Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Temat: Kosmetyki

Użytkownik Romeo Avatar Lucas83
    Auto
    Nissan Murano Z 51 3.5L V6

Domyślnie

KOLOR - CZARNY- CARBONIO

Stosowałem różne wynalazki...

Na szybko- Autoland- wosk w sprayu (tłuszcz w sumie)

Dla wytrwałych- wosk shella w płynie około 250ml butelka- masa pracy ale długotrwały efekt

Rysy- Tempo ...czeska poniekąd najlepsza

Na codzień- TURTLE BLACK WAX- maskuje rysy pyłem weglowym - efekt do pierwszej myjki bezdotykowej.

Radek88
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał alces1 Zobacz post
    No właśnie czarny kolor to masakra w utrzymaniu, ale za to jaki efekt
    Dzięki za rady, mam nadzieję, że wyczekiwana wiosna zbliża się dużymi krokami, bo póki co to woskowanie na gorąco na myjni, natomiast jak zrobi się cieplej z pewnością poświęcę karoserii nieco więcej czasu.
    Pozdrawiam.
    - Rafał
    P.S. gdzie kupujesz ten szampon WESCO?
    produktami Wesco handluje firma TOP-CAR Kraśnik, a WESCO jest to firma bodajże z Legionowa.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    PL
    Auto
    156

Domyślnie

Wosków na rynku jest całe mnóstwo, ale wydaje mi się, że tym najlepszym jest Collinite no. 915 Marque D'Elegance. W zasadzie chroni auto w każdych warunkach. Rewelacyjnie spisuje się zarówno przy dużych opadach deszczu, jak i promieniowaniu słonecznym. Jeśli będzie odpowiednio dbał o auto to wosk może utrzymać się nawet przez kilka tygodni. Wosk bardzo łatwo się rozprowadza, a jedno opakowanie wystarcza na naprawdę bardzo długi okres.

mar_1981
    Gość

Domyślnie

Wosków jest cała gama a ograniczeniem jest w zasadzie cena. Zacznijmy od tego że przed założeniem wosku lakier musimy odpowiednio przygotować. Druga sprawa to szampon. Jeden z kolegów napisał że wosk po paru myciach mu zszedł. Szamponów szukajmy o Ph jak najbardziej zbliżonym do 7, wówczas nie ściągnie taki szampon wosku. Druga sprawa zapomnijcie o wszelkiego rodzaju pastach koloryzujących. Ludzie nie szkoda wam upaćkanych uszczelek i wkurzania się przy kolejnym myciu i wycieraniu i ciągle brudzącej się szmatce????
    Tempo...może nie będę komentował bo się wielu narażę...ale cóż.
    Jeżeli już chcecie wypolerować sobie ręcznie auto to spróbujcie chociażby Autoglym Super Resin Polish + pad Tri Color
    Jeżeli chodzi o kosmetyki które używam (pomijam pasty polerskie) to w większości: Nielsen, Smartwax, Poorboys, CHemical Guys, Collinite, Scholl. Jest jeszcze całe mnóstwo marek i producentów o których można by było pisać cały dzień.

Dla ciekawskich dodam że w poprzednim aucie wosk Colli 476 założony 30 października i jeżdżony w zimę i myty na myjniach bezobsługowych wytrzymał do lutego. Więcej niestety nie powiem bo samochód został sprzedany ale jeszcze jak go myłem przed sprzedażą widać było że siedzi na samochodzie.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar tomito
    Mieszka w
    Kielce / Gdańsk
    Auto
    AR 156 1.8 TS 2003 benzyna | Chevrolet Tahoe 2002 5.3 V8 | W oczekiwaniu aż Stelvio stanieje...

Domyślnie

Ja używam kosmetyków firmy Sonax - sprawdzona marka, sprawdzona chemia przy ekstremalnie trudnym do utrzymania lakierze w moim Fiacie Siena biały banchisa. Po latach używania koloryzującego wosku, past, mleczek - efekt piorunujący. Kosmetyki tej firmy nie są tanie.

W zależności od tego jak stary masz lakier - używasz do pierwszego polerowania politury z woskiem:

Sonax Xtreme - sensitive - do lekko zmatowiałych, zabrudzonych lakierów

Sonax Xtreme - progressive - do bardziej utlenionych, zaniedbanych lakierów

1) Myjesz dokładnie auto;
    2) Dokładnie spłukujesz;
    3) Suszysz;
    4) Uszczelki, elementy plastykowe zabezpieczasz taśmą papierową do lakierowania (unikniesz czyszczenia potem tych elementów z politury, wosku, naprawdę oszczędza roboty);
    5) Nanosisz politurę delikatną, gęstą gąbką (nie tą do zmywania naczyń - uwaga na tę szorstką stronę - absolutnie nie!!!) - jeden element na raz (maska, błotnik, drzwi) - polerujesz okrężnymi ruchami jakbyś czyścił lakier - możesz być w szoku ile brudu, pozostałych wcześniejszych warstw wosku, tłuszczu jest na lakierze - można delikatnie zwilżać gąbkę czystą wodą gdy naprawdę mamy brudny, zaniedbany lakier;
    6) Polerujesz element czystą tetrą (w aptece, Tesco - pielucha tetrowa) do połysku lub pozostawiasz, czyścisz kolejne elementy, a potem znów na myjkę i zmywasz politurę z masą zanieczyszczeń (zalecane gdy masz naprawdę zaniedbany lakier, robi się tak po innych ściernych pastach polerskich);

Drugi etap - zabezpieczenie lakieru - powyższe politury są z woskiem, zabezpieczają lakier, jednak aby mieć wszystko na tip, top, długi czas warto nanieść wosk - Produkt: Sonax Xtreme - Wosk Brylantowy 1 Nano-Pro Można także użyć ich wosku Carnauba - w zależności od jakości produktu, komponentów - Xtreme ok. 40 PLN, seria Premium Class ok. 130 PLN.

1) Możemy także zabezpieczyć sobie uszczelki, plastiki taśmą papierową do lakierowania;
    2) Nakładamy wosk gąbką jeden element na raz;
    3) Polerujemy tetrą lub fizeliną polerską do połysku;

W mojej Sienie lakiernik raz wypolerował mi bok pastą K2 ścierną tyle, że polerką mechaniczną - lakier jak nowy. Jednak ścierne, gęste pasty polerskie ciężko się nanosi ręcznie.
    Ostatnio edytowane przez tomito ; 17-05-2011 o 23:09
    Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...
    Wielki błysk - czarny pysk czyli elektronika dzień powszedni...

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    PL
    Auto
    156

Domyślnie

Cytat Napisał mar_1981 Zobacz post
    Dla ciekawskich dodam że w poprzednim aucie wosk Colli 476 założony 30 października i jeżdżony w zimę i myty na myjniach bezobsługowych wytrzymał do lutego. Więcej niestety nie powiem bo samochód został sprzedany ale jeszcze jak go myłem przed sprzedażą widać było że siedzi na samochodzie.
    Mi Collinite no. 915 Marque D'Elegance wytrzymał również całą zimę. Sam w to nie wierzyłem. Auto było w tym czasie myte kilka razy. Z tego względu innego wosku nie będę już kupował, ten spisuje się rewelacyjnie ;-)

Użytkownik Alfa i Omega Avatar paczek.gsm
    Mieszka w
    Suwalki
    Auto
    156 SW 1.9 JTD

Domyślnie

Polecam zestawik samplerówhttp://showcarshine.pl/460-zestaw-na...na-edycja.html
    ZESTAW NA ZIMĘ "TESTERY" :
    MEGUIARS #16 40ML + POORBOYS PROFESSIONAL POLISH 100ML profi efekt i cena znośna.