- wszystko ładnie pieknie, tylko po złożeniu nie zakładać rury od przepływomierza i na początku zrobić diagnostykę silnika krokowego.
- wtedy widać czy zamyka przepustnicę i czy nie ma kleszczenia, ruch powinien być liniowy, bez zacięć.
- wszystko ładnie pieknie, tylko po złożeniu nie zakładać rury od przepływomierza i na początku zrobić diagnostykę silnika krokowego.
- wtedy widać czy zamyka przepustnicę i czy nie ma kleszczenia, ruch powinien być liniowy, bez zacięć.
+ e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm
jak mam zrobić reset komputera,tym euroscanem rady chyba nie dam ,a na kolegę z tomaszowa się pisze,dobra na razie zmykam do garażu
teraz to już sam nie wiem,odpalam euroscan,znajduje tam opcje /SELF-ADAPTATION RESET/i moja niunia znów mnie kocha,nie falują obroty,wymieniłem czujnik temperatury ,jest możliwe ze on dawał tak nie typowy problem.A przepustnicy nie odpuszczam na dniach do czyszczenia,już jest ok tylko powiedzcie skąd tek wyciek oleju
a tak w ogóle się wtrące i zapytam - po co w ogóle jest ta rurka o którą pyta kolega? - ta z numerem 2 ??? odpowietrzenie skrzyni korbowej? tyle że co to ma na celu że jest podłączone do dolotu? itp
nie lepiej to wywalić? rurkę wyprowadzić gdzieś, odme zakończyć filtrem?
http://www.allegro.pl/item760666303_...2_15_25mm.html
- tylko nie wiem co to ma na celu? nie lepiej zaślepić całkiem?
Ostatnio edytowane przez RogerIZ28 ; 07-10-2009 o 19:52
no tak oryginalnie jest. być może jedno odpowietrzenie to za mało dla tego silnika
Było Skromne 156 1.8 TS 144 km i mniej skromne 156SW 2,5 V6 i były powody do mruczenia
Jest klekot 159 SW 1.9 JTD i 136 km i nie ma powodów do mruczenia
ALFA-i każdy dzień jest inny
- to taki kaprys konstruktorów.
- rurką 2 idzie podcisnienie do pokrywy zaworów, tam na takiej tarce wytrąca drobiny oleju z nad zaworów.
- rurką 1 idzie przedmuch z komory zaworów poprzez tarkę do odmy.
- a że odma ma dość duże podcisnienie to zasysa przedmuchy z komory zaworów pozbawione już oleju.
- tyle teoria ale przez odme idzie dalej olej, ta tarka jest chyba żle zaprojektowana.
- zwróc uwage że konstrukotorzy zadbali o jedno, całe to powietrze mierzy przepływomierz.
- jeśli silnik zaś ma "silne" przedmuchy" to ich całe wyliczenie jest do bani.
+ e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm
Bubu jak to? "całe to powietrze mierzy przepływomierz."
rurka jest za przepływomierzem, nawet jesli jest jakaś stała wartość tego 'dodatkowego' powietrza uwzględniona w obliczeniach, to z czasem i tak ma się ni jak, bo wraz z przebiegiem różnie to bywa z przedmuchami. Więc wydaje mi się że spełnia ona podobną rolę jak nieszczelny dolot - lewe powietrze o nieznym strumieniu masy
Ja się zastanawiam czy nie lepiej się tego pozbyć z dolotu, - czystsze powietrze w dolocie, zero syfu, no i bardziej faktyczne dane podawane przez przepływomierz - no chyba że stała wartość jest właśnie uwzględniona, wtedy założyć ten filterek, ale mogę sie mylić - to tylko moje przypuszczenia
a rurkę albo gdzieś pociągnąć żeby nie syfiła silnika, albo założyć z jakiegoś auta separator oleju odmy?
Ostatnio edytowane przez RogerIZ28 ; 07-10-2009 o 19:53
wracam, jak dmuchałem w rurkę nr 1, to w przepustnicy było słychać taki dźwięk, jak bym dmuchał w rurkę pod woda,jakieś takie chlubotanie wody;ale jak zassałem to nic nie pociągałem,panowie,co powiecie na zdjęcie wyciek. a propos kolego cinas1980 dzięki, wpadaj do mnie na browar.a co myślicie na temat ,falujące obroty, a czujnik temperatury
Mieszka ktos blisko Rudy Slaskiej kto by mogl mi zrobic restart ustawien ?? bo temat zachecil mnie do przeczyszczenia przepustnicy i tych rurek odmy![]()
Kiedys ktos pisal nawet o zaslepieniu tej jednej rurki i ponoc pomoglo.
AR 156 2.5 V6 Q2
AR 145 JTD '99 byla
AR 156 2.0 TS byla