10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia
Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu
Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts
Przymierzam się do zakupu letnich opon i będą to na 95% Continentale (Continental Conti Sport Contact 2) mam tylko dylemat: nówki, czy używane? Wiem, że wiele osób kupuje (lekko)używane, bo wychodzi o wiele taniej a jakość nadal jest dobra, ale z drugiej strony wydaje mi się, że opony to jedne z ważniejszych elementów w samochodzie, na dodatek w samochodzie sportowym...
co radzicie? zapomnieć o tych używanych, czy wziąć pod rozwagę?![]()
Przemyśl to jeszcze raz, żeby nie było że powtarzam zasłyszane opinie to od razu mówię że mam komplet tych opon na moim V6, kupione jako nówki i teraz o nich:
- dobrze trzymają kierunek na suchym w dobrym stanie asfalcie
- znośne zużycie
- dosyć ciche
- mocno kiepskie w głębszej wodzie i ogólnie w deszczu
- nie lubią nierównych, zniszczonych asfaltów
Jak widać typowo niemieckie autostradowe opony, na naszych drogach jak dla mnie mocno średnie, drugi raz bym ich nie kupił, znam lepsze opony w tej cenie na nasze drogi pełne dziur i kałuż ...
10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia
Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu
Uuups... w takim razie na pewno przemyślęmniejsza już o stan asfaltu, choć to też ważne, ale nie wiedziałam, że są takie kiepskie w deszczu! w naszym klimacie... no cóż, więc jakie opony poleciłbyś do mojej Alfetki? Bo chyba jestem w punkcie wyjścia
![]()
Szczerze biorąc pod uwagę Twoją płeć co nie znaczy że twierdzę że kiepski z Ciebie kierowca ;] ale wiesz tak jak kupowałem żonie opony do auta głównie z myślą że mają być super w deszczu itp bo na suchym każda opona daje rade ta też i Tobie poleciłbym Uniroyale albo Rainsport2 albo Rallye 550, świetne opony w deszczu, na zanieczyszczonym lekkim błotkiem asfalcie też dają sobie dobrze radę, więc akurat na nasze drogi.
Wracając do wspomnianych wcześniej Continentali ich wielką wadą w mokrych warunkach jest rzeźba bieżnika, opiera się podłużnych rowkach bez odprowadzenia wody na zewnątrz, w większym deszczu robi się pod nimi poduszka zwody, typowy aquaplaning i auto wozi po całej szerokości drogi, przynajmniej V6 jak się chce gazu dotknąć ciut mocniej ;]
Dobra oponą która mnie w zeszłym sezonie pozytywnie mocno zaskoczyła jest GoodYear Excellence też warto go brać pod uwagę.
Dzięki za namiarmasz rację, dobre prowadzenie w deszczu i błotku to podstawa, szczególnie, że lubię trochę "podzikować" jak to określa mój mąż
![]()
Ale polecasz nówki czy mogę uderzać w używane?
Ogólnie ja na chłodno podchodzę do używanych opon, kupuję praktycznie tylko nówki, letnie w zimie, zimowe latem i ceny są bardzo dobre. Przy nowych oponach uważaj jednak na datę produkcji, według prawa opona 2letnia magazynowa jest/może być sprzedawana jako "nowa", warto nawet przy nowych oponach sprawdzić DOT opony, jest to 4 cyfrowe oznaczenie na oponie, dwie pierwsze cyfry to tydzień dwie następne rok produkcji. W tej chwili np. masowo wyprzedawany jest Dunlop SP sport 9000 jako nowy a tak naprawdę produkcja to 2008r. Jeśli przechowywane z głową jeszcze pół biedy ale jednak lepiej szukać świeżej produkcji.