Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Temat: [156] mam wirusa :D 1.9jtd

chudy
    Gość

Domyślnie

nie wydaje mi sie zeby silnik byl jakos mocno zmeczony, nie bierze oleju,malo pali,nie puszcza dymka, odpala w najwieksze mrozy od strzala zaslepiony egr,nie ma zadnych bledow na kompie;/grzebali troche w kompie auta ale ocenili ze cisnienie turbo i wszystko co mogli zbadac z kompa jest w normie;/jakies sugestie??

Użytkownik Romeo Avatar -BamBosZek-
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

hmmm cieko okreslic, osobiscie nie bawie sie z dieslami... preferuje petrol moze cos nie wyrabia? jakis wtryskiwacz? mozna by to zbadac, pomierzyc cisnienie albo zaczac od przeplywki jak kolega pisal wczesniej, przyczyn moze byc masa, napewno ktos sie znajdzie i napisze co i jak, pozdrawiam

rydza
    Gość

Domyślnie

Jeżeli program podniósł moc to znaczy że turbina wtłoczyła więcej powietrza więc turbina żyje.

Wykres jest płynny do 2400 obrotów a potem kiedy turbina osiąga max ciśnienie i otwiera sie elektrozawór spustowy zaczyna się szarpanie tak jakby zbyt długo się domykał.

Ja bym sprawdził FiatEcuScan jak się ma ten zawór do ciśnienia doładowania tzn co się dzieje z ciśnieniem doładowania po otwarciu zaworu.

U mnie na 3 biegu przy wciśniętym pedale w podłoge jest:
    obroty ciśnienie
    3014 1512
    3184 1354
    3353 1288
    3512 1269
    3655 1288
    3816 1309
    3956 1335
    4088 1351
    4088 1351
    jak widać cisnienie nie spadło poniżej 1,27 bara
    Ostatnio edytowane przez rydza ; 16-02-2010 o 21:06

chudy
    Gość

Domyślnie

dzieki za odpowiedz, jak tylko bede mial chwilke zrobie test i jesli sie uda, wrzuce screen lub maly filmik z wykresem doladowania, a gdzie ten elektrozawor sie znajduje??

http://www.youtube.com/watch?v=ApsWYgHUKA0

oto filmik z testow na 3 biegu, pedal wcisniety od ok 4 sek filmu na max do podlogi, cisnienie osiagniete ok 2.04 bar wiec znacznie wiecej niz pisal kolega rydza, na wykresie widac delikatne zalamania cisnienia;/ czy to moglo spowodowac takie szarpania na wykresie z hamowni??prosze o ocene i pomoc
    Ostatnio edytowane przez chudy ; 20-02-2010 o 14:56

chudy
    Gość

Domyślnie

na forum masters tuning przeczytalem ze te szarpania wykresu to moze byc wina zlego "wygladzenia" hamownii a nie wina niesprawnosci silnika;/sam juz nie wiem co o tym myslec;/

rydza
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał chudy Zobacz post
    cisnienie osiagniete ok 2.04 bar wiec znacznie wiecej niz pisal kolega rydza,
    ja podawałem ciśnienie doładowania pomniejszone o ciśnienie atmosferyczne czyli pomniejszone o 1000mbar. U mnie dochodziło do 2530mbar.

Z wykresu widać że turbina trzyma stałe ciśnienie. W moim silniku JTD115KM jest inna turbina niż JTD105KM, miałem JTD105KM i siedzi w nim turbinka jest jak drożdżówka i możliwe że nie wykręci większego ciśnienia niż 1bar.

Nie sprawdzałem jeszcze skąd się bierze spadek ciśnienia doładowania przy przyspieszaniu na 3 biegu czy z upuszczania przez elektrozawór czy silnik zaciąga tak dużo powietrza że ciśnienie spada.

Trochę dziwnie poszarpany ten wykres...

W FiatEcuScan możesz wyniki pomiaru wyeksportować do pliku który otwierasz microsoft excel i wtedy robisz sobie wykres na podstawie danych.
    Ostatnio edytowane przez rydza ; 21-02-2010 o 12:07

chudy
    Gość

Domyślnie

fakt turbinka malutka gdzies czytalem ze doladowanie w moim aucie powinno wynosic ok 1.2 bara(jesli sie myle prosze mnie poprawic) jak mozna sprawdzic czy ten zawor pracuje prawidlowo??

rydza
    Gość

Domyślnie

Po podłączeniu do FiatECUScan obserwuj co się dzieje z ciśnieniem doładowania podczas przygazowania na wolnych obrotach i puszczeniu gazu.

Po przygazowaniu turbina się rozkręca i po puszczeniu jeszcze przez chwile pompuje i wtedy jest nadmiar ciśnienia które zrzucane jest przez otwierający się elektrozawór, u mnie nazywa się:

Boost Control/Sol.
    active - otwarty
    not active - zamknięty