Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Temat: xenony - montaż

Użytkownik Pirat drogowy Avatar kubacik
    Mieszka w
    Olkusz
    Auto
    Jest 156 JTD 16 V SW i 2.5 V6 SW była Berlina 156 2.5 V6

Domyślnie

witam
    może trochę nie w temacie, ale zgodzę się, że po liftingu światła są porażką. Poczytałem na formu o przeróbce na oryginalne xenony i zniechęciłem się do tego pomysłu. Zomontowałem więc HIDy następnie pojechałem na regulację świateł. Przeciwnicy powiedzą, że to niebezpieczne bo oślepia innych kierowców. Początko faktycznie mi mrugali, że oslepiam. Ale po ustawieniu poziomu świateł na pozycję 2 udało się uzyskać kompromis, tzn inni kierowcy nie mrugają, na CB inni pytani o oświetlenie powiedzieli, że ok a ja widzę w nocy dużo więcej. Nie przekreślam więc HID jako metody poprawienia sobie komfortu i bezpieczeństwa podróżowania w nocy. Co do spryskiwaczy to poprostu pamiętam, żeby codziennie przed jazdą przetrzeć klosze nawet jak nie wyglądają na brudne.
    Pozdrawiam

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR Spider 2.0 TS; AR Giulia 2.0 280KM

Domyślnie Cz. 2 moich doświadczeń z przeróbką na xenony

Może na początku odpowiem na jedno z pierwszych pytań
    - faktycznie jeśli się spali palnik to nie zapala się informująca o tym kontrolka na cyferblacie licznika

Tak więc, nawiązując do wcześniejszej wiadomości, zalecam robić przejściówkę.
    Mogę jeszcze powiedzieć, że próba wymiany samego palnika w lampie lewej wiąże się z wyciągnięciem (nie rozpięciem) modułu komputera, a prawego z odkręceniem i odsunięciem na bok zbiornika wyrównawczego ..... i bez małego wkrętaka (najlepiej elektrycznego), pozdzieranych dłoni (są 3 śrubki w dekielku) to "mistrzostwo świata". Oficjalnie wszysczy tłumaczą się, że są to systemy bezawaryjne, ale wystarczy porozmawiać z właścicielem HID-SERVICE (szukaj strony w internecie), że przetwornice Valeo stosowane akurat w tych reflektorach są bardzo podatne na jakieś typowe uszkodzenie (nie odpowiedział jakie bo to jego "chleb", a przetwornice są zabezpieczone jego stickerami gwarancyjnymi)
    Nr oryginalnej przetwornicy to 1 307 329 091 (944) można założyć inną podobną np 1 307 329 074 (944), ale inne nie będą miały już poziomowania soczewek.
    Jeśli ktoś chce zrobić to solidnie to duży kłopot będzie miał z dostaniem przewodów zgodnych z oryginalnym schematem, ja pojechałem na szrot i kupiłem 2 wiązki z "rozbitków" i prawie dopasowałem.

I to chyba tyle jeśli idzie o same reflektory, ja kupowałem je na allegro za 700 i 750 zł z palnikami. Co do palników to należy je wymienić jeśli zaczynają same gasnąć i się zapalać lub zapalają się po wyłączeniu i ponownym włączeniu (przetwornica strasznie się grzeje i i może właśnie wówczas się uszkodzić) lub gdy z przyczyn naturalnych (palniki systematycznie się powoli wypalają) palnik świeci słabszym światłem niż ten obok.

Pozycjometry to jeszcze nie jest do końca sprawa "rozgryziona", ponieważ ja chcę podpiąć tylko jeden ten tylny, wszystko montowałem na jesieni i było już zbyt zimno abym siedział w kanale.
    Bo tak naprawdę jeśli ktoś siądzie z przodu to reflektory też "siądą", ale jeśli przewozi się bagaż lub osoby z tyłu to Panowie sami wiecie..
    Sprawa jest o tyle skoplikowana ponieważ wieszak tylnego pozycjometra jest integralną częścią lewej obejmy mocującej tylny drążek stabilizatora do wersji z xenonami (np. TI) i nie występuje jako część dostępna osobno. Cały tylny drążek to 200 zł, a mnie jest potrzebny tylko kawałek blaszki.
    Udało mi się trafić u kolegów w serwisie taką Alfę i porobiłem sobie pomiary i zdjęcia (tylko komórką bo tyle miałem pod ręką, ale zawsze).
    Przedni pozycjometr wg. schematu jest zrównoleglony i tylko przewód tzw. "sygnałowy" będę musiał oszukać odpowiednio dobranym rezystorem, bo tak naprawdę pozycjometry to rezystory które działają w zakresie 0,5V-4,5V, a moduł w lewym reflektorze porównuje te napięcia z przedniego i tylnego pozycjometra i ustawia soczewki w odpowiedniej pozycji (one na nierównościach potrafią cały czas podnosić się i opuszczać tak aby światło nie oślepiało jadących z przeciwka).
    Ostatnio znalazłem opis jak zamiast pozycjometrów w Oplu ktoś robiąc drabinkę rezystorów podpiął soczewki pod oryginalny przełącznik pozycji standardowych reflektorów, to też jest pomysł i wówczas nie trzeba kupować pozycjometrów, tylko wtedy już musi się samemu ustawiać wysokość wiązki światła (napewno tańsze, ale ja jeszcze sam tego nie sprawdziłem, wg. schematu w tych naszych przełącznikach już są jakieś rezystory i prawdopodobnie uda się taka przeróbka).

Jeśli chodzi o montaż spryskiwaczy, to jak widzę już na forum był ten temat poruszany, ja jestem zdania, że lepiej kupić używany zderzak ze spryskiwaczami i zaślepkami niż wycinać i doklejać (ale chylę czoła przed jednym z forumowiczów bo to co On wykonał to jest prawdziwy majstersztyk), w większości będziecie już mieli Panowie wiązki poprowadzone do schowka, bo właśnie tam pod małą pokrywką powinno znajdować się miejsce na przekaźnik i bezpiecznik od spryskiwaczy reflektorów (przekaźnik jest specyficzny bo powinien się włączać z opóźnieniem ok. 2 sek. i na tylko 0,5 sek. tak aby nie czerpać za każdym użyciem spryskiwaczy szyb, płynu ze zbiornika i jeszcze dodam, że nowy w serwisie jest diablo drogi).

Panowie jeśli ktoś chce zrobić tak jak powinno być to jest DROGI INTERES

Reflektory 2 szt. ok. 1500 zł (używki)
    Palniki Osram lub Philips ok. 250 zł szt. (jeśli trzeba)
    Wtyczki 2 szt. ok. 100 zł (ja wtyczki + piny kupiłem używane)
    Piny do wtyczek ok ????? za szt
    Pozycjometr ok. 200 - 250 zł (można trafić na allegro sam widziałem)
    Ewentualny zderzak ze zpryskiwaczami + malowanie pod kolor samochodu
    Większy zbiornik na płyn do spryskiwaczy
    Specyficzny przekaźnik spryskiwaczy reflektorów

Nie neguję HIDów, ale to nigdy nie będzie to samo, i łatwiej utracić dowód rejestracyjny bo policjanci też czytają przepisy, a tak naprawdę to tylko chodzi o pieniądze, bo różnica jest niebotyczna, tam gdzie "kończą" się bardzo dobre halogeny, tam dopiero "zaczynają się" xenony.

Obiecałem wrzucić schematy, ale na tym forum można zamieszczać tylko jakieś maleństwa.
    Jeśli ktoś nadal chce to proszę o kontakt na moją skrzynkę :alfa16v@poczta.onet.pl a obiecuję, że dostanie to co chce.

Ja na wiosnę po uporaniu się z pozycjometrem, postaram się opisać jeszce raz szczegółowo krok po kroku, co jak i gdzie, ale już wówczas raczej do działu zrób to sam.

Linki:
    HID-SERVICE - opis jak działają przetwornice fotki itd. http://hid-service.com/

Strona z fotkami xenonów przed FL, ale to tylko różnica wyglądu reflektora wiązka prawie taka sama (po FL jeden przewód idzie do licznika) http://www.alfaclub.pl/democar-stage1.html

Pozdrawiam Wszystkich
    Ostatnio edytowane przez alfa16v ; 02-02-2010 o 22:33 Powód: Poprawki

Użytkownik Romeo Avatar michal87tg
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto
    AR 156 po FL SportWagon 1.9 JTDm

Domyślnie

Witam
    Ja mam zamontowane HID-Y od pół roku po regulacji świateł w takiej pozycji jak mają być jest ok nikt mi nie mruga ja widzę wyśmienicie, a nawiasem policja nie przyczepi się tak szybko jeżeli w lampach są soczewki bo soczewka inaczej skupia światło niż normalny reflektor, a co do ślepienia to oryginalne xeonoy i tak oślepiają jak dobra jest nierówność na drodze lub dziura to elektronika nie zdąży zareagować i wiadomo jaki skutek.
    Dla mnie to bzdura że zabronione jest zakładanie HID-ów do reflektorów bez soczewki zgodzę się bo to ślepi nawet jak są dobrze światła ustawione, ale jak ktoś ma soczewki to już inna sprawa inaczej światło pada i wszystko jest ok dlatego uważam że przepisy powinny być sprecyzowane i trochę złagodzone ale to moje odczucia co do tej sprawy.

Pozdrawiam