Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Temat: Koszmarnie mały promień skrętu 156 GTA

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Ja tez się o tym przkonałem po kupnie 1.9jtd 156. W 1.6ts jest troche mniejszy promień skrętu chyba o jakieś 50cm i raz się na parkingu przejechałem - dlaczego ta kierownica się dalej nie kręci... A o dedrze to już nawet nie wspominam - dało rade wcis się wszedzie bez zbędnego manewrowania. Przepaśc.

Superjahu007
    Gość

Domyślnie

Wpływ na to może mieć ograniczenie konstrukcyjne . Jest to jakiś sposób żeby oszczędzać przeguby napędowe podczas ruszania na skręconych kołach - ale mogę się mylić . Do do skrętu można się przyzwyczaić.

fracek
    Gość

Domyślnie

Na początku ciężko sie przyzwyczaić, ja miałem stracha jadąc np na uczelnie że nie znajde miejsca lub nie bede miał jak zaparkowac . Później już przeszło i sie obyłem z kierownicą.
    Kiedyś wiozłem kolege i jego żone i patrze dziura no to lekko energiczny ruch i dziura ominięta, żona kolegi była w szoku że ledwo co ruszyłem kierownice i już skręcaliśmy .

I sprawa myśląc wmiare logicznie alfa gta ma duuży silnik i do tego ułożony poprzecznie i raczej napewno inny układ kierowniczy niż jakaś 1.6TS. Pisze tu apropo tych Vw i leonów bo one mają silniki wzdłużnie no i sa o wiele mniejsze. Tam jest po prosu mało miejsca na jakie kolwiek ruchy

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Duży promień skrętu rekompensuje sportowe przełożenie kierownicy, mało który samochód ma tylko dwa obroty od skrajnych położeń koła kierownicy.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Lancer, Giulia quadrifoglio

Domyślnie

fracek:
    I sprawa myśląc wmiare logicznie alfa gta ma duuży silnik i do tego ułożony poprzecznie i raczej napewno inny układ kierowniczy niż jakaś 1.6TS. Pisze tu apropo tych Vw i leonów bo one mają silniki wzdłużnie no i sa o wiele mniejsze. Tam jest po prosu mało miejsca na jakie kolwiek ruchy[/QUOTE]

A, propo mojego Leona to 240 kucy z 2 litrów, sprawdź ile waży i jak wygląda silnik i zaczynaj porównania, nie wiesz o czym piszesz, bzdury piszesz. Alfa z modelem 156 sama przyznała że dupy dała (chodzi o skręt), poszukasz, znajdziesz.

Użytkownik Rowerzysta Avatar wasyl
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.5 V6 2002

Domyślnie

Tak zapewne sama przyznala..... .
    155 V6 była
    155 TS była
    156 V6 była
    156 GTA była
    155 TS była
    x3 japonce były
    156 V6 była
    x1 japoniec jest. Zycie.

obserwator737
    Gość

Domyślnie

dobra a dlaczego 156 2.5V6 skręca lepiej od 156 GTA ? może kwestia innych półosi ?

w każdym razie przed zmianą auta miałem wątpliwości co do manewrowania (konkretnie chodziło mi o poruszanie się po pewnym podziemnym parkingu) - okazuje się że
    pół metra dłuższy a skręt i łatwość manewrowania o niebo lepsze niż w 156 czy GT - tyle że
    RWD a to jakby inna bajka

Użytkownik Alfa i Omega Avatar minciu
    Mieszka w
    Bolesławiec
    Auto
    156 2.4JTD 2002r 150KM CF3

Domyślnie

Zawsze możesz zrobić tak: skręcasz koła na maksa, zaciągasz ręczny i ruszasz z kopyta przeguby dostają po dupie ale robisz 360* niemial w miejscu
    DolnySlask - Boleslawiec. Zgorzelec. Jelenia Gora

Chetnie Pomoge w zakresie:
    AlfaDiag FiatEcuScan MultiEcuScan - diagnostyka
    MPPS KWP2000 Galletto - zgrywanie map paliwa
    STAG KME - instalacje LPG

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    BMW E61 545i żony, E61 530xD do orania pola :)

Domyślnie

156GTA względem zwykłej 156 ma inna zwrotnicę, przekłądnię, drążki kierownicze i to powoduje inny promień skrętu zwiazany też z rozmiarem seryjnej gumy. Może i na parkingu trzeba troche wiecej pokręcić się GTA żeby zaparkować ale za to w czasie szybkiej jazdy jej układ kierowniczy daje masę frajdy.

Ogólnie faktycznie 156tki skręcają słabiej niż inne auta tej klasy jednak ma to swoje plusy, moje 2,5 V6 ma ponad 220tys km a dzięki temu że przy manewrach i włanczaniu się do ruchu promień skrętu ogranicza łamanie przegubów są one w świetnym stanie, nie jeden VW inna marka przy tym przebiegu i mocy silnika juz by chrobotała przegubami przy każdej okazji.
    10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia

Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu

Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts

obserwator737
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał minciu Zobacz post
    Zawsze możesz zrobić tak: skręcasz koła na maksa, zaciągasz ręczny i ruszasz z kopyta przeguby dostają po dupie ale robisz 360* niemial w miejscu

heh jakbym chiał potrenować to kupię jakieś inne RWD , moze 125p