moze ktos jeszcze ma jakies pomysly???
moze ktos jeszcze ma jakies pomysly???
Naprawdę już nikt nie ma żadnych pomysłów co może być powodem większego spalania i takim dużym zaniżaniem średniego spalania przez komputer?
Moze po prostu zimowe paliwo jest spalane w wiekszej ilosci? Jak wiadomo na zime do disla dodawane sa jakies srodki chamiczne zeby to nie zamarzlo. Moze to ma jakis wplyw na spalanie?
Ja w swoim tez zauwazylem wieksze wspalanie od poczatku zimy. Jednak nie wiem co o tym myslec bo mam teraz do pracy blizej i zanim dojade to silnik nawet sie czesto nie dogrzeje. Jezdze wiec na zimnym silniku i nie wiem czy to nie jest przyczyna.
Kolego, pisalem juz o tym w innym poscie, ale sie powtorze. 200km, to troche malo na szacowanie spalania na podstawie tankowania. Bak nie zawsze odpowietrza sie tak samo, to zalezy od tego jak stoi auto i od sprawnosci odpowietrznika. Zatankuj do pelna (po zatankowaniu mozesz zakrecic korek i poruszac troche autem na boki a nastepnie dolac) i jezdzij dopoki nie zapali Ci sie rezerwa. Pojedz wtedy na ten sam dystrybutor i powtorz procedure tankowania. Wtedy bedziesz mogl powiedziec, ze masz w miare dokladnie policzone srednie spalanie.
Pozdrawiam
"...Alfa 159, the fact that you're breathing doesn't mean you're alive..."
BMW G01 LCI M40i 360PS/AR Stelvio 2,0 Multiair 200PS (2019-...)/Lexus IS200t 245PS (2016-2019) / AR 159 Sedan 2,0JTDM 170PS @206PS/420Nm Nero Carbonio (2011-2016) / AR 156 Sedan 2,4JTD CF3 140PS Nero fuoco (2008-2011)
tylko ze ja już tak mam od lata....tyle samo mi pali caly czas czy jest ciepło czy zimno i jeszcze na dostatek na wyższych biegach powyzej 3 tys obrotów zapalają mi sie wtryski i wyskakują błedy PO404 PO235 PO101 przepływomierz mam założony nowy myślałem ze jest walnięty i dlatego więcej mi pali( i błąd przepływomierza dopiero pojawił sie po założeniu nowego oryginalnego boscha z tymi samymi numerami a na starym mi sie nie pojawiał ten błąd), błąd EGR nie wiem dlaczego sie pojawia gdyż mam zaślepiony całkowicie EGR... pozostaje czujnik turbosprężarki ( to jest ten na kolektorze sącym?? ). Może to wszystko ma wpływ na większe spalanie tylko dlaczego komputer przekłamuje aż tyle.... jeszcze tak dziwnie mi sie silnik zachowuje jak próbuje otrzymać obroty na poziomie 2 tyś to czuć jak nim szarpie jak by turbo sie załączało i rozłączało takie wrażenie jest..
---------- Post dodany o godzinie 15:10 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 15:06 ----------
Niestety mam niesprawny pływak i nie pokazuje mi ile mam paliwa rezerwa też nie dziala ale juz dwa razy zabrakło mi paliwa po przejechaniu na pełnym baku troche ponad 600km a sądziłem że moge znacznie wiecej km zrobic..
Pomysłu nie mam , ale powiem Ci , że moja pali w tej chwili ok. 8,3 l/100 km (tzn , tak pokazuje komp.) z czego 70% to jazda na III biegu i zimnym silniku , bo do pracy mam niecałe 4 km. Zatem wniosek nasuwa się jeden u Ciebie: ani komp nie wskazuje dobrze , ani rzeczywiste spalanie nie jest wg. mnie w normie, powodzenia.
hehehe dzięki za spostrzeżenie też doszedłem do takiego wniosku dlatego założyłem ten wątek;p
---------- Post dodany o godzinie 14:37 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 14:04 ----------
Może ktoś jedna zna rozwiązanie problemu?!
Widzę ze już nikt nie ma żadnego pomysłu
U mnie na trasie realne spalanie 6,3 litra... komputer pokazał 5,3 .... W mieście komputer zaniża o okolo 2 litry. A spalanie realne to 10,3l/100km (jazda w większosci na zimnym silniku, krótkie dystanse. Czy u innych komputer nie zaniża?
Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
http://chomikuj.pl/danus77