Aparatu tam nie ma tylko czujnik połozenia wału, kable WN idą prosto z cewek
Aparatu tam nie ma tylko czujnik połozenia wału, kable WN idą prosto z cewek
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995
dolot jest na 100% szczelny, jutro posprawdzam czujnik położenie przepustnicy i mam nadzieję, że coś się wyjaśnidzięki chłopaki za pomoc!! ahh...nie ma to jak cenne porady z forum
![]()
Wersje boxer miały przepływomierz? Choć wątpię żeby to było przyczyną jeśli jest przepływka... Przepraszam, ale silnik typu boxer jak narazie to dla mnie "czarna magia" choć już niebawem chcę się temu przyglądnąć z bliska. 75andrew155 ma dość duże doświadczenie i wiedzę więc radzę sprawdzić to, co kolega proponował![]()
A ja znowu napisze to co pisze w kółko w innych tematach - odłącz sondę lambda, zobaczysz jak się będzie zachowywał w trybie serwisowym - miałem b. zbliżone objawy - też przetestowałem cały układ zapłonu na sondzie kończąc... no i ta sonda nieszczęsna była powodem moich problemów, a w boxerze ona jest dość nisko, jeżeli nie awaria jej, to strzelałbym, że jakieś zwarcie na kablach prowadzących do niej
Pozdrawiam
zerknij do sondy tak jak kolega pisze kumpel miał podobne objawy i to było to ... pozdr
hmm...właśnie wyjąłem sondę i pojawił się problem, otóż na izolacji znalazłem ślady po ząbkach od kun(kiedyś przerabiałem to na kablach WN, notorycznie mi je przegryzały, przez pół roku miałem 3 komplety kabli na aucie)...obawiam się, że mogły mi się dobrać do przewodów z innych czujników i stąd te problemy...masakra!! posprawdzam przewody tam gdzie jest dojście, owinę schoth'em samo wulkanizującym i oczywiście znów popryskam środkiem na gryzonie Liquid Molly ;/ macie jakieś inne pomysły, żeby to pieprzone kuny przepłoszyć, z dala od mojej belluni??
"Nieważne, czym jeździcie obecnie, i tak stracicie dla Alf głowe. Ja straciłem" - "Nie zatrzymasz mnie" - Jeremy Clarkson
Ponoć śmierdząca kostka domestos.. ja mam taką różową, kuny, lisy, zające mam koło siebie - blisko AWFu mieszkam i dlatego pewnie. Pogryzły kabelki już kilku moim znajomym, a moje odpukać nie ruszają. Może jednak to działa..
hmm....w sumie przewodów nie naruszyły, ale izolację tak. 75andrew155 sprawdzałem zasilanie na czujniku na prawym zewnętrznym 5V na lewym ok 4,87V więc prawie tak jak podawałeśWszystkie wtyczki z kolektora wypiąłem i owinąłem scotch'em, a na styki spryskałem "kontaktem". Filtr powietrza też przeczyściłem, bo do wymiany mu daleko, na cewce sucho, wtyczki z wtrysków również suche....hmm poczekam na deszcz i sprawdzę czy znów świruję, aż boję się pomyśleć jak sytuacja się będzie powtarzać bo naprawdę już nie mam pomysłów co to może być, ewentualnie zamienię czujnik położenia przepustnicy z drugiego silnika...
"Nieważne, czym jeździcie obecnie, i tak stracicie dla Alf głowe. Ja straciłem" - "Nie zatrzymasz mnie" - Jeremy Clarkson