenie tej teorii łatwo znaleźć: Uszkodzony termostat = większe spalanie, jazda w miejskich korkach = większe spalanie, jazda w zimie = większe spalanie (silnik dłużej się nagrzewa)...
DolnySlask - Boleslawiec. Zgorzelec. Jelenia Gora
Chetnie Pomoge w zakresie:
AlfaDiag FiatEcuScan MultiEcuScan - diagnostyka
MPPS KWP2000 Galletto - zgrywanie map paliwa
STAG KME - instalacje LPG
Witam, mam pytanko. Wczoraj pojechałem w taką małą trasę - 50 km w jedną stronę. Zatankowałem bellę i skasowałem trip'a. Po dojechaniu na miejsce komputer pokazał takie wartości: Avarge consumption 8,9l/100km (trip był wykasowany) natomiast trip B pokazał 6,9l/100km. Dlaczego komputer mi pokazał różne wartości spalania?
Nie wykasowales tripu B![]()
A ja tylko odpowiem na jakieś dawne wątpliwości - przy Jeździe bez wciśniętego gazu zawsze będzie pokazywał 2l/100km. Ostatnio przejechałem tak "z górki" spokojnie ponad 2km i wskazanie nie spadło niżej wiec zwyczajnie taki jest program.
DRIFT-R's ALFA 147[CENTER]