Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Temat: Przymiarka do 159SW

M@T
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Matka Zobacz post
    taki silnik trafił do mnie prosto z Pomigliano (jako wynik błedu dealera w zamówieniu); jak popatrzysz na ofertę używanych alf - na Zachodzie taka wersja była parę lat temu dostępna; od wiosnytego roku jest ponownie w ofercie;
    rzecz jasna różnica jest w porównaniu do standardowego silnika 150 KM w elektronice, ale jest to ustawienie fabryczne;[COLOR="Silver"]
    Z tego co wyczytałem to ten silnik oferowany był wyłącznie w Alfie GT, teraz pewnie też go oferują bo nie montują w GT 2.0 JYDm - temat jest o 159 SW, więc nie rozumiem po co w ogóle przytaczasz ten silnik.

pzdr

Użytkownik Romeo Avatar twardy
    Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto
    Była 156 20V, chwilowo jakieś Mitsu

Domyślnie

Distinctive...

Jeśli masz obawy do 2,0 (170KM) kup sprawdzony 2,4 (210KM) - na pewno przyjemniej gra 5 cylinderków.

1,9 (150KM) chyba jednak za słaby do tego motoru !ALE! mogą zrobić w salonie (aby zachować gwarancję) chip tak np. na 180KM - wtedy porównaj jak to wyjdzie cenowo...

Walery
    Gość

Domyślnie

Hmm, 2.4 jest powyżej budżetu obawiam się.

Użytkownik Znawca Avatar rafter
    Mieszka w
    Pruszków
    Auto
    BMW 540i xDrive G30

Domyślnie

Ja też polecam wersję Distinctive , silnik 2.0 JTDM powinien zaskoczyć Cię kulturalniejszą pracą niż produkt VW którym sie poruszasz teraz a jeśli będzie zbyt mało mocy ( nie sądzę) to zawsze możesz zrobić program.Pzdr
    AR 156 1.8 TS ( 2001-2006)
    AR 159 1.9 JTDM 16V ( 2006-2009)
    AUDI A5 2.0 TFSI MTM (2009 -2014)
    BMW 528i F10 ( 2014 - 2019 )
    BMW 540i G30 ( 2019 -

Lewostronnym powolno jeźdźcom mówimy kategorycznie NIE !!!

Użytkownik Romeo Avatar Franek Strzelba
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6

Domyślnie

Kolego, pomyliłeś tematy przy okazji odkopując dinozaura sprzed dwóch lat
    AR 147 1.9 JTD 8V (2004)
    AR 159 1.9 JTDm 16V (2007)
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6 (2012)

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    zabrze
    Auto
    Alfa 159 sw 1.9 8V, Trabant 601 0.6, New Beetle 2.0 LPG(żony)

Domyślnie

Witam, mam nadzieje ze nie pomyliłem tematow i dobrze się wpialem!
    Ogolnie to zakochałem się w AR 159sw tylko ze chciałbym wersje 1.8 żeby wsadzić lpg, czy jest to rozwiązanie warte uwagi, biorac pod uwagę fakt, ze nie chce diesla i nie potrzebuje silnika 3.2 by byc krolem swiatel, tylko samochodu do sprawnego przemieszczania się. Czy faktycznie takie polaczenie jest z góry skazane na nie czy jest to jakiś pomysl aby w miare tanio jezdzic. Kolega ma vectre z tym silnikiem + lpg i sobie chwali, wiec pytam jak się to ma w alfie? Z góry dzięki za wszystkie uwagi i spostrzeżenia

Użytkownik Romeo Avatar gar_krk
    Auto
    159 / MiTo

Domyślnie

Jesli chcesz lpg to innego wyjscia praktycznie nie masz.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Turek
    Auto
    aktualnie Opel Astra GTC 2005 rok

Domyślnie

Witam wszystkich forumowiczów,

Rozpocznę może ten temat od tego iż byłem posiadaczem Alfy Romeo 156 SW 2001 rok 1,9 JTD 110 koni. Ten samochód był moim drugim wozem (pierwsza była megane coupe). Jak tylko zobaczyłem Alfę u mojego znajomego dalszego znajomego od razu chciałem ja kupić. Słyszałem opinie, że ten model nie jest jakoś mega udany, ale ja chciałem ją mieć. Tak się sympatycznie wszystko złożyło, że wcześniej wróciłem z sezonowej pracy za granica w związku z tym posiadałem odpowiednią gotówkę . 156 była sprowadzona z DE. Gwarancja 100%, że nie była uderzona. byłem zafascynowany tym samochodem. Po zakupie jeździło mi się rewelacyjnie. Niestety za jakiś czas czar chyba prysł, zawieszenie zaczęło być słychać, termostat uszkodzony i turbo padło(mogę zagwarantować iż przestrzegałem wszystkich ale to wszystkich zasad jazdy dieslem)... . Jako że byłem jeszcze wtedy uczniem nie miałem już kasy na odpowiednią naprawę Alfy dlatego sprzedałem 156. Nie będę ukrywał byłem bardzo zniesmaczony Alfa po tych moich ekscesach, lecz zawsze patrzyłem na markę Alfy z sentymentem. Aktualnie już uczniem nie jestem i nie ukrywam chciałbym poszerzyć szeregi posiadaczy Alfy o model 159 SW.
    Jestem tego świadom, że marka Alfa Romeo jest specyficzna marką, ale chyba coś we mnie zostało z tej 156, że nadal mnie ciągnie .
    W związku z tym chciałbym się Was poradzić bo wiem, że wszyscy tu zgromadzeni mają spore doświadczenie i siedzą w tej marce latami. Czy Alfa Romeo 159 SW diesel to jest teraz dobry wybór ? Interesuje mnie raczej silnik diesla ten 1,9 JTDm 150 koni, bo 120 koni to chyba lekko mało do tego autka. Słyszałem teraz że diesle mają problemy z kolektorami ssącymi, ale chyba ten problem znikł w 2008 roku.
    Jeśli możecie poradzicie mi coś w kwestii tego modelu tzn. czy dobry wybór silnika, czy minimalny rok to ten 2008, jak z zawieszeniem itd itd.
    Z góry dziękuję za informacje
    Sorry, że tak zajechałem historią na początku, ale jakoś tak chciałem się podzielić z Wami
    Pozdro

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał mati1991 Zobacz post
    Witam wszystkich forumowiczów,

Rozpocznę może ten temat od tego iż byłem posiadaczem Alfy Romeo 156 SW 2001 rok 1,9 JTD 110 koni. Ten samochód był moim drugim wozem (pierwsza była megane coupe). Jak tylko zobaczyłem Alfę u mojego znajomego dalszego znajomego od razu chciałem ja kupić. Słyszałem opinie, że ten model nie jest jakoś mega udany, ale ja chciałem ją mieć. Tak się sympatycznie wszystko złożyło, że wcześniej wróciłem z sezonowej pracy za granica w związku z tym posiadałem odpowiednią gotówkę . 156 była sprowadzona z DE. Gwarancja 100%, że nie była uderzona. byłem zafascynowany tym samochodem. Po zakupie jeździło mi się rewelacyjnie. Niestety za jakiś czas czar chyba prysł, zawieszenie zaczęło być słychać, termostat uszkodzony i turbo padło(mogę zagwarantować iż przestrzegałem wszystkich ale to wszystkich zasad jazdy dieslem)... . Jako że byłem jeszcze wtedy uczniem nie miałem już kasy na odpowiednią naprawę Alfy dlatego sprzedałem 156. Nie będę ukrywał byłem bardzo zniesmaczony Alfa po tych moich ekscesach, lecz zawsze patrzyłem na markę Alfy z sentymentem. Aktualnie już uczniem nie jestem i nie ukrywam chciałbym poszerzyć szeregi posiadaczy Alfy o model 159 SW.
    Jestem tego świadom, że marka Alfa Romeo jest specyficzna marką, ale chyba coś we mnie zostało z tej 156, że nadal mnie ciągnie .
    W związku z tym chciałbym się Was poradzić bo wiem, że wszyscy tu zgromadzeni mają spore doświadczenie i siedzą w tej marce latami. Czy Alfa Romeo 159 SW diesel to jest teraz dobry wybór ? Interesuje mnie raczej silnik diesla ten 1,9 JTDm 150 koni, bo 120 koni to chyba lekko mało do tego autka. Słyszałem teraz że diesle mają problemy z kolektorami ssącymi, ale chyba ten problem znikł w 2008 roku.
    Jeśli możecie poradzicie mi coś w kwestii tego modelu tzn. czy dobry wybór silnika, czy minimalny rok to ten 2008, jak z zawieszeniem itd itd.
    Z góry dziękuję za informacje
    Sorry, że tak zajechałem historią na początku, ale jakoś tak chciałem się podzielić z Wami
    Pozdro
    Odpowiedź jest trudna To wszystko zależy co kupisz i w jakim stanie. Stara zasada co tanie to drogie zawsze się sprawdza.
    Skoro krążysz już przy roku 2008 to na Twoim miejscu zaczął bym szukać coś od 2009 z silnikiem 2.0. To już jest jakby inne auto np. nie ma probnlemów ze skrzynią biegów. A co do awaryjności jak każdy samochód może się zepsuć w dowolnym momencie. Trzeba się liczyć, że nowa generacja samochodów jest delikatna jeśli chodzi o podzespoły, dotyczy to m.in. Mercedesa, Audi, VW, Opla itd.
    Ważne aby auta nie katować, "odpalił i gaz do podłogi".