Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Temat: Rozladowal sie akumulator.

Użytkownik Romeo Avatar Siekier
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 156 1,8TS

Domyślnie

Cytat Napisał grzelutek
    A może masz BOSCHA
    Owszem - dokladnie Bosch Silver.

Cytat Napisał grzelutek
    Może słabe ładowanie
    Wydaje mi ze ze alternator jest raczej sprawny - raz jak mi nie odpalil - zapozyczylem prad przewodami od kumpla, odpalilem, przejechalem ok 10 km i pozniej w krotkich odstepach odpalalem go jeszcze 3 razy i bylo okey..

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 155 V6 - była

Domyślnie

na aku daja po 2 lata gwarancji

grzelutek
    Gość

Domyślnie

Wszystko w Alfach co ma napis bosch się psuje,a potem mówią,że Belle takie awaryjne. To że dają 2 lata gwarancji to co :?: Pada i już.Misie wydaje,że winny akumulator.

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

a choc zmierzyles prad ladowania? poprawiles klemy? a lampka w bagazniku ci sie nie pali moze w schowku.alarm to moze i duzo nie bierze ale czasem lubi sobie ot tak pobrzeczec ,moze i tobie sie sam wlacza

Użytkownik Pirat drogowy Avatar PawełQV
    Mieszka w
    Łódź-San Francisco
    Auto
    Alfa Romeo 164 QV '91

Domyślnie

Siekierro, Jutro pomierzymy co i jak ładuje, ale swoją drogą jeszcze jedna rzecz chodzi mi po głowie. Skoro załóżmy odpala rano a po 1-2km po parogodzinnym postoju już nie (gdy zresztą jest cieplej) to czy czasem nie ma problemów z masą od aku. lub którymś z biegunów w akumulatorze?

Taki skrajny pobór prądu rozłożył by akumulator w noc - dwie. Sprawny aku. powinien się naładować wystarczająco do rozruchu auta po 10 km jazdy bez problemu - przy założeniu ładowania OK i samej baterii. Mój Alfowski ma ok 7 lat, poprzednie też miały po 7 i 5 lat więc nie sądzę ,że to jest jakaś wada firmy (BOSCH) tylko uszkodzenia mechanicznego aku lub jak wspomniałem masy czy ładowania (wspomni. wcześniej - piotriix)
    PawełQV
    AR 164'91 QV

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Mnie to wygląda na zwarcie wewnętrzne akumulatora spowodowane małym odłamkiem wykruszonej masy czynnej - ono nie występuje non stop tylko w zależności od tego jak ten kawałem masy czynnej się ułoży.
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 156 1,8TS

Domyślnie

warto sprawdzić pobór prądu na wyłączonym silniku , zamknietym aucie w opcji z załączonym alarmem i bez - to wiele może wyjaśnić
    To zamierzam zrobic - moze nawet dzisiaj.

Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 156 1,8TS

Domyślnie

Cytat Napisał PawełQV
    Siekierro, Jutro pomierzymy co i jak ładuje, ale swoją drogą jeszcze jedna rzecz chodzi mi po głowie. Skoro załóżmy odpala rano a po 1-2km po parogodzinnym postoju już nie (gdy zresztą jest cieplej) to czy czasem nie ma problemów z masą od aku
    No i pomierzylismy! Co prawda tylko napiecia ale i tak daje to pewien obraz rzeczy - zatem po kolei:
    - aku byl calkowicie rozladowany jak otworzylismy mache.
    - po odpaleniu auta z "pozyczonego pradu" sprawdzilismy ladowanie: OK (a nawet lepiej)
    - sprawdzilismy mase i przepływ: OK
    - po ok 3 minutach pracy silnika zgasilismy - aku naladowal sie na tyle ze pozniej krecil jeszce dwa razy z powodzeniem - jeszce raz wniosek ze alternator dziala prawidlowo.
    - spradzilismy skok napiecia po zalaczeniu alarmu - jest dosc wyrazny - napiecie powoli opada falujac - dodam ze zdecydowanie mniejsze (ok 4 razy mniej) skoki zaobserwowalismy po wlaczeniu swiatel pozycyjnych. mimo to nadal nie wiem czy jest to na tyle duze obciazenie aby wyladowac akumulator.

Wnioski zatem wydaje sie byc takie ze albo cos (duze prawdopodobienstwo ze alarm) ciagnie za duzo pradu albo zwyczajnie akumulator ma jaka wade.
    Macie jakies sugestie?

Poza tym:
    a choc zmierzyles prad ladowania? poprawiles klemy? a lampka w bagazniku ci sie nie pali moze w schowku.alarm to moze i duzo nie bierze ale czasem lubi sobie ot tak pobrzeczec ,moze i tobie sie sam wlacza
    Klemy mocno dokrecone, jakis czas temu przeczyscilem je nawet elektrounizolem, zadne lampki w bagazniku, schowku itd. sie nie pala - z tej strony jedynie przy otwartych drzwiach wlacza sie elektrownia bo wewnatrz swieca sie 4 lampki oswietlajace wnetrze - ale wiadomo jest to chwilowe uzycie pradu. Co do alarmu - tak jak wczeniej juz pisalem - nie podoba mi sie ze podejrzanie dlugo pracuja silowniki domykania szyb - byc moze w tym tkwi problem.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Przeczytaj to co napisałem o zwarciu wewnętrznym. Miałem to kiedyś jeszcze w fiacie punto, jeździł o.k. ale jak podskoczyłem na jakimś dołku i go zgasiłem to nie miał już siły zakręcić, za jakiś czas znowu wszystko o.k. i tak w kółko, dopóki nie wymieniłem akumulatora.
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

co to znaczy ladowanie ok a nawet ciut lepiej? a sprawdzales to miernikiem czy oscyloskopem?