za to 2.0JTS w 156 i GT to jak najbardziej silnik AR z paskiem a nie z łańcuchem
za to 2.0JTS w 156 i GT to jak najbardziej silnik AR z paskiem a nie z łańcuchem
benzyniaki alf romeo 159 wszystkie są na łańcuchu a diesle na pasku to wiem. Co do nagaru to sam nie wiem czy JTS-ów 159-tki się nie bać ?? w ogóle to mało ich w Polsce. Dużo jest ropniaków.
<<-<---Nicole Scherzinger - Don't Hold Your Breath--->->>
ale rozni mądrale nie polecają silnika 2.2 jts... już sam nie wiem....
bo 2.2jts w 159 zdaje się że sprawdza się średnio (waga auta) , z tego co wiem od kolegów z LT to lepiej do 159 pasuje jednak 2.4 na tańsze paliwko![]()
Witam
Chciałbym jeszcze raz poruszyć temat nagaru w silnikach 2.0 JTS. Jestem posiadaczem tego samochodu od niecałego roku i powoli zaczynam go poznawać, a jak wiadomo im głębiej w las tym ciemniej. Moje pytanie jest następujące: Czy ktoś już robił czyszczenie głowicy z tego, niby charakterystycznego dla JTS-ów nagaru? Jakie były objawy i ile to kosztowało ? Będę zobowiązany za dokładne informacje np. odnośnie zużycia oleju - ponoć nagar wzmaga zużycie oleju - ile zatem spalał przed a ile po czyszczeniu?
Pełno tu widzę - jak to zresztą na każdym forum - wujków dobra rada, o czym niech świadczy choćby cytata z jednego z wcześniejszych postów: ,, Silniki JTS uznawane są za niezbyt udane .Oprócz problemów ze zbieraniem się nagaru na zaworach ,mają również kłopoty z trwałością łańcucha rozrządu '' - Pokażcie mi łańcuch rozrządu w moje alfie a będzie wasza.
Stąd mój apel: bardzo proszę o wypowiedź praktyków, tych którzy mieli z tym do czynienia osobiście, a nie: słyszeli, wyczytali, wyszło im z równania, wywróżyli ....
Kolego Proboszcz zalecam z uwagą i zrozumieniem czytanie forum .
To jest dział poświęcony modelowi 159 ,a temat dotyczy silników JTS stosowanych w tym konkretnym modelu , w każdym z tych silników stosowany był łańcuch rozrządu . Pozdr.
AR 156 1.8 TS ( 2001-2006)
AR 159 1.9 JTDM 16V ( 2006-2009)
AUDI A5 2.0 TFSI MTM (2009 -2014)
BMW 528i F10 ( 2014 - 2019 )
BMW 540i G30 ( 2019 -
Lewostronnym powolno jeźdźcom mówimy kategorycznie NIE !!!
Sorry - pomyliłem tematy.
Zwracam honorTak to jest jak się ma otwarte 10 różnych tematów.
A nawiasem mówiąc wyszukiwarka tutaj to raz, dwa potrafi człowieka wyprowadzić z równowagi - zwłaszcza okienko: "Weryfikacja obrazka"
Posiadam JTS'a 2.2 rok czasu i mogę powiedzieć, że samochód sprawdza się idealnie. Oleju nie lubipracuje równiutko. Pewnie jak stuknie mi 200tyś. to zrobię przegląd łańcucha
Spalanie Hmm... samochód stanowczo nienawidzi podjazdów, a kocha trasy reaguje zużyciem adekwatnie do łapy
Zauważam tendencję na forum do krytykowania JTS'a, pewnie z faktu że mało jest ich na rynku polskim i mało kto mógł się do nich przekonać, a naprawdę się sprawdza
Pozdrawiam
Jedyny powód jaki znajdywałem przeciw JTS w 159tkach to spalanie . No i to, że nie są Alfowskie (hmm skoro dużo palą to są chyba nie ?).
Z opinii sprzedawcy, który nim jeźdzł, a który w pierwszej kolejności próbował sprzedawać diesle , ten 2,2JTS to kawał porządnego silnika z ładnym przyspieszeniem jak na takie ciężkie auto i z szerokim zakresem obrotów oraz dźwiękiem jak na benzynę przystało. Podobne opinie w którymś z felietonów Clarksona znalazłem, a akurat on mógłby wyszydzić ile wlezie gdyby faktycznie były jakieś braki w odpowiednim dla Alfy zachowaniu się JTSa.
No nagar - zagadka, trzeba by kilka JTSów na hamownie wziąć, w 156tkach po prostu spadała z tego powodu moc, stopniowo , więc to nieodczuwalne dla kierowcy i sporo osób może być tego nieświadomych.