moja druga ulubienica...
nie było mnie i nie miałem dostępu do neta. dzięki wszystkim jutro rozbieram ów pedał
Było Skromne 156 1.8 TS 144 km i mniej skromne 156SW 2,5 V6 i były powody do mruczenia
Jest klekot 159 SW 1.9 JTD i 136 km i nie ma powodów do mruczenia
ALFA-i każdy dzień jest inny
Ma ktos fotke jak to wyglada pod tym pedalem, bo nie umiem znalesc tej dziury w ktora wchodzi ten bolecw zadnym sklepie nie ma takiej sprezyny
musze podjechac do aso.
AR 156 2.5 V6 Q2
AR 145 JTD '99 byla
AR 156 2.0 TS byla
Witam
W u mnie pedał sprzęgła też dziwnie działa - wciskając go na odcinku około 1cm jest zupełnie luźny, gdy "załapie" podczas dalszej drogi skrzypi.
Czy przyczyną takiego zachowania jest owa sprężyna ?
Szału dostaje przez to skrzypienie ale jakoś nie potrafię sobie z tym poradzić.
156 Sportwagon 2003 1,9 JTD 8V 115 km - zostałem ALFAHOLIKIEM
Sprężynka albo/i pompa sprzęgła do wymiany
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
POMPA SPRZĘGŁA - ciary mnie przechodzą na dźwięk samej nazwy :-)
A tak na poważnie gdzie owa pompa się znajduje i czy jestem w stanie sam sprawdzić poprawność działania ?
156 Sportwagon 2003 1,9 JTD 8V 115 km - zostałem ALFAHOLIKIEM
Przy pedale sprzęgła. Jak ma ok 100tys km to w ciemno możesz wymieniac
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Sprężyna ta jest nie po to aby nie zniszczyło się łożysko wyciskowe. W układzie hydraulicznym sprzęgła łożysko tak czy tak cały czas opiera się o docisk. Jeśli ma działać dobrze układ pompa- wysprzęglik , czyli odpowiednio kasować luz powstały podczas eksploatacji inaczej zużycia sprzęgła, zmian temperatur itp. to pompa ( i pedał sprzęgła) ma wracać do pozycji wyjściowej. Jeśli nie ma sprężynki to pedał zwykle nie wraca do samej góry i po pewnym czasie obniżył by się do takiego poziomu że byłby problem z wysprzęglaniem. Nie ma obawy o natychmiastowe zniszczenia sprzęgła , można spokojnie zakupić części i wymienić przy najbliższej okazji. Niemniej trzeba pamiętać że wiele modeli ma na sprzęgle czujnik ( podobny jak przy hamulcu). Czujnik daje sygnał do ECU. Auto zwykle normalnie jeździ ale rejestruje w ECU błąd tegoż czujnika. Układ sprzęgła działa tak samo jak układ hamulcowy, można sobie wyobrazić jak by pedał hamulca nie wracał do samej góry, po pewnym czasie w trakcie zużywania klocków byłby coraz niżej , niżej aż wpadłby do podłogi.
LANCIA KAPPA V6, Fiat CROMA 2.0, Fiat CROMA V6, RITMO 1,5 ie - 32V i 550 kM w sumie
www.lanciapolska.org/forum - forum Lancii
a więc tak sprężyna cała a całe sprzęgło doznało hmm uzdrowienia nic się nie dzieje objawy znikły. Więc póki co narazie jej nie ruszam bo po co.
Było Skromne 156 1.8 TS 144 km i mniej skromne 156SW 2,5 V6 i były powody do mruczenia
Jest klekot 159 SW 1.9 JTD i 136 km i nie ma powodów do mruczenia
ALFA-i każdy dzień jest inny
ja ostatnio przez miesiac walczylem ze sprzeglem tzn pedal wpadal mi bez oporu w podloge. wsiadalem do auta podpompowalem pedalem i bylo ok... ale bylo coraz gorzej,pompowanie nic nie dawalo i albo mialem sprzeglo albo lapalo od polowy.. dodam ze wyciekl mi gdzies caly plyn ze zbiorniczka..w miedzyczasie trzy razy je odpowietrzalem i za kazdym razem bylo powietrze w ukladzie. ciagle sie zastanawialem czy to pompka czy wysprzeglik. w koncu oddalem do mechanika,ten sam dokladnie nie wiedzial co to.. ale po dokladnym sprawdzeniu wszystkiego doszedl do sedna no i ku mojemu zdziwieniu okazalo sie ze calej sprawie winien jest przewod!! rurka na laczeniu syczala i saczyl sie plyn.. przewod juz zamowiony oryginalny przez serwis koszt 169zl plus wymiana 70 zl.. a jezeli chodzi o sprezynke przy pedale to sam nie mialem jej wlozonej,ten mechanizm znalazlem kiedys na podlodze i wrzucilem go do bagaznikapotem mnie to gryzlo, sprezynke dorobilem i zamocowalem
![]()