Dziekuje Panowie za wszystkie odpowiedzi. Chcialbym jednak jeszcze raz zadac pytania na ktore odpowiedzi bylyby dla mnie cenne. Po pierwsze to po jakim przebiegu z reguly w alfie , nowej z salonu robi sie rozrzad. No i jak dochodzi do pierwszej wymiany rozrzadu, jeszcze w ASO to co wymieniaja ? Sam pasek czy rolki rowniez ?
w TS podawane jest niby 120tys ale chyba nikt się tego nie trzyma i wymienia wcześniej ( 60tys -80 to już chyba max )
nie wiem co wymieniają w ASO ale powinni:
pasek
rolki
pompa wody ( niektórzy twierdzą że co drugi rozrząd )
wariator
olej
filtr oleju
simeringi
jak czegoś zapomniałem to pewnie ktoś dopisze albo poprawi
Ostatnio edytowane przez bocian ; 29-09-2009 o 20:07
Ooooo a to ciekawe, ze wariator. Przede mna lezy Auto-Motor i sport z 2007 r. gdzie wypowiada sie kierownik stacji obsulig AR z Wroclawia i pisze ten gosc tutaj ze wariator wymienia sie w razie awarii, cos jak przeplywomierz.Swoja droga bardzo zdziwil mnie deklarowany interwal rozrzadu - 120tys ! toz to kosmicznie duzo. Natomiast ja wlasnie slyszalem, ze powinno sie benzyniak robic co 60 a diesla co 80 tys km.
Ostatnio edytowane przez KornelPL ; 29-09-2009 o 20:17
Chyba nawet sam producent wycofał się z tej informacji którą podawał w instrukcji obsługi - ten temat był już chyba poruszany na forum . A co do wymiany rozrządu jak dla mnie to wymienia się wszystko - pompę wody , rolki , wszystkie paski - jedna robota i święty spokój na następne 60 tyś km . Ile oszczędzisz robiąc te rzeczy po kolei ? A jak za 5 tyś km zacznie gwizdać rolka ? A za kolejną robotę to myślisz że nie skasują ?
Ostatnio edytowane przez Superjahu007 ; 29-09-2009 o 20:26
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)