Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Temat: Szlif Walu 2.0 TS

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Półbiedy jak ktoś jest świadomy że trzeba szlifować - są tacy "fachowcy co po obróceniu panewki zakładają nowe i wypuszczają klienta. Szlifi wymiana panewek jest też obowiązkowa po kolizji rozrządu, a mało który zakład to robi i za chwilę kolejna awaria...
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    AR 156 2.0TS 1998 ciemna zielen

Domyślnie

dzisiaj zawiazlem wszystko do szlifierza,powiedzial ze szliw bloku pod panewki to okolo 500zl,ale wczesniej wszystko pomierzy czy wogle warto,generalnie powiedzial ze wszystko prawie da sie zrobic kwestia tylko ceny.Jutro napisze co i jak.
    Ponawiam tylko pytanie odnosnie czy silniki ts z metalowa pokrywa sa takie same jak z plastikowa?????

Użytkownik Romeo Avatar michal87tg
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto
    AR 156 po FL SportWagon 1.9 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał tygrysek Zobacz post
    dzisiaj zawiazlem wszystko do szlifierza,powiedzial ze szliw bloku pod panewki to okolo 500zl,ale wczesniej wszystko pomierzy czy wogle warto,generalnie powiedzial ze wszystko prawie da sie zrobic kwestia tylko ceny.Jutro napisze co i jak.
    Ponawiam tylko pytanie odnosnie czy silniki ts z metalowa pokrywa sa takie same jak z plastikowa?????
    Silnik z metalową (aluminiową) pokrywą jak i kolektorem aluminiowym są to silniki z zazwyczaj z AR 145/146 z lat do 1997 jak dobrze się sobie przypominam a czy się różnią poza tym niczym ja miałem taki silnik z AR 145 2.0 TS i sprzedałem go do AR 156 i śmiga po warszawie i kupujący był zadowolony więc pasuje bez problemu nawet powiedział bym że aluminiowa osłona jak i kolektor były lepszym rozwiązaniem ale tu chodziło potem o wagę i dlatego prawdopodobnie to zmieniono

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto

Domyślnie

A wiec wyrok wypadl,szlifierz powiedzial ze wal byl juz szlifowany a w obecnym stanie zeby bylo ok to musialby szliwowac na piaty wymiar(jakos tak)a do tego to juz panewek nie dobierze + szlif bloku i korbowodow.Tak wiec szukam silnika nowo-starego.Wydaje mi sie ze (wczesniej zostalo to wspomniane) ktos zalozyl nowe panewki bez szlifu walu,po ogledzinach srub i innych pierdol robil to jakis debil(co kolwiek robil).
    Jak znajde czas to moze umieszcze zdjecie walu i tych panewek,bo generalnie wszystkie byly powycierane i mialy wżery.
    Pozdrawiam

---------- Post dodany o godzinie 12:30 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 12:18 ----------

Cytat Napisał michal87tg Zobacz post
    Silnik z metalową (aluminiową) pokrywą jak i kolektorem aluminiowym są to silniki z zazwyczaj z AR 145/146 z lat do 1997 jak dobrze się sobie przypominam a czy się różnią poza tym niczym ja miałem taki silnik z AR 145 2.0 TS i sprzedałem go do AR 156 i śmiga po warszawie i kupujący był zadowolony więc pasuje bez problemu nawet powiedział bym że aluminiowa osłona jak i kolektor były lepszym rozwiązaniem ale tu chodziło potem o wagę i dlatego prawdopodobnie to zmieniono
    A moc i inne parametry sa takie same,stary komputer bedzie pod takim silnikiem chodzil??

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódzkie
    Auto
    Miałem ze 40 różnych alf romeo.

Domyślnie

Co do różnic w silniku z 145/.146/155 a 156/166/GTV jest taka że różnią się kolektorem ssącym, półosią skrzyni, pokrywą zaworów, całym dolotem. dzisiaj kończymy taką przekładkę. Nie da się przełożyć taki silnik wraz z kolektorem aluminiowym bo jest całkiem inna przepustnica i nawet po przeróbkach nie da się jej przełożyć ani odpowiednio podłączyć ponieważ to dwa inne światy więc nie wierze w możliwość przełożenia aluminiowego kolektora do 156 gdzie wczesniej był plastikowy. Silniki w mocy się różnią bodajze o 3-4konie a to dlatego że kolektor wprowadzone przez chęci zmniejszenia wagi o 4kg a także zastosowano w nim łopadki które mają wpływ na moment obrotowy no i bodajże na moc ale juz w mniejszym stopniu. Ale silnik pasuje po przełożeniu osprzętu. Sprzedałem taki silnik koledze goły za 1600zł w stanie idealnym, po przebiegu 118 tys to był w szoku że tak ładnie pracuje. A na dodatek te silniki mają czujnik cisnienia oleju dzięki czemu można śledzić stan ciśnienia oleju, u mnie było ksiazkowe.
    Ostatnio edytowane przez h0se166 ; 09-02-2010 o 14:50

Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto

Domyślnie

Z tego co ja się przyglądałem to w moim silniku wszystko pasowało bez problemu skrzynią się trochę różnią to fakt a reszta to co piszesz nie przypominam sobie żeby osoba która ode mnie go kupiła mówiła mi że coś przerabiała wiem tyle że klima była montowana a u mnie nie było i też wszystko spasowało bo chyba po tygodniu już auto jeździło więc nie wiem piszę tak jak mi się wydaje

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódzkie
    Auto

Domyślnie

na pewno przełożył swój osprzęt silnika czyli na przykład kolektor ssący bo nie ma możliwości przełożenia starego aluminiowego dolotu i go podłączyć przy przepustnicy.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto

Domyślnie

Czyli reasumujac moge spokojnie kupic silnik goly ze 155(itp) i wsadzic go do swojej 156,pozakladac osprzet,kolektor dolotowy i inne pierdoly nie pasujace i bede mial to samo co seryjnie wlacznie ze 155 konikami pod maska.??????????Oczywiscie komputer moj stary rownierz bedzie wspolgral z takim silnikiem???

A jak sie ma sprawa z tym czyjnikiem cisnienia oleju,to bede mogl dodatkowo jakis zegar dolozyc do kokpitu czy jak,bo nie rozumiem.Silniki 156 ts tez chyba mialy ten czujnik.

Skrzynia biegow moja stara tez podejdzie pod taki silnik bez problemu jak i mocowanie poloski ktore jest do silnika???
    Ostatnio edytowane przez tygrysek ; 09-02-2010 o 20:01 Powód: zapomnialem dopisac

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódzkie
    Auto

Domyślnie

Wszystko pasuje tak jak piszesz. Wystarczy ci kupić goły klocek-silnik od alfy 155 145 146 i będzie pasował. Co do czujnika cisnienia oleju to w 156 jest tylko czujnik od kontrolki niskiego ciśnienia natomiast w 155 jest dodatkowy czujnik podawający sygnał na licznik gdzie pokazuje ciśnienie w barach, Mozesz wkręcić zamiast niego najzwyklejszy zegar ciśnieniowy który można kupić w każdym mechanicznym sklepie za małe pieniądze lub pobawić się z podłączeniem zegara i wiązki od modelu 155(mam takie części.)

Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał h0se166 Zobacz post
    na pewno przełożył swój osprzęt silnika czyli na przykład kolektor ssący bo nie ma możliwości przełożenia starego aluminiowego dolotu i go podłączyć przy przepustnicy.
    ja widziałem 156 z 2.0 TS z aluminiowym kolektorem ssącym i jakoś się dało więc mi to bardzo dziwne ten koleś co kupił ode mnie silnik też tak miał więc wątpię żeby się nie dało jak to jest to samo