Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 12345678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 92

Temat: Montaż oryginalnych ksenonów

Użytkownik Romeo Avatar Matti
    Mieszka w
    Babice, Polska
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9JTD 110KM 2001r. Nero fuoco

Domyślnie

Cytat Napisał Kali_33 Zobacz post
    tak sobie niestety to włosi wymyślili, a jak przełączasz na długie to xenon ci nie gaśnie na chwilę?
    Również gaśnie, na ułamek sekundy.

Cytat Napisał andro34 Zobacz post
    koledzy,ilu pinowe macie przetwornice??

cztero czy może dwunasto pinowe.chodzi mi o gniazdo w przetwornicy.
    Moja przetwornica ma dwa piny + i -
    Cześć, mam na imię Mateusz i jestem Alfaholikiem

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Cytat Napisał andro34 Zobacz post
    koledzy,ilu pinowe macie przetwornice??

cztero czy może dwunasto pinowe.chodzi mi o gniazdo w przetwornicy.
    moja ma na pewno więcej niż 4.

Ale mam kolejny problem, jeden żarnik mi czasem nie odpala, co ciekawe zawsze odpala gdy po ok. 10 min. wyłączę i ponownie włączę światła. Temperatura, wilgoć nie ma na to wpływu, dzieje się to w różną pogodę i o różnej porze dnia. Zamieniałem żarniki, przetwornice, reflektory miejscami i nic - jeden odpala na tych częściach i instalacji a drugi nie. Co to może być?
    Ostatnio edytowane przez Kali_33 ; 23-03-2010 o 11:15

Paweł Żurawski
    Gość

Domyślnie Oryginalny xenon w AR147 2001 r.

witam,
    planuję w swojej Alfie zamontować oryginalne lampy od GTA z soczewką i xenonem. Czy ktoś wie co mnie czeka? mam fabryczne spryskiwacze, więc zostaje kwestia innej kostki w wiązce świateł oraz poziomowanie... z góry dziękuję za pomocne informacje

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Cytat Napisał Matti Zobacz post
    Witam, mam ten sam problem. Jak na przykład chcę mrygnąć długimi to powtórnie zapala się xenon (tylko mijania), a jak mijania nie mam zapalonych to przy włączeniu drogowych również włączają się mijania na xenon'ie.
    rozwiązałem ten problem, trzeba odłączyć pin 86 z przekaźnika J45 (izolujemy końcówkę taśmą), w jego miejsce wpinamy kabel z pin 87a i problem migania mamy z głowy. Ale przy włączeniu długich gasną nam ksenony, więc trzeba się dobrać do przełączników pod kierownicą. Wypinamy kabel z pinu 2 wtyczki B i wpinamy go do pinu 5 wtyczki C przełączników pod kierownicą. Potrzebna będzie ok. 10 cm przedłużka kabla, bo jest za krótki. Po tych operacjach wszystko działa jak należy.

W załączniku dodałem plik z rysunkiem manetek i oznaczeniem wtyczek.
    Ostatnio edytowane przez Kali_33 ; 14-09-2010 o 09:17

Użytkownik Romeo Avatar Matti
    Mieszka w
    Babice, Polska
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9JTD 110KM 2001r. Nero fuoco

Domyślnie

rozwiązałem ten problem, trzeba odłączyć pin 86 z przekaźnika J45 (izolujemy końcówkę taśmą), w jego miejsce wpinamy kabel z pin 87a i problem migania mamy z głowy. Ale przy włączeniu długich gasną nam ksenony, więc trzeba się dobrać do przełączników pod kierownicą. Wypinamy kabel z pinu 2 wtyczki B i wpinamy go do pinu 5 wtyczki C przełączników pod kierownicą. Potrzebna będzie ok. 10 cm przedłużka kabla, bo jest za krótki. Po tych operacjach wszystko działa jak należy.
    Jutro z samego rana się za to biorę
    Ostatnio edytowane przez Matti ; 08-11-2010 o 12:10
    Cześć, mam na imię Mateusz i jestem Alfaholikiem

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Ale mam kolejny problem, jeden żarnik mi czasem nie odpala, co ciekawe zawsze odpala gdy po ok. 10 min. wyłączę i ponownie włączę światła. Temperatura, wilgoć nie ma na to wpływu, dzieje się to w różną pogodę i o różnej porze dnia. Zamieniałem żarniki, przetwornice, reflektory miejscami i nic - jeden odpala na tych częściach i instalacji a drugi nie. Co to może być?
    odgrzewam bo może komuś się przyda: przyczyną nieodpalania lampy był zapłonnik (zwany też starterem), który znajduje się niestety wewnątrz lampy nr AL/Bosch 1 307 329 058, pasuje od m.in. VW Golfa V, Opla Vectry itp. Nie życzę nikomu takiej awarii bo lampy ksenonowe są sklejane na stałe i piekarnik nie pomaga - trzeba wydłubać klej śrubokrętem co nie należy najprzyjemniejszych prac.

Paweł Żurawski
    Gość

Domyślnie oryginalny xenon w 147 przed liftem

witam,
    podłączał ktoś oryginalne lampy xenonowe w instalację do halogenów?
    kostki od pandy juz mam ale jest w nich po 7 pinów a w lampach 8 i chyba 12.... POMOCY

Użytkownik Pirat drogowy Avatar kubacik
    Mieszka w
    Olkusz
    Auto
    Jest 156 JTD 16 V SW i 2.5 V6 SW była Berlina 156 2.5 V6

Domyślnie

Witam
    trochę dziwie sie kolegom, że pakują sie w takie imprezy. Ja w swojej poliftingowej zamontowałem zestaw HID za 170 PLN z żarnikiem D2R 4300 K i powiem, że po wyregulowaniu mam pieknie oświetloną drogę w najczarniejszą noc. W przedliftingowej mam oryginalny xenon i oczywiscie wszystko działa pięknie iładnie świeci natomiast koszt w pezypadku jakiejś usterki jest nieporównywalnie wiekszy. Przetwornica 350 pln za sztukę żarniki 80 tańsze a philips 150. Niestety przerobiłem to na w łasnej skórze jak mi sie popaliły. Co gorsze to ,żeby cokolwiek dłubnąć musisz odkręcać zderzak i wyciągać lampy. W przypaku zakupu to same lampy uzywane po 600 pln minimum. Jak mówię mam na bieżąco porównanie w eksploatacji HIDów i oryginalnych ksenonów i w oświetleniu drogi jakiejść kolosalnej różnicy nie ma, a w kosztach niestety kilka razy więcej.
    Dla przykładu jak mi sie kolor hidów nie podobał (6000 K) to bez mrugnięcia za 70 pln kupiłem parę 4300K.
    Jeśli chodzi o samą soczewkę to można zamontować ją w oryginalnym reflektorze w zakłądach serwisujących lampy po ok 150 - 200 pln za lampę z materiałami. przy okazji pomaluja wkładkę n a czarno i z zewnątrz wygląda na oryginał i ładnie świeci.
    Wiem, że trochę nie na temat , ale trochę pesos w kieszeni można zaoszczędzić.
    pozdrawiam

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Cytat Napisał Paweł Żurawski Zobacz post
    witam,
    podłączał ktoś oryginalne lampy xenonowe w instalację do halogenów?
    kostki od pandy juz mam ale jest w nich po 7 pinów a w lampach 8 i chyba 12.... POMOCY
    powinno być 14 pinów w tej wtyczce, w załączeniu schematy do 156, w 147 powinno być tak samo

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Cytat Napisał kubacik Zobacz post
    Witam
    trochę dziwie sie kolegom, że pakują sie w takie imprezy. Ja w swojej poliftingowej zamontowałem zestaw HID za 170 PLN z żarnikiem D2R 4300 K i powiem, że po wyregulowaniu mam pieknie oświetloną drogę w najczarniejszą noc. W przedliftingowej mam oryginalny xenon i oczywiscie wszystko działa pięknie iładnie świeci natomiast koszt w pezypadku jakiejś usterki jest nieporównywalnie wiekszy. Przetwornica 350 pln za sztukę żarniki 80 tańsze a philips 150. Niestety przerobiłem to na w łasnej skórze jak mi sie popaliły. Co gorsze to ,żeby cokolwiek dłubnąć musisz odkręcać zderzak i wyciągać lampy. W przypaku zakupu to same lampy uzywane po 600 pln minimum. Jak mówię mam na bieżąco porównanie w eksploatacji HIDów i oryginalnych ksenonów i w oświetleniu drogi jakiejść kolosalnej różnicy nie ma, a w kosztach niestety kilka razy więcej.
    Dla przykładu jak mi sie kolor hidów nie podobał (6000 K) to bez mrugnięcia za 70 pln kupiłem parę 4300K.
    Jeśli chodzi o samą soczewkę to można zamontować ją w oryginalnym reflektorze w zakłądach serwisujących lampy po ok 150 - 200 pln za lampę z materiałami. przy okazji pomaluja wkładkę n a czarno i z zewnątrz wygląda na oryginał i ładnie świeci.
    Wiem, że trochę nie na temat , ale trochę pesos w kieszeni można zaoszczędzić.
    pozdrawiam
    ja kupiłem lampy po 500 zł/sztuka a stare sprzedałem za 100, więc wyszło 450/sztuka - mam wątpliwości czy opłaca się montować HID, który nie dość że oślepia (nie oszukuj się, jakbyś nie ustawił lamp to instalacja HID w lampie bez soczewek wali po oczach z kilometra) to jeszcze dowód można stracić przy pierwszej lepszej kontroli. A dołożenie soczewek do lamp to totalna rzeźba, koszt przeróbki przewyższa wtedy już znacznie koszt oryginalnych xenonów. Nie wspominając nawet o trwałości oryginalnej instalacji w porównaniu do chińszczyzny... moim zdaniem warto zainwestować 1000 zł i trochę pracy w oryginały niż nawet niech będzie te 700 zł w chińskie HIDy.