Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Dziwne przegub sprzęgło ????

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Wodzisław Śląśki
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.4 JTDm 2007 r. Alfa Romeo 147 JTD 8V 2001r

Question Dziwne przegub sprzęgło ????

Siemka mam problemik otóż chciałem dziś ruszyć z skrzyżowania i dodaje gazu a tu obroty rosną a auto ledwo jedzie zjechałem na pobocze pozaglądałem zero wycieku wsiadam auto znów jedzie tak jak powinno czyli wszystko ok. zjechałem na stację i chciałem zawrócić coś mi strzela w lewym kole przy pełnym skręcie (autem normalnie jeżdze) poszedłem do pracy wróciłem i znów robię kółka i nic cisz Alfa teraz całkiem normalnie się sprawuje!! CO TO MOŻE BYĆ ?? czy to coś poważnego?? za pomoc i porady będę bardzo wdzięczny ! Pozdro
    Krzysiek
    Alfa Romeo 156
    2.4 20V JTD 175 km

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Przegub jak już by zaczoł strzelać to by strzelał przy kazdym skręcie (jak już zaczyna to nie kończy, nasila sie coraz bardziej) tylko w zaleznosci od której strony jest przegub.
    Np. lewy- skrecając w początkowych fazach rozpadu tego elementu strzela gdy tylko skrecasz w lweo jak już sie bardziej rozsypie to strzela przy skrece w prawo lub lewo z tym że w lewo bardziej.
    U ciebie jeśli chodzi o ten przypadek na skrzyzowaniu to raczej wypada na sprzęgło bo przegub jesli nawet strzela to i tak spełnia swoje zadanie.
    Może alfa miała jakąś chwilową słabość
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

Użytkownik Świeżak Avatar krisss81
    Mieszka w
    Bolesławiec,Złotoryja
    Auto
    była alfa 166 2,4 JTD 2001 , jest Alfa 159 1.9jtdm 180km :)

Domyślnie

witajcie ja tez teraz jak zaczynam skrecać czy to w lewo czy w prawo strzasznie strzela,wyglada na przeguby.ale strzela dopiero wtedy jak skrecam z gazem, gdy skrecam na luzie bo tak sobie sprawdzałem to nic niesłychac.potrzebował bym czesci do zawieszenia,jak macie namiary na jakies w dobrych cenach to podajcie jakies linki.i co wogóle mam dokupic przy całym zawieszeniu chodzi mi o tuleje pływajace i jakies gumy.pozdrawiam

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Miałem podobny przypadek. Opisywałem go gdzieś na forum, wszystko wskazywało na przegub, nawet mechanik stwierdził, że to na 100% przegub zewnętrzny, więc go wymieniłem, ale zupełnie nie potrzebnie, bo stukać nie przestało. Okazało się, że to gumy stabilizatora! Zamówiłem poliuretany i czekam aż przyjdą, żeby wymienić i mieć w końcu błogą ciszę w kabinie.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Wodzisław Śląśki
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.4 JTDm 2007 r. Alfa Romeo 147 JTD 8V 2001r

Domyślnie

No oka alces1 ale co może być przyczyną ze auto zachowywało się chwile (miałem na biegu) jak by nie było na biegu a teraz to ustało ?? aha stuki słychać tylko jak skręcam w prawo może to nawet nie stuki tylko jak by szarpanie w każdym bądź razie bardzo dziwne !najbardziej zastanawia mnie dlaczego obroty na biegu rosły a auto ledwo jechało!! a teraz to ustało całkowicie!
    Krzysiek
    Alfa Romeo 156
    2.4 20V JTD 175 km

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    156 SW 2,5 V6 2002

Domyślnie

Odnośnie "nie jechania" to może być coś nie tak z dociskiem albo sterowaniem sprzęgła. Wiem że w starych gumowych przewodach hamulcowych wewnętrzna warstwa gumy może się odspoić i powodować blokowanie się koła. W twoim przypadku podobny defekt powodowałby blokowanie się sprzęgła w pozycji roboczej- rozłączenie. Jest to mój domysł, jeśli przy sprzęgle nie ma elastycznych przewodów to mnie naprostujcie

SYSUNIAdq
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał krisss81 Zobacz post
    witajcie ja tez teraz jak zaczynam skrecać czy to w lewo czy w prawo strzasznie strzela,wyglada na przeguby.ale strzela dopiero wtedy jak skrecam z gazem, gdy skrecam na luzie bo tak sobie sprawdzałem to nic niesłychac.potrzebował bym czesci do zawieszenia,jak macie namiary na jakies w dobrych cenach to podajcie jakies linki.i co wogóle mam dokupic przy całym zawieszeniu chodzi mi o tuleje pływajace i jakies gumy.pozdrawiam
    tuleje plywajace to od merca w 124