Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Temat: Przepływomierz, dolot powietrza, wydech.

Dj.iCE
    Gość

Domyślnie

Tą zwęrzke wyjąłem kilka dni temu z auta, ale nie miałem kiedy sprawdzić jak się jeździ. Dziś zaryzykowałem przejechać się, ale nie zauważyłem wielkiej różnicy więc pewnie 24 stronicowy temat na forum strony http://www.alfa156.net/ to pic na wodę Sprawdze jeszcze jak będzie z rurą dolotu z V6 i bez tłumik dolotu (tłumika szmerów) jak pisał Mick. Najlepiej odstawie do znajomego mechanika, żeby sprawdził osobno na hamowni auto z tymi częściami i bez. Mam nadzieje, że jeszcze będzie miał jakiś wolny termin w tym miesiącu bo to wszystko właściwie mogę wymienić sam, ale nie sprawdzę tak dokładnie, zwłaszcza jak teraz już nie wiem czy to coś w ogóle doda, a tylko może mi się wydawać, że tak jest

Czy może ktoś mi podać numery części dolotu z V6 co będą pasowały do mojej 156 1.6? Czy poza tą rurą dolotu jeszcze coś mam dokupić albo wyjąć? Może ktoś będzie wiedział co to jest pod tablicą rejestracyją na fotce tu http://www.alfa156.net/owner/markw3.jpg ?

mick
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Dj.iCE
    Może ktoś będzie wiedział co to jest pod tablicą rejestracyją na fotce tu http://www.alfa156.net/owner/markw3.jpg ?
    może się myle ale wygląda to na chwyt powietrza układu ram air.
    to taki rodzaj doładowania polegający na tym że im szybciej jedziesz tym szybciej jedziesz
    stosowany np w motocyklach.

Dj.iCE
    Gość

Domyślnie

I o to właśnie chodzi Tylko o co mam dokładnie pytać, o "chwyt powietrza układu ram air"? Oczywiście odsyłam do pytań z poprzedniego mojego postu + ten chwyt powietrza.

P.S
    Jeśli dodam dolot z V6, albo dodatkowo też ten chwyt powietrza to poza powiedzmy zwiększeniem mocy wzrośnie bardzo złuzycie paliwa? ...oczywiście jeszcze pojawi się tłumik, ale jak pisaliście to nie powinno nic zmienić poza dźwiękiem.

mick
    Gość

Domyślnie

chyba troche źle zrozumiałeś.
    zamontowana rura z V6 zamiast tłumika szmerów musi pobierać tzw "spokojne powietrze" podobnie jak układ fabryczny.
    mocy chyba wiele nie da ale dźwięk napewno się zmieni.
    układ ram air to zupełnie inna para kaloszy ponieważ wymaga przebudowy układu dolotu i dokładnego obliczenia pojemności.

Dj.iCE
    Gość

Domyślnie

Mick, wielkie dzięki za dokładniejszy opis ram air. Poprostu nie wiedziałem nic o tym układzie i nie sądziłem, że to aż takie złożone.

Zostaje więc przy wyjęciu tłumika szmerów i założeniu rury z V6 + tłumik końcowy pewnie Ultera. Chyba że ktoś ma jeszcze jakiś ciekawy pomysł

Pozdrawiam i dzięki za rady!

Użytkownik Znawca Avatar Szef
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS 140 KM 2002r

Domyślnie

Dj.iCE,
    To ze o tym pisze nie znaczy ze maja jakiekolwiek pojecie o zagadnieniach z dziedziny mecchaniki plynow
    Zazwyczaj czlowiek widzi zwezke i pierwsze co mu do glowy przychodzi to to ze dlawi przeplyw ale w przypadku zwezki Venturiego sprawa ma sie inaczej gdyz nagle zmniejszenie przekroju poprzecznego przewodu skutkuje zwiekszeniem predkosci przeplywu cieczy/gazu oraz powstanie podcisnienia

Tak na marginesie to nazwa Zwezka Venturiego tyczy sie przyzadu do pomiaru predkosci lokalnej a ten lejek to dysza Venturiego

Mam nadzieje ze nie popelnilem tu jakiegos merytorycznego bledu Mechanike plynow mialem 3 lata temu wiec z pamieci sporo juz uszlo tak wiec jesli ktos jest w stanie stweirdzic czy moje rozumowanie jest sluszne badz nie to bylbym bardzo wdzieczny

mick,
    Tez mi sie wydaje ze jest to swego rodzaju doladowanie dynamiczne czyli im szybciej jedziesz tym szybciej jedziesz Jest to bardzo czesto stosowane w motocyklach i bolidach F1

mick
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Szef
    Tak na marginesie to nazwa Zwezka Venturiego tyczy sie przyzadu do pomiaru predkosci lokalnej a ten lejek to dysza Venturiego.
    niestety mechaniki płynów nie studiowałem więc troszke namotałem. ops:
    coś słyszałem tylko że owa dysza jest stosowana np w duuużych sprężarkach tłokowych jako tłumik pulsacji.

Użytkownik Rowerzysta Avatar taif
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    156

Domyślnie

Cytat Napisał Dj.iCE
    Czy może ktoś mi podać numery części dolotu z V6 co będą pasowały do mojej 156 1.6?
    proszę Nr. 55187325
    Narazie wożę taką w bagażniku, ale niedługo powinnienem zamontować.

Użytkownik Znawca Avatar Szef
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS 140 KM 2002r

Domyślnie

niestety mechaniki płynów nie studiowałem
    Ja tez nie Mialem ja tylko przez rok ale skladala sie z 3 przedmiotow
    - laboratoria
    - obliczenia
    - teoria
    Dlatego sam nie jestem do konca pewien tego co napisalem i bylo by super gdyby ktos znajacy sie lepiej na rzeczy mogl sie wypowiedziec
    Alfa Romeo 156 1.8 16v T.S. V6 pipe DISTINCTIVE ECU ME 7.3.1 EOBD
    www.alfaromeo.mazury.pl

mick
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Dj.iCE
    Może ktoś będzie wiedział co to jest pod tablicą rejestracyją na fotce tu http://www.alfa156.net/owner/markw3.jpg ?
    coś takiego znalazłem:
    http://www.madeno.nl/parts/Image-068l.jpg
    nie wygląda mi to na typowy układ ram air box :|?: