Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Temat: Kontorlka wtryskiwaczy - Proszę o rady

mrutyś
    Gość

Domyślnie Kontorlka wtryskiwaczy - Proszę o rady

Witam wszystkich.
    Kupiłem samochód 2 tygodnie temu. Wszystko było ok do czasu dnia wczorajszego. Samochód to 1,9JTD 1998rok.
    Awaria wygląda tak że: dużo czasu jeździłem benzyniakiem fiatem zresztą... pojechałem w sobotę na przejażdżkę i 2 razy udusiłem przy ruszaniu, po prostu za mało gazu dałem, zapaliłem silnik i włączyła sie ta pierońska kontrolka. Pojecyhałem do ASO ale koleś był tak nie kumaty że porażka i niby umówiłem się na podpięcie do kompa w celu sprawdzenia co to jest: po wyjściu z warsztatu zapaliłem silnik i kontrolka zgasła, pomyślałem więc że to może dlatego że w pośpiechu nie zagrzałem świec przy zapalaniu albo coś i już jest wszystko ok. Do serwisu ASO oczywiście nie pojechałem. I wczoraj jadę sobie a tu zonk jak by chwilowy opad z mocy i bach zaświeciła się kontorlka... podjechałem na stację poszedłem po sok wracam palę silnik i znowu nie świeci. Dzisiaj rano jadę do pracy i mi sie znowu zaświeciła. Samochód nie muli, na obroty wchodzi świetnie i w zasadzie nic się nie dzieje tylko raz na jakiś czas jak się to zaświeci i tak jak bym na hamulec nacisnął. BŁAGAM POMÓŻCIE CO TO JEST.
    Moje gg: 4021387
    albo mail: mrutyna@poczta.onet.pl

Użytkownik Rowerzysta Avatar bosniak_sg
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    2.0 JTS GT Selespeed 08r

Domyślnie

Świece są szybkiego grzana, tzn. nie wymagaja grzania. mój kolega ma taki sam objaw, jak odpuści nogę z pedału gazu to kontrolka gaśnie i jedzie dalej normalnie, umówilem go z moim macherem na przyszly tydzien, on ma 2,4 JTD Jest to błąd czasu wtrysku, mój mech dieslowiec powiedział, że to nic groźnego i bez problemu to usunie.

mrutyś
    Gość

Domyślnie

no to mi człowieku życie ratujesz ja jestem z Gorlic to rzut beretem od Starego Sącza więc jak znajdę chwilke czasu to byśmy się ugadali jakoś i zapoznał byś mnie z tym mechanikiem

Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    2.0 JTS GT Selespeed 08r

Domyślnie

o żaden problem, podobno najlepszy macher w tym okręgu, (zresztą mój dobry kolega w końcu od niego kupiłem ta alfe) z nowego nie ze starego :>>>

mrutyś
    Gość

Domyślnie

a fakt źle mi sie przeczytało. No a ja robie zdjęcia ślubne wiec jak by coś to wal śmiało

Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    2.0 JTS GT Selespeed 08r

Domyślnie

już dawno po slubie

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Nie licz na to że ktoś zdiagnozuje ci usterkę na odległość. Po to jest kontrolka , aby zasygnalizować wystąpienie błędu, który jest zapisany w pamięci ECU. Aby dowiedzieć się co spowodowało błąd i tak musisz podłączyc auto do komputera diagnostycznego. Zgadywanie , a tym bardziej wymiana elementów "na oślep" jest mało efektywna i na pewno kosztowna.
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    2.0 JTS GT Selespeed 08r

Domyślnie

A kto pisał, o diagnozowaniiu i usuwaniu błędów na odległość???
    gościa umówię jak bedzie chciał z mechanikiem i zrobi to jak należy, chyba, że ty się znasz na tym lepiej niż szpec od common raila, który większość życia spędził przy naprawch diesli to działajcie ja się nie wtrącam.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Pisząc o diagnozie na odległość miąłem na mysli stwierdzenie mrutyna: "...BŁAGAM POMÓŻCIE CO TO JEST." Ten twój mechanik to też jasnowidz że od razu wie co jest: "Jest to błąd czasu wtrysku, mój mech dieslowiec powiedział, że to nic groźnego i bez problemu to usunie." bez podłączenia do egzaminera?! Z opisanych objawów stawiam raczej na brak połączenia elektrycznego któregoś z czujników, ale którego to może dopiero wykazać podłączenie do komputera
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

mrutyś
    Gość

Domyślnie

Pisząc "BŁAGAM POMÓŻCIE" nie miałem na mysli o diagnozowaniu błędów na odległość tylko o tym że może ktos miał podobny problem i wie co było nie tak. A jesli ktoś naprawia silniki diesla to sie na tym zna i po objawach może "mniej wiecej" powiedzieć co się dzieje. O nic więcej nie chodziło. Zupełnie niepotrzebne nerwy.A Bosiak_sg zaproponował tylko pomoc i to najważniejsze.