Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Temat: alfa 159 za 40tys. - czy to możliwe?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar 145Q
    Mieszka w
    Piotrków Trybunalski/Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD M-Jet 2004

Domyślnie

Jeśli miałbym tak kupować na podstawie zdjęć to nr 3.

Te dwie z Gniezna czyli 2 i 5 odpadają bo są Z Gniezna, a 2 jeśli handlarz robi 2 zdjęcia karoserii a resztę boczków drzwi, odkurzonego bagażnika czy obudowy silnika to niech spada.

Nr 1 Najsłabszy silnik i nie ma zdjęcia prawego przedniego błotnika, więc nie wiadomo czy coś jest nie tak. Poza tym przebieg raczej niekręcony.
    Nr 3 czyli Szczecin. Na plus biało-czerwone blachy i silnik, książka serwisowa Auto_gryf tj. seriws ASO także super. Na minus mało fot i kolor, nie lubię srebrnego.
    Nr. jest za 39tyś ale netto więc odpada, ale poza tym warta rozważenia...

Tyle ode mnie. Jeśli miałbym oglądać to tylko 1 i 3

plancior
    Gość

Domyślnie

Ja swoją w kwietniu kupiłem za 48tys i to na pewno nie były pieniądze wywalone w błoto.
    Oglądałem jeszcze kilka sztuk w cenach 43-46tys ale mówiąc szczerze, to już na pierwszy rzut oka wyglądały na kombinowane (źle spasowany tylny zderzak, kierownica i lewarek wytarte jakby miały po 300tys zrobione a nie 80, drzwi opadające przy otwieraniu itp)
    Niech kolega próbuje, może trafi na okazje, ja w takie nie wierzę. Jak ktoś kiedyś mądry powiedział, nie ma okazyjnie sprzedawanych samochodów, są jedynie te z wadami ukrytymi.

No i z góry bym odrzucił wersje z silnikiem 1.9 8v.
    Wersja 16v jeszcze jeździ, ale 120KM w tym aucie to już niestety jest dół.
    Ostatnio edytowane przez plancior ; 22-01-2010 o 00:51

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar maciek13
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM 8V

Domyślnie

Dzięki wszystkim za zainteresowanie tematem.
    Skupię się na egzemplarzu ze Szczecina - jest to 2005 rocznik, więc możliwe że cena odpowiada realiom - no i sam silnik mocniejszy.
    Z tego co czytam to Gniezno większość radzi omijać szerokim łukiem - a ma ktoś możliwość obejrzenia ich na żywo w tym mieście?
    No i Kraków - duży przebieg, kiepskie zdjęcia - ktoś chętny na tego do oględzin? Cena dziwnie niska zwłaszcza z takim wyposażeniem.
    Warszawa zdecydowanie odpada - "małe" niedopatrzenie jeżeli chodzi o cenę

Użytkownik Romeo Avatar cuoreventi
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 156 2.0 JTS 16v

Domyślnie

Cytat Napisał maciek13 Zobacz post
    Z tego co czytam to Gniezno większość radzi omijać szerokim łukiem - a ma ktoś możliwość obejrzenia ich na żywo w tym mieście?
    No i Kraków - duży przebieg, kiepskie zdjęcia - ktoś chętny na tego do oględzin?

Gniezno/Kraków - Nie ma chętnych do przymierzenia się do nowej Belli??
    Nikt nie chce by kolega kupił japończyka

Mieszka w
    Opole
    Auto

Domyślnie

Witam ponownie,
    Właściciel samochodu z Krakowa zaoferował, że sam przyjedzie do mnie i podda badaniom we wskazanym warsztacie.
    Czy przy gruntownym badaniu ASO wychwyci wszystkie rzeczy, które z samochodem trzeba zrobić? Badanie grubości lakieru oczywiście też obowiązkowe.
    Co o tym myślicie?

ViP Znawca Avatar cinas
    Mieszka w
    Tomaszów Maz. czasem Piła
    Auto
    Alfa 159 SW -> 2007->1.9 16v JTD->136KM

Domyślnie

hmm skoro się deklaruje to zdaje mi się że musi być pewny auta ( tak mi się zdaje), a poza tym chce przyjechać więc kosztów nie ponosisz. a może chce się pozbyć samochodu szybko i tyle.

Było Skromne 156 1.8 TS 144 km i mniej skromne 156SW 2,5 V6 i były powody do mruczenia
    Jest
    klekot 159 SW 1.9 JTD i 136 km i nie ma powodów do mruczenia
    ALFA-i każdy dzień jest inny

Użytkownik Znawca Avatar rafter
    Mieszka w
    Pruszków
    Auto
    BMW 540i xDrive G30

Domyślnie

Cytat Napisał maciek13 Zobacz post
    Witam ponownie,
    Właściciel samochodu z Krakowa zaoferował, że sam przyjedzie do mnie i podda badaniom we wskazanym warsztacie.
    Czy przy gruntownym badaniu ASO wychwyci wszystkie rzeczy, które z samochodem trzeba zrobić? Badanie grubości lakieru oczywiście też obowiązkowe.
    Co o tym myślicie?
    To dobrze wróży na przyszłość ale niech nie uśpi Twojej czujności .W ogłoszeniu jest napisane ,że pierwszy właściciel ,ja to rozumiem ,że jest to auto kupione w polskim salonie i on jest pierwszym właścicielem a to oznacza ,że było gdzieś w PL serwisowane ,naprawiane itd . Więc ja bym wolał nie żeby on przyjechał do mnie tylko ja pojechałbym z nim do ASO w którym serwisuje auto i sprawdził historię jego napraw .Tzw. ścieżka diagnostyczna w ASO kosztuje w granicach 250-280 pln i napewno też wiele wyjaśni. Pzdr
    AR 156 1.8 TS ( 2001-2006)
    AR 159 1.9 JTDM 16V ( 2006-2009)
    AUDI A5 2.0 TFSI MTM (2009 -2014)
    BMW 528i F10 ( 2014 - 2019 )
    BMW 540i G30 ( 2019 -

Lewostronnym powolno jeźdźcom mówimy kategorycznie NIE !!!

Mieszka w
    Opole
    Auto

Domyślnie

Witam,
    Nie odzywałem się przez chwilę - relacja z mojego krótkiego maratonu w skrócie:
    Dzięki uprzejmości kolegi cuoreventi nie musiałem się fatygować do Szczecina (jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc ) - badanie miernikiem blach auta wykazało, że pojęcie bezwypadkowy ma oczywiście inne znaczenie w mniemaniu sprzedającego i kupującego - cały tył aż do drzwi był robiony - wygląda na to że z dupy garaż.
    Nie wierzyłem za bardzo również w egzemplarz z Krakowa, ale sprzedawca sam przyjechał i okazało się, że Alfa jest w dobrym stanie. Rzeczywistość różniła oczywiście się od ogłoszenia, co zdążyłem ustalić drogą telefoniczną, a konkretnie:
    - wcale nie pierwszy właściciel
    - sprowadzony z Włoch
    - przed opłatami o czym w ogóle nie było mowy
    - brak tempomatu, mimo że w ogłoszeniu zamieszczony
    - na liczniku od czasu zamieszczenia ogłoszenia przybyło 10tys. km - czyli w sumie jest 170tys.

Po środowej wizycie w ASO okazało się, że do zrobienia jest:
    - Zawór EGR
    - świece żarowe
    - obydwie tylne tuleje przednich wahaczów
    - przednie opony po sezonie nadają się na śmietnik
    Dodatkowo wskaźniki miernika grubości lakieru wykazały, że tylne lewe drzwi jak i kawałek błotnika były malowane - fachowcy ocenili to raczej na większe otarcie aniżeli bicie.

Koniec końcem zdecydowałem się na samochód - mam nadzieję, że nie wyjdzie nic jeszcze po drodze. Po pierwszych kilku jazdach jestem zadowolny Oby tak dalej

ViP Znawca Avatar cinas
    Mieszka w
    Tomaszów Maz. czasem Piła
    Auto
    Alfa 159 SW -> 2007->1.9 16v JTD->136KM

Domyślnie

no to gratulować a z ceny coś jeszcze zszedł?

Było Skromne 156 1.8 TS 144 km i mniej skromne 156SW 2,5 V6 i były powody do mruczenia
    Jest
    klekot 159 SW 1.9 JTD i 136 km i nie ma powodów do mruczenia
    ALFA-i każdy dzień jest inny

Pingwin
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał plancior Zobacz post
    Niech kolega próbuje, może trafi na okazje, ja w takie nie wierzę. Jak ktoś kiedyś mądry powiedział, nie ma okazyjnie sprzedawanych samochodów, są jedynie te z wadami ukrytymi.
    .
    Uwierz Plancior, uwierz, są. Kolega sprzedawał niedawno mazdę rx8, dość młodą, rocznikowo to one chodzą po 38 do 40. Sprzedał za 31 500. Miał inne auto już nagrane do kupna, spieszyło mu się, a poza tym dobrze zarabia, a nawet bardzo dobrze.
    Nie twórzmy mitów.