Distinctive...
Jeśli masz obawy do 2,0 (170KM) kup sprawdzony 2,4 (210KM) - na pewno przyjemniej gra 5 cylinderków.
1,9 (150KM) chyba jednak za słaby do tego motoru !ALE! mogą zrobić w salonie (aby zachować gwarancję) chip tak np. na 180KM - wtedy porównaj jak to wyjdzie cenowo...
Hmm, 2.4 jest powyżej budżetu obawiam się.
Ja też polecam wersję Distinctive , silnik 2.0 JTDM powinien zaskoczyć Cię kulturalniejszą pracą niż produkt VW którym sie poruszasz teraz a jeśli będzie zbyt mało mocy ( nie sądzę) to zawsze możesz zrobić program.Pzdr
AR 156 1.8 TS ( 2001-2006)
AR 159 1.9 JTDM 16V ( 2006-2009)
AUDI A5 2.0 TFSI MTM (2009 -2014)
BMW 528i F10 ( 2014 - 2019 )
BMW 540i G30 ( 2019 -
Lewostronnym powolno jeźdźcom mówimy kategorycznie NIE !!!
http://otomoto.pl/alfa-romeo-brera-b...C19453302.html
http://otomoto.pl/alfa-romeo-brera-2...C19502244.html
a co sądzicie o tych dwóch egzemplarzach ?
Witam, mam nadzieje ze nie pomyliłem tematow i dobrze się wpialem!
Ogolnie to zakochałem się w AR 159sw tylko ze chciałbym wersje 1.8 żeby wsadzić lpg, czy jest to rozwiązanie warte uwagi, biorac pod uwagę fakt, ze nie chce diesla i nie potrzebuje silnika 3.2 by byc krolem swiatel, tylko samochodu do sprawnego przemieszczania się. Czy faktycznie takie polaczenie jest z góry skazane na nie czy jest to jakiś pomysl aby w miare tanio jezdzic. Kolega ma vectre z tym silnikiem + lpg i sobie chwali, wiec pytam jak się to ma w alfie? Z góry dzięki za wszystkie uwagi i spostrzeżenia
Jesli chcesz lpg to innego wyjscia praktycznie nie masz.
Witam wszystkich forumowiczów,
Rozpocznę może ten temat od tego iż byłem posiadaczem Alfy Romeo 156 SW 2001 rok 1,9 JTD 110 koni. Ten samochód był moim drugim wozem (pierwsza była megane coupe). Jak tylko zobaczyłem Alfę u mojego znajomego dalszego znajomego od razu chciałem ja kupić. Słyszałem opinie, że ten model nie jest jakoś mega udany, ale ja chciałem ją mieć. Tak się sympatycznie wszystko złożyło, że wcześniej wróciłem z sezonowej pracy za granica w związku z tym posiadałem odpowiednią gotówkę
. 156 była sprowadzona z DE. Gwarancja 100%, że nie była uderzona. byłem zafascynowany tym samochodem. Po zakupie jeździło mi się rewelacyjnie. Niestety za jakiś czas czar chyba prysł, zawieszenie zaczęło być słychać, termostat uszkodzony i turbo padło(mogę zagwarantować iż przestrzegałem wszystkich ale to wszystkich zasad jazdy dieslem)...
. Jako że byłem jeszcze wtedy uczniem nie miałem już kasy na odpowiednią naprawę Alfy dlatego sprzedałem 156. Nie będę ukrywał byłem bardzo zniesmaczony Alfa po tych moich ekscesach, lecz zawsze patrzyłem na markę Alfy z sentymentem. Aktualnie już uczniem nie jestem
i nie ukrywam chciałbym poszerzyć szeregi posiadaczy Alfy o model 159 SW.
Jestem tego świadom, że marka Alfa Romeo jest specyficzna marką, ale chyba coś we mnie zostało z tej 156, że nadal mnie ciągnie.
W związku z tym chciałbym się Was poradzić bo wiem, że wszyscy tu zgromadzeni mają spore doświadczenie i siedzą w tej marce latami. Czy Alfa Romeo 159 SW diesel to jest teraz dobry wybór ? Interesuje mnie raczej silnik diesla ten 1,9 JTDm 150 koni, bo 120 koni to chyba lekko mało do tego autka. Słyszałem teraz że diesle mają problemy z kolektorami ssącymi, ale chyba ten problem znikł w 2008 roku.
Jeśli możecie poradzicie mi coś w kwestii tego modelu tzn. czy dobry wybór silnika, czy minimalny rok to ten 2008, jak z zawieszeniem itd itd.
Z góry dziękuję za informacje
Sorry, że tak zajechałem historią na początku, ale jakoś tak chciałem się podzielić z Wami
Pozdro
Odpowiedź jest trudnaTo wszystko zależy co kupisz i w jakim stanie. Stara zasada co tanie to drogie zawsze się sprawdza.
Skoro krążysz już przy roku 2008 to na Twoim miejscu zaczął bym szukać coś od 2009 z silnikiem 2.0. To już jest jakby inne auto np. nie ma probnlemów ze skrzynią biegów. A co do awaryjności jak każdy samochód może się zepsuć w dowolnym momencie.Trzeba się liczyć, że nowa generacja samochodów jest delikatna jeśli chodzi o podzespoły, dotyczy to m.in. Mercedesa, Audi, VW, Opla itd.
Ważne aby auta nie katować, "odpalił i gaz do podłogi".![]()