moja ma na pewno więcej niż 4.
Ale mam kolejny problem, jeden żarnik mi czasem nie odpala, co ciekawe zawsze odpala gdy po ok. 10 min. wyłączę i ponownie włączę światła. Temperatura, wilgoć nie ma na to wpływu, dzieje się to w różną pogodę i o różnej porze dnia. Zamieniałem żarniki, przetwornice, reflektory miejscami i nic - jeden odpala na tych częściach i instalacji a drugi nie. Co to może być?
Ostatnio edytowane przez Kali_33 ; 23-03-2010 o 11:15
witam,
planuję w swojej Alfie zamontować oryginalne lampy od GTA z soczewką i xenonem. Czy ktoś wie co mnie czeka?mam fabryczne spryskiwacze, więc zostaje kwestia innej kostki w wiązce świateł oraz poziomowanie... z góry dziękuję za pomocne informacje
![]()
rozwiązałem ten problem, trzeba odłączyć pin 86 z przekaźnika J45 (izolujemy końcówkę taśmą), w jego miejsce wpinamy kabel z pin 87a i problem migania mamy z głowy. Ale przy włączeniu długich gasną nam ksenony, więc trzeba się dobrać do przełączników pod kierownicą. Wypinamy kabel z pinu 2 wtyczki B i wpinamy go do pinu 5 wtyczki C przełączników pod kierownicą. Potrzebna będzie ok. 10 cm przedłużka kabla, bo jest za krótki. Po tych operacjach wszystko działa jak należy.
W załączniku dodałem plik z rysunkiem manetek i oznaczeniem wtyczek.
Ostatnio edytowane przez Kali_33 ; 14-09-2010 o 09:17
odgrzewam bo może komuś się przyda: przyczyną nieodpalania lampy był zapłonnik (zwany też starterem), który znajduje się niestety wewnątrz lampy nr AL/Bosch 1 307 329 058, pasuje od m.in. VW Golfa V, Opla Vectry itp. Nie życzę nikomu takiej awarii bo lampy ksenonowe są sklejane na stałe i piekarnik nie pomaga - trzeba wydłubać klej śrubokrętem co nie należy najprzyjemniejszych prac.
witam,
podłączał ktoś oryginalne lampy xenonowe w instalację do halogenów?
kostki od pandy juz mam ale jest w nich po 7 pinów a w lampach 8 i chyba 12.... POMOCY![]()
Witam
trochę dziwie sie kolegom, że pakują sie w takie imprezy. Ja w swojej poliftingowej zamontowałem zestaw HID za 170 PLN z żarnikiem D2R 4300 K i powiem, że po wyregulowaniu mam pieknie oświetloną drogę w najczarniejszą noc. W przedliftingowej mam oryginalny xenon i oczywiscie wszystko działa pięknie iładnie świeci natomiast koszt w pezypadku jakiejś usterki jest nieporównywalnie wiekszy. Przetwornica 350 pln za sztukę żarniki 80 tańsze a philips 150. Niestety przerobiłem to na w łasnej skórze jak mi sie popaliły. Co gorsze to ,żeby cokolwiek dłubnąć musisz odkręcać zderzak i wyciągać lampy. W przypaku zakupu to same lampy uzywane po 600 pln minimum. Jak mówię mam na bieżąco porównanie w eksploatacji HIDów i oryginalnych ksenonów i w oświetleniu drogi jakiejść kolosalnej różnicy nie ma, a w kosztach niestety kilka razy więcej.
Dla przykładu jak mi sie kolor hidów nie podobał (6000 K) to bez mrugnięcia za 70 pln kupiłem parę 4300K.
Jeśli chodzi o samą soczewkę to można zamontować ją w oryginalnym reflektorze w zakłądach serwisujących lampy po ok 150 - 200 pln za lampę z materiałami. przy okazji pomaluja wkładkę n a czarno i z zewnątrz wygląda na oryginał i ładnie świeci.
Wiem, że trochę nie na temat , ale trochę pesos w kieszeni można zaoszczędzić.
pozdrawiam
ja kupiłem lampy po 500 zł/sztuka a stare sprzedałem za 100, więc wyszło 450/sztuka - mam wątpliwości czy opłaca się montować HID, który nie dość że oślepia (nie oszukuj się, jakbyś nie ustawił lamp to instalacja HID w lampie bez soczewek wali po oczach z kilometra) to jeszcze dowód można stracić przy pierwszej lepszej kontroli. A dołożenie soczewek do lamp to totalna rzeźba, koszt przeróbki przewyższa wtedy już znacznie koszt oryginalnych xenonów. Nie wspominając nawet o trwałości oryginalnej instalacji w porównaniu do chińszczyzny... moim zdaniem warto zainwestować 1000 zł i trochę pracy w oryginały niż nawet niech będzie te 700 zł w chińskie HIDy.