Alfista, jeździłem TS i dlatego czytaj uważnie co napisałem... do 100 km/h TS jest na pewno szybszy... ale powyżej tej prędkości jeżeli chodzi np. o wyprzedzenie to zanim Ty zdążysz zredukować i wejść na obroty to 2,5 TD VM będzie już daleko... to jest główna zaleta silników Diesla... ELASTYCZNOŚĆ!!
Oczywiście masz rację co do pękających głowic... trzeba uważac... ale kupując każde auto można trafić na zajechane i niesprawne...
Zresztą z tego co piszesz to należysz do grupy osób, które diesla mają za coś gorszego od reszty... "klekot", a gdybyś troszkę pojeździł 155 z VM to byś może zmienił zdanie...
Niestety w polsce jest brak kultury serwisowania samochodów i to nie tylko diesli... trzeba bardzo uważać co się kupuje... sam jak dokładnie czytaliście dałem się troszke zrobić "w konia".
Ale nie zmienia to faktu, że autem jeździ się bardzo dobrze... i jest większa szansa na znalezienie 2,5 TD czy 1,9 TD (ekonomika) w lepszym stanie niż wersji benzynowych, bo... fanatycy ścigania i piłowania poza czerowne pole obrotomierza omijają jak to napisał Alfista "klekoty" z daleka....
Pozdrawiam