Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Temat: Klimatyzacja

Bedboys
    Gość

Domyślnie

W mojej 166 też słabo chłodziło, gościu od klimatyzacji zalecił wymianę osuszacza, trochę mu nie wierzyłem ale wymieniłem. Po wymianie powietrze o wiele szybciej robiło się zimne i szybciej wnętrze się wychładzało - oczywiście mam na myśli warunki letnie. Może w Twoim przypadku jest to samo, podobno ten osuszacz wymienia się co jakiś czas ale ludzie o tym nagminnie zapominają, poza tym nie jest tani pamiętam że kosztował coś koło 400 zł

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał piotr_alex Zobacz post
    Piszę o problemach w lato, terez to oczywiste że sprężarka się nie włącza
    Nie wiem czemu robi właśnie tą automatyczną maszyną bo jak byłem u niego Mondeo z 95 to nabijał ręcznie pompując i działa super do dziś, z tego co pamiętam wg książki ustawiał 650g płynu do Alfy. Chłodnicę przed założeniem czyściłem także myjką. Też zauważyłem że jak się jedzie klima chodzi lepiej. Może i warto będzie poszukać kogoś innego. Dzięki za namiar ale trochę za daleko w lato wybieram się do Chorwacji dlatego już o tym rozmyślam.
    Z tymi masznami jest m.in taki problem, że mają niewłaściwe ilości czynnika zakodowane dla danego samochodu, tak było w przypadku mojej Alfy.
    Co do Chorwacji, to witaj w klubie
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Ludvigus
    Mieszka w
    Trzebownisko, Rzeszów, PL
    Auto
    Giulia 2.0TB, 147 1.6 TS

Domyślnie

Hej, podepnę się pod temat bo mam podobny problem. Chodzi o rurkę stalową, która wychodzi od sprężarki klimy do góry i jest tak charakterystycznie zagięta w lewo i dalej przechodzi w wąż gumowy i trafia do skraplacza klimy... no i pytanko: gdzie szukać zamiennika tej rurki? W moim przypadku ułamała się zaraz nad sprężarką... a mechanik od klimy marudził, że żeby to pospawać trzeba pół przodu samochodu rozbierać...
    Może ktoś zna numery katalogowe albo wie gdzie można taką rurkę dostać?

Pozdrawiam,

Użytkownik Ogier Avatar lubo89
    Mieszka w
    Nowy Dwór Mazowiecki, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8v 120KM (166KM) 2008r.

Domyślnie

Jeśli powiedział, że trzeba rozebrać pół samochodu do spawania to tak samo musisz rozebrać pół samochodu do wymiany tej rurki bo czy tak czy siak trzeba ją wyjąć.

Użytkownik Romeo Avatar rafal_n5
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    AR147 1.9jtd16v, AR 159 1.9jtdm 8v

Domyślnie

Cytat Napisał Ludvigus Zobacz post
    Hej, podepnę się pod temat bo mam podobny problem. Chodzi o rurkę stalową, która wychodzi od sprężarki klimy do góry i jest tak charakterystycznie zagięta w lewo i dalej przechodzi w wąż gumowy i trafia do skraplacza klimy... no i pytanko: gdzie szukać zamiennika tej rurki? W moim przypadku ułamała się zaraz nad sprężarką... a mechanik od klimy marudził, że żeby to pospawać trzeba pół przodu samochodu rozbierać...
    Może ktoś zna numery katalogowe albo wie gdzie można taką rurkę dostać?

Pozdrawiam,
    zamienników nikt nie produkuje,ratuje cie spawanie(chodź nie wiem czy takie rzeczy sie spawa) ,kupić używaną albo Aso

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Ludvigus
    Mieszka w
    Trzebownisko, Rzeszów, PL
    Auto
    Giulia 2.0TB, 147 1.6 TS

Domyślnie

Cytat Napisał lubo89 Zobacz post
    Jeśli powiedział, że trzeba rozebrać pół samochodu do spawania to tak samo musisz rozebrać pół samochodu do wymiany tej rurki bo czy tak czy siak trzeba ją wyjąć.
    No może nie pół samochodu, lecz pas przedni od góry, bo trzeba jakoś się dobrać do skraplacza, który jak wiadomo zamontowany jest przed chłodnicą...

Cytat Napisał rafal_n5 Zobacz post
    zamienników nikt nie produkuje,ratuje cie spawanie(chodź nie wiem czy takie rzeczy sie spawa) ,kupić używaną albo Aso
    Dzięki za info. Tak też czułem, że będzie z tym "zabawa". Pospawać się pewnie da, choć rurka nie jest z aluminium lecz z jakiejś stali, bo magnez się jej trzyma... uderzę też do ASO spytać czy można w ogóle dostać takie rurki, choć po ostatniej wizycie mam niemiłe wspomnienia.

Pozdrawiam,

Mieszka w
    Rzeszów
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Ludvigus Zobacz post
    Dzięki za info. Tak też czułem, że będzie z tym "zabawa". Pospawać się pewnie da, choć rurka nie jest z aluminium lecz z jakiejś stali, bo magnez się jej trzyma... uderzę też do ASO spytać czy można w ogóle dostać takie rurki, choć po ostatniej wizycie mam niemiłe wspomnienia.

Pozdrawiam,
    Dostać napewno dostaniesz ,pewnie trzeba bedzie na zamówienie a bedzie kosztowała pewnie ok 250zł.Ostatnio kupowałe 2 przewody podobne do tych od klimy tyle ze do chłodnicy oleju,koszt 500zł

Użytkownik Ogier Avatar lubo89
    Mieszka w
    Nowy Dwór Mazowiecki, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8v 120KM (166KM) 2008r.

Domyślnie

No niestety ASO się ceni. U mnie też coś z klimą jest nie tak. Podjechałem do warsztatu i chciałem nabić układ ale maszyna pokazała, że układ jest nieszczelny. Czy to co oni proponują czyli sprawdzenie płynem UV to naprawdę działa czy to tylko taki pic na wodę, a po teście i tak sam będę musiał szukać nieszczelności?

Użytkownik Ogier Avatar Sewojtas
    Mieszka w
    Przyszowa
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9jtd 1999r

Domyślnie

Alces1 powiedz no jakiego masz tego szpeca z Limanowej? A przypadkiem nie z DOBREJ? Ja też szukam jakiegos bo muszę nabić klime. POZDRO

Mieszka w
    Rzeszów
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał lubo89 Zobacz post
    No niestety ASO się ceni. U mnie też coś z klimą jest nie tak. Podjechałem do warsztatu i chciałem nabić układ ale maszyna pokazała, że układ jest nieszczelny. Czy to co oni proponują czyli sprawdzenie płynem UV to naprawdę działa czy to tylko taki pic na wodę, a po teście i tak sam będę musiał szukać nieszczelności?
    to działa,po załozeniu specjalnych okularów w nieszczelnym miejscu widać plamki