Zastanawiam się nad takimi oponkami:
Firestone TZ300 lub TZ200
Uniroyal RainExpert
Czy ktoś jezdzi na takich?
Zastanawiam się nad takimi oponkami:
Firestone TZ300 lub TZ200
Uniroyal RainExpert
Czy ktoś jezdzi na takich?
Nikt sie na takich nie wozi?
Na 185/65/15 jeździłem i dla Twojego silnika to chyba najodpowiedniejszy rozmiar jeśli do felg pasują?
Będą pewnie tańsze, szer 205 już zwiększa opory wyraźnie w 1,6 a Twój 1,9 jest słabszy. No i mniej denerwują na węższych koleiny.
205 to jakbyś na felgi 16" czegoś szukał (205/55/16).
Znaczy się bo auto przyjachało z włoch na oryginalnych felgach 15 z oponami 205/60/15 i powiem, że super się na nich jezdziło - bardzo dobrze sie drogi ta tym rozmiarze trzyma.
A spalania wiekszego nie zauważyłem. Wiec się pytam, czy fabryka dopuszcza takie opony.
Jak najbardziej dopuszczalny, zresztą masz w instrukcji wszystkie rozmiary wymienione przecież.
Ja również uważam, że na 205 (ale niższych 55/16 bo na 205/60/15 nie miałęm okazji) fajniej na zakrętach jeździ. Ale są też minusy które wymieniłem i to nie jest tylko teoria. A spalanie na jakim przebiegu porównywałeś i z jaką szerokością opony, że nie zauważyłeś różnicy? Może w ropniaku są mniej zauważalne, w 1,6TS ok 1 litr. Choć też zależy od konkretnej opony np na Firestonach 205/55/16 było jeszcze większe 1-1,15litra ,a na Michelin Pilot Primacy HP jest bliżej 0,5ltr różnicy tylko. Ale też zachowują się jakby były węższe.
Jezdziłem na nich od lipca do listopada - a porównuje do terazniejszych zimówek 185/65/15, gdzie spalanie mam porównywalne zawsze ok 6 litrów, wiec raczej jest minimalna różnica. A trakcja na pewno lepsza.
Jeżeli chodzi o oponki na lato to bardzo polecam Pirelli P7 205/55 R16. Jeżdzę na nich i Alfa naprawdę świetnie się trzyma.
205/65/15
a nie przycieraja ci takie oponki nigdzie nawet jak zaldujesz na max