Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Temat: [164] Problem z elektryką

Skandahl
    Gość

Domyślnie [164] Problem z elektryką

Ostatnio irytują mnie dziwne zachowania mojej alfy.
    Mianowicie:

1. Znika mi iskra z zapłonu i nie mogę odpalić samochodu. Rozrusznik kręci, wszystkie kontrolki działają tak jak należy, a silnik nie odpala. Wyczaiłem że nie żadnego napięcia na przewodzie b- na cewce zapłonowej, a co za tym idzie nie daje ona iskry. Wiem że ten przewód idzie od modułu. Co może powodować takie działanie a raczej jego brak. Przekaźniki nad chłodnicą, odpowiedzialne za zapłon działają.

2. Szyba od strony kierowcy nie chce mi się zamykać albo otwierać. Przyciski i przekaźniki są sprawne bo coś pstryka jak przyciskam guzik otwórz/zamknij.

Poradźcie coś bo zdarza mi się to co najmniej raz na tydzień i mnie to już do szału doprowadza.

Z góry dzięki.

zawigrze
    Gość

Domyślnie

Co do szyby prawdopodobnie nawalił mechanizm opuszczający szybę. Miałem coś takiego. Musiałem rozebrać drzwi i wymontować podnośnik szyby i założyć nowy. Od razu uprzedzam, że nie jest łatwo zdjąć tapicerkę z drzwi. Trzeba to robić ostrożnie. Jedna fajnie ukryta śruba jest w okrądłym kanale do wentylacji na drzwiach. Powodzenia.

Skandahl
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał zawigrze
    Co do szyby prawdopodobnie nawalił mechanizm opuszczający szybę. Miałem coś takiego. Musiałem rozebrać drzwi i wymontować podnośnik szyby i założyć nowy. Od razu uprzedzam, że nie jest łatwo zdjąć tapicerkę z drzwi. Trzeba to robić ostrożnie. Jedna fajnie ukryta śruba jest w okrądłym kanale do wentylacji na drzwiach. Powodzenia.
    Dzięki. U mnie mechanizm działa tylko się zawiesza i po jakimś czasie zaczyna działać. Spróbuje go wymontować i przesmarować.

Problem numer 1 nadal nierozwiązany... HELP ME PLEASE !!!

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Cytat Napisał Skandahl
    . Znika mi iskra z zapłonu i nie mogę odpalić samochodu. Rozrusznik kręci, wszystkie kontrolki działają tak jak należy, a silnik nie odpala. Wyczaiłem że nie żadnego napięcia na przewodzie b- na cewce zapłonowej, a co za tym idzie nie daje ona iskry. Wiem że ten przewód idzie od modułu. Co może powodować takie działanie a raczej jego brak. Przekaźniki nad chłodnicą, odpowiedzialne za zapłon działają.
    Napisz coś wiecej, czy na zimnym silniku czy też na ciepłym nie można go zapalić ?

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

Skandahl
    Gość

Domyślnie

W ogóle nie chce odpalić. Umarła mi w czwartek i nie chciała odpalić (ciepły silnik) i do tej pory się nie da

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

Użytkownik Rowerzysta Avatar prezesjm
    Mieszka w
    DANKOWICE

Domyślnie

Po przekręceniu stacyjki musi być napięcie na cewce +12 względem masy. Napięcie powinno być na obydwu złączkach, po odpaleniu lub kręceniu rozrusznikiem na kabelku jak dobrze pamiętam zielonym z czarym paskiem (styk 15 cewki ) ma zostać 12V. napięcie to jest podawane bezpośrednio ze stacyjki ( poprzez parę złączek - czyli miejsc potencjalnej awarii). Możliwe jest uszkodzenie stacyjki, wiązki , bezpiecznika jak pamiętam to nie ma. Jeśli nie ma napięcia zasilającego to nawet nie szukaj w innych miejscach.
    LANCIA KAPPA V6, Fiat CROMA 2.0, Fiat CROMA V6, RITMO 1,5 ie - 32V i 550 kM w sumie
    www.lanciapolska.org/forum - forum Lancii

Skandahl
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał prezesjm
    Po przekręceniu stacyjki musi być napięcie na cewce +12 względem masy. Napięcie powinno być na obydwu złączkach, po odpaleniu lub kręceniu rozrusznikiem na kabelku jak dobrze pamiętam zielonym z czarym paskiem (styk 15 cewki ) ma zostać 12V. napięcie to jest podawane bezpośrednio ze stacyjki ( poprzez parę złączek - czyli miejsc potencjalnej awarii). Możliwe jest uszkodzenie stacyjki, wiązki , bezpiecznika jak pamiętam to nie ma. Jeśli nie ma napięcia zasilającego to nawet nie szukaj w innych miejscach.
    Napięcie o którym mówisz jest. Nie ma impulsów na przewodzie B- (czyli tych idących z modułu).
    Tak czy tak dzięki.

Skandahl
    Gość

Domyślnie

No dobra z szybą sobie poradziłem - szyba działa. Była luźna wsuwka na przekaźniku od szyb.

Problem nadal mam z zapłonem. Nadal brak napięcia B- na cewce. Zaraz mnie szlag trafi bo czujnik wału korbowego wymieniłem (kosztował mnie 113 zł po ostrych rabatach) i nic.

Proszę pomóżcie bo będę zmuszony ją zezłomować

Użytkownik Rowerzysta Avatar prezesjm
    Mieszka w
    DANKOWICE

Domyślnie

E tam, od razu zezłomować. Cały czas piszesz o braku napięcia czy impulsów na cewce. Nie odpowiedziałeś czy jest 12V na obu złączkach cewki. Jeśli masz 100% pewności że przekaźniki są sprawne to trzeba sprawdzić napięcie zasilające Ecu ( na stałe pin 18, po stacyjce pin 35, masę wiązki, czy jest napięcie na pin 1 . Jeśli napięcia będą OK, czujnik obrotów jak pisałeś wymieniłeś to pozostaje właściwie tylko ECU.
    LANCIA KAPPA V6, Fiat CROMA 2.0, Fiat CROMA V6, RITMO 1,5 ie - 32V i 550 kM w sumie
    www.lanciapolska.org/forum - forum Lancii