Napięcie plusowe 12V jest na cewce. Nie ma napięcia B- (tego impulsowego)Napisał prezesjm
Posprawdzam piny w komputerze ...
Napięcie plusowe 12V jest na cewce. Nie ma napięcia B- (tego impulsowego)Napisał prezesjm
Posprawdzam piny w komputerze ...
a powiedz a immo ta alfa ma?a posprawdzales czy masz przynajmniej zasilanie na ecu?
Oj, ale uparty jesteś . jakie napięcie impulsowe ? Jak silnik nie pracuje a jest przekręcona stacyjka to ma być 12 V na obu końcach cewki - jest ? Jak kręcisz rozrusznikiem lub już silnik pracuje to tranzystor w ECU zwiera cyklicznie tę stronę cewki do masy - jeśli masz np uszkodzoną cewkę to nie będzie działać i żadnych impulsów nie będzie. W pierwszym poście napisałeś że nie ma żadnego napięcia na B-, ja to rozumię chyba jak większość - nie ma żadnego napięcia to nie ma a to sugeruje uszkodzoną cewkę. Ecu nie podaje na cewkę żadnego napięcia ani impulsów, Ecu zwiera do masy napięcie podawane przez cewkę - uf prościej chyba się na da.Napisał Skandahl
LANCIA KAPPA V6, Fiat CROMA 2.0, Fiat CROMA V6, RITMO 1,5 ie - 32V i 550 kM w sumie
www.lanciapolska.org/forum - forum Lancii
Sprawdz rozdzielacz zapłonu i czujnik temperatury skoro czujnik wału jest OK
http://www.spangerum.com:7080/navi?M...OD=1&DRW_NUM=4
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995
Moze reset ecu cos pomoze .
Chyba znalazłem potencjalne źródło problemu. Brak napięcia + na pinie 35 ECU na samej wiązce jak i wpiętej w ECU.
Na pinie 18 i 35 są dwa czerwone przewody cieńszy i grubszy. Właśnie na tym grubszym nie ma napięcia po przekręceniu stacyjki. Skąd on dochodzi?
Rozdzielacz zapłonu jest OK, a czujniki temperatury wszystkie (chyba dwa) wymieniłem niedawno.Napisał 75andrew155
ECU resetowałem chyba z tysiąc razy ...Napisał lukaszB10
masz racje po zaloczeniu stacyjki powinno byc 12v, ty masz ecu motronic 4.1 ?
??????Napisał piotriix
W jaki sposób to mam rozpoznać?
Napięcie na pin 35 podawane jest z przekaźników. Po przekręceniu stacyjki napięcie na wiązkę jest podawane bezpośrednio na cewkę zapłonową oraz przez bezpiecznik na przekaźniki ( te dwa , jeden powinien być z diodą). Trzeba sprawdzić po kolei gdzie to napięcie znika. Czyli bezpiecznik w kabinie ( jak pamiętam 15 A), złącze G154, w różnych wykonaniach są okrągłe lub prostokątne, tu łączy się wiązka silnika z instalacją auta, złącze wielostykowe pin nr 1. Napięcie dalej jest podawane na przekaźnik z diodą i on załącza napięcie bezpośrednio z aku na m.in. PIN 35 ECU. Napięcie to pojawia się m.inn także na wtryskiwaczach i jeśli tam się pojawia to można wyeliminować przekaźnik i pozostaje już tylko przerwa we wiązce. Można też pomierzyć napięcia na pinie 87 tego przekaźnika, po przekręceniu stacyjki powinno tam się pojawić 12V. Drugim przekaźnikiem nie martw się , on zasila tylko pompę paliwa i sondę lambda. Pin 18 czerwony ten cieńszy jest to zasilanie ECU bezpośrednio z aku i jest tam na stałe. PIN 35 to główne zasilanie ECU i bez niego oczywiste jest że auto nie odpali.
LANCIA KAPPA V6, Fiat CROMA 2.0, Fiat CROMA V6, RITMO 1,5 ie - 32V i 550 kM w sumie
www.lanciapolska.org/forum - forum Lancii
Wszystko sprawdzone. ECU działa (alleluja). Po przekręceniu stacyjki na pin 35 podałem napięcie z 18-ego i silnik odpalił
![]()
Rozumiem że mam przerwę gdzieś w obwodzie stacyjka - ECU
Niestety nie mogę zlokalizować gdzie jest ta przerwa, więc czy można przeprowadzić przewód ze stacyjki prosto pod PIN 35??
Wiem że jakby coś nie było potrzebne w samochodzie to by tego nie montowali, ale potrzebuje tymczasowego rozwiązania.