panowie nie wiem moze sie myle ale wydaje mi sie ze wyczytalem gdzies chyba w instr obslugi alfy 166 ze 1000ml na 1000km to nic dziwnego, norma. Poprawcie mnie jezeli sie myle "może mi się przyśniło"
panowie nie wiem moze sie myle ale wydaje mi sie ze wyczytalem gdzies chyba w instr obslugi alfy 166 ze 1000ml na 1000km to nic dziwnego, norma. Poprawcie mnie jezeli sie myle "może mi się przyśniło"
this is my truth tell me yours
"Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
witam!!!czytam ten temat i dochodzę do pewnych wniosków.
również jeżdżę alfą z silnikiem JTDm,auto ma przebieg ok 60 tyś. km. i nie bierze wogóle oleju.mimo to w układzie IC są ślady oleju.olej ten jest czysty,nie ma zapachu i nie jest tak tłusty jak olej silnikowy.
według mnie ten olej wytrąca się z oparów paliwa.
zauważyłem też kiedy jeszcze miałem starą rurę idącą od turbiny do intercoolera że była ona cała wilgotna tak jakby przesiąkała przez nią woda i olej.
obecnie zastąpiłem ją metalową i założyłem silikonowe złączki.
przy przyspieszaniu na 2-ce,3-ce kiedy ostro przycisnę to występuje lekkie "zachmurzenie" ale ten dym jest bardzo rzadki i przezroczysty.to zjawisko nie występuje zawsze.
wracając do pytania kolegi proponuję jak większość kolegów radzi zająć się regeneracją turbiny i dokładnym sprawdzeniem stanu silnika.
pozdrawiam!!!
moja druga ulubienica...
W intercoolerze zawsze jest trochę oleju bo tam dochodzi odma odpowietrzająca skrzynię korbową - ale jak nie zauważasz znacząCYCH UBYTKÓW TO WSZYSTKO O.K. CO DO ZADYMIENIA TO PRĘDZEJ egr DOMAGA SIĘ CZYSZCZENIA i moze częściowego zaslepienia (jest specjalna zaslepka do m-jetów). dodatkowo możesz mieć jakąś nieszczelność w dolocie powietrza i/lub przepływomierz szwankuje
AR156 1.6TS 2000
EGR mam już zaślepiony częściowo a diagnostyka komputerowa nie wykazała żadnych błędów.samochód jeździ bardzo dobrze i ma odpowiednią dynamikę,dolot jest szczelny.
to lekkie przykopcenie występuje po wolnej jeździe np. w mieście.kiedy wyjadę na autostradę i depnę lub wyprzedzam już nie przykopci.widoczne to jest zwłaszcza wieczorem jak jedzie za mną inne auto,w dzień praktycznie nic nie widać.
moja druga ulubienica...
Przyjrzyj się sterowaniu zmiennej geometrii turbiny, czyli wężyki i sam overboost - tu masz zebrane tematy:
http://www.forum.alfaholicy.org/147_...ym_zrobic.html
AR156 1.6TS 2000