Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Temat: Przepływomierz, dolot powietrza, wydech.

Dj.iCE
    Gość

Domyślnie Przepływomierz, dolot powietrza, wydech.

Kupując Alfe156 zapomniałem sprawdzić przepływomierze kiedy był wymieniany i chyba z tego powodu autko przymula i nie ma takiego kopa bo z silnikiem było wszystko ok, co o tym sądzicie?

Jeśli już będę przepływke wymieniał to czy Alfa156 lubi więcej powietrza niż standardowy dolot dostarcza? Bo nie wiem czy jest sens zakładać filtr stożkowy, czy jedynie wyjąć plastikowy stożek z puszki dolotu, albo kupić całą część z wersji GTA. Czytałem po różnych forach, że Alfa wtedy lepiej się zbiera i nawet mniej trochę pali, a chyba mało prawdy jest w tym

Zastanawiam się jeszcze nad zmianą wydechu końcowego (ale nie samej końcówki). Nie mam na to sporo kasy jak na tłumiki dedykowane więc czy uniwersalne tłumiki są dobre i nie pozbawią mojego auta przyspieszenia? Nawet nie wiem za bardzo jakej firmy tłumiki opłaca się kupić bo widziałem na allegro sporo, ale nie mam pewności. Najlepiej jak by cena nie przekroczyła 400zł, ale to chyba za mało na coś o ładnym dźwięku i nie przymulającego auta.

mick
    Gość

Domyślnie Re: Przepływomierz, dolot powietrza, wydech.

Cytat Napisał Dj.iCE
    czy Alfa156 lubi więcej powietrza niż standardowy dolot dostarcza? Bo nie wiem czy jest sens zakładać filtr stożkowy, czy jedynie wyjąć plastikowy stożek z puszki dolotu
    każdy silnik lubi dużo powietrza dlatego np montuje się turbo. :wink:
    fabryczny dolot w alfie jest bardzo dobry i montaż różnych stożków o ile nie pogorszy osiągów to napewno niewiele poprawi.
    plastikowy stożek w filtrze to zwężka Venturiego która nie powoduje dławienia a wrecz przeciwnie poprawia przepływ powietrza.
    jeśli chodzi o tłumiki to te wszystkie uniwersalne są z reguły przelotowe i nieszkodliwe dla silnika.
    niestety brzmienie może troche rozczarować. ((

Dj.iCE
    Gość

Domyślnie

Więc stożek na 100% odpada skoro nic nie da, ale chyba wyciągnę tą zwężke i zresetuje komputer i zobaczymy jak będzie. Wiem tyle, że powinien lepiej reagować na niższych biegach i może też pozytywnym skutkiem jest dźwięk podobny jak przy stożku. Zobaczymy jak będzie jak, tylko wymienię przepływomierz i wyciągnę zwężkę.

Zostaje sprawa tłumika.
    Poszukałem po internecie producentów i znalazłem Ulter'a. Firma ma dedykowane tłumiki do 156 za trochę ponad 400zł oraz sporo uniwersalnych. Jest to polska firma więc nie wiem czego się spodziewać Zagraniczne jak SuperSprint albo Ragazzon raczej odpadają z powodu cen. Jakaś sugestia odnośnie Ulterów, albo może jakaś inna firma?

mick
    Gość

Domyślnie

wyjęcie zweżki nie zmieni brzmienia i nie poprawi osiągów, lepiej usuń tłumik dolotu
    http://www.forum.alfaholicy.org/topi...umik+szmer%F3w

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Tłumniki Ultera są dobre , skąd wiesz że to przepływka przymula auto? masz niewiele kasy a diagnoza wzięta z księżyca ;|/

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

Dj.iCE
    Gość

Domyślnie

Podejzewam przeplywomierz poniewaz tak mi tu zasugerowal ktos, a robiac diagnoze przy zakupie auta wszystko wyszlo ok. Poza tym pytalem na poczatku co myslicie o wymianie przeplywki, a jesli to nie to to co byscie zaasugerowali bo nie chce rozbierac calego auta

Ta kasa 400zl to tylko na tumik i pewnie Ultera skoro sa dobre i dobry dzwiek maja. Moze nawet kupie dedykowany bo za 420zl widzialem.

Użytkownik Romeo Avatar Siekier
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 156 1,8TS

Domyślnie

Cytat Napisał Dj.iCE
    Moze nawet kupie dedykowany bo za 420zl widzialem
    pochwal sie jakims zdjatkiem jak kupisz - tez sie zastanawiam nad tlumikiem..

Dj.iCE
    Gość

Domyślnie

Siekier, napewno się pochwale bo nawet jeszcze nie wrzuciłem fotek do albumu bo właśnie chciałem coś pozmieniac jak wydek, felgi, spoiler, ale to wszystko pod koniec czerwca dopiero bo mam mało czasu:/ Jak będzie tłumik to pewnie nagram film z odgłosem nowego tłumika.

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Na Śląsku masz wielu kolegów alfistów którzy moga miec ten sam przepływomierz poprostu narazie zamienić przepływki i zobaczyć czy coś pomogło lub w warsztacie gdzie można to sprawdzić ale jak chcesz kupic jeszcze jedną dobrą przepływke do kolekcji. Mulenie silnika może miec wiele przyczyn niekoniecznie przepływka

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

Użytkownik Znawca Avatar Szef
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS 140 KM 2002r

Domyślnie

Ja tez mam wrazenie ze to zwezka Venturiego wiec jej wyjecie moze jedynie pogorszyc wlasciwosci calego ukladu dolotowego Lepiej wymien rure dolotowa do filtra na taka od V6 a ta zwezke zostaw w spokoju
    Alfa Romeo 156 1.8 16v T.S. V6 pipe DISTINCTIVE ECU ME 7.3.1 EOBD
    www.alfaromeo.mazury.pl