Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Temat: Nawigacja + kamera cofania + infocenter

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Cytat Napisał meydey232 Zobacz post
    Generalnie wsadzić tam nawigację i podpiąć kamerę cofania to żaden problem, najgorsze jest podłączyć zwykły wyświetlacz do dwóch różnych płytek z różnymi wejściami. Większość nawigacji z których mógłbym wykorzystać wyświetlacz (4,3") ma jedną taśmę, a alfowska płytka (oraz oryginalny wyświetlacz) ma wejście na dwie. O ile będę wiedział jak podłączyć wyświetlacz do tej alfowskiej płytki to już z odłączaniem niej po włączeniu navi jakoś sobie poradzę.
    to byłby istny cud jakby udało Ci się coś takiego zrobić :-)
    szczerze radzę, nawet nie próbuj podpinać dwóch różnych wyświetlaczy pod płytkę bo popsujesz jedno i drugie, wyświetlacz LCD nie działa tak jak monitor od komputera, że podpinasz wtyczke i działa. Tam są różne sterowniki graficzne, inicjowane i sterowane cyfrowo, trzeba znać sekwencje bitów, napięcia, rozkład pinów itd. itp. Zwykle ten sterownik znajduje się za taśmą i jest wbudowany w LCD (jest tak mały że pewnie nawet go nie zauważyłeś).
    Moim zdaniem jedyna możliwość to wbudowanie palmtopa z navi i napisanie aplikacji, która będzie czytała przez USB dane przesyłane do infocenter. Jednak i na to szanse są nikłe bez dokumentacji i wiedzy...
    Ewentualnie można zrobić druciarstwo - zamontować na ukrytym infocenter kamerke i obraz puścić na palma

Użytkownik Rowerzysta Avatar meydey232
    Mieszka w
    Skarżysko-Kamienna
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 1,9jtd 16v 2002r

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    Na forum alfaclub widziałem kiedyś wątek z linkiem do Bułgarskiego czy Rumuńskiego Alfisti - majsterkowicza, który w infocenter wbudował wysuwaną do góry nawigację - jeśli byłoby to estetycznie zrobione, bez trzasków i stuków na wertepach to fajne rozwiązanie w sumie.
    Ale widzę, że nie o to Ci chodzi.

Co do miejsca na przeniesienie wyświetlacza oryginalnego z infocenter - może popielniczka ? Ja tam umieściłem wyświetlacz zestawu głośnomówiącego parrot 3100 - fajne miejsce, bo nie szpeci, nic nie widać po zamknięciu, do telefonu można jej wcale nie otwierać bo jest obsługa głosem, ale ileż można czytać te komunikaty na infocenter.
    Jeśli zostanie dźwięk powiadamiający o błędzie, awarii itp to chyba wystarczy.
    Widziałem to z wysuwanym do góry wyświetlaczem. Zrobione na starym cd-romie Wyświetlacz zamontowany na tacce - generalnie sam bym na to nie wpadł Co do schowania oryginalnego wyświetlacza do popielniczka to też miałem taki pomysł, ale wcześniej myślałem o wmontowaniu do popielniczki CB radia Coś czuje, że te przeróbki będą wymagały dużej zdolności posługiwania sie brzeszczotem, nożem i innymi tego typu narzędziami wysokiej kultury. Ogólnie z CB mam 3 opcje. 1. Montuje je pod zapalniczką na tej półce (ktoś od nas z forum ma tak zrobione, nawet było w "zrób to sam" chyba). 2. Montuje całe CB w zapalniczce, a właściwie tylko w obudowie po zapalniczce bo z niej wszystko wywalam, łącznie z zasilaniem na wtyk. 3. Montuje CB w schowku i albo kupuje CB z osobnym panelem, albo elektronik magik mi odłącza panel od (TTI TCB-770 lub Lafayette Ermes). Tak więc jak widzicie w mojej głowie rodzi się wiele pomysłów tylko jak zwykle ich wykonanie to już nie taka prosta sprawa jak wymyślenie...

Cytat Napisał Izane Zobacz post
    Wszystko zawsze jest do zrobienia...to tym bardziej... samo zamontowanie kamerki i innego wyświetlacza to niby banał... gorzej z zaprogramowaniem wszystkiego aby działało tak jak chcesz... tu już przyda się duża wiedza różnych ludzi (zapewne stworzenie takiego indywidualnego programu troche kosztuje).
    Moim zdaniem lepiej dołożyć i kupić radio z wysuwanym LCD gdzie podpięte będzie kamera cofania (oczywiście takie radio z nawigacją wmontowaną) i tyle. No i kto wie czy koszta nie będą te same bo jak dołożyć ekranik, kamerki, programowania i inne badziewa to może wyjść dużo (takie programy swoje kosztują)
    Innego radia niż oryginalne alfowskie nie chcę. Jako, że wersja po lifcie (pewnie sie domyśliliście ) to żadne inne radio tam nie pasuje. Zaprogramowanie już tego, aby widok z kamery po włączeniu wstecznego sie wyświetlał to sam bym sobie to zrobił (podobno jakieś pojęcie o programowaniu mam). Skończy się chyba na tym, że gdzieś przeniosę oryginalny wyświetlacz, a w jego miejsce wstawię tylko navi i kamerę cofania.

Cytat Napisał kt0sfajny Zobacz post
    zawsze mozna miec nawigacje i kamere cofania w lusterku wstecznym
    Widziałem na żywo i jak dla mnie tragedia, lusterko kloczaste i ni jak pasujące do wnętrza Belli. Widziałem takie jak te z pierwszego linku na yt od "kt0sfajny.

Cytat Napisał Kali_33 Zobacz post
    Moim zdaniem jedyna możliwość to wbudowanie palmtopa z navi i napisanie aplikacji, która będzie czytała przez USB dane przesyłane do infocenter. Jednak i na to szanse są nikłe bez dokumentacji i wiedzy...
    Ewentualnie można zrobić druciarstwo - zamontować na ukrytym infocenter kamerke i obraz puścić na palma
    No właśnie bez dokumentacji nic sobie nie napiszę. Z kamerką opcja nawet dobra tylko, że kijowa jakoś by była.

Generalnie gadałem z kilkoma elektronikami magikami i wszyscy stwierdzili, że bez dokumentacji nawet mi nie podepną nowego wyświetlacza do płytki alfowskiej. Trzeba by zbudować jakiś sterownik graficzny podpinany do alfowskiej płytki z wyjściem na nowy wyświetlacz. Można by go tak zrobić, aby były 3 wejścia obrazu (z komputera alfy, navi, kamera) hierarchicznie ustawione i po włączeniu wyższego niższa w hierarchii opcja jest odcinana (w tle sobie działa, ale obraz nie jest wyświetlany). Z tym że tu znowu pojawia się problem dokumentacji, aby napisać dekoder obrazu z komputera samochodu... Zapewne koszt zbudowania i zaprogramowania takiej jednej płytki także przekroczyłby moje możliwości.

Ogólnie moje projekty będą musiały poczekać do końca czerwca/początku lipca bo aktualnie brak czasu na grzebanie przy samochodzie. Jedno wiem na pewno - przed 16 lipca muszę zrobić i navi i CB bo wyjeżdżam na wakacje. Ogólnie to gdyby nie (mój, nie wiem jak wy) brak czasu to możnaby zebrać się w parę osób i lecieć do Italii na 100-lecie naszej marki

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Lodz/Adelaida
    Auto
    AR156 1.6TS 2006 AR GT 1.9JTD

Domyślnie navi/kam/infocenter

Z zainteresowaniem zapoznalem sie z wymiana inf.dot.tematu,ale nie znalazlem odpowiedzi czy mozna bez problemu, czy przerobki zamienic ,srodkowe nawiewy zwykly na nawiew z infocenter.

Użytkownik Rowerzysta Avatar stawu
    Mieszka w
    Starachowice
    Auto
    AR 159 1.9 JTDM 2005r Sedan

Domyślnie

Cytat Napisał marek-40 Zobacz post
    Z zainteresowaniem zapoznalem sie z wymiana inf.dot.tematu,ale nie znalazlem odpowiedzi czy mozna bez problemu, czy przerobki zamienic ,srodkowe nawiewy zwykly na nawiew z infocenter.
    No właśnie pytałem o to wcześniej bo mam taki plan Porównywałem zdjęcia obudowy zwykłego nawiewu (przed FL) z obudową Infocenter (niestety nie miałem w rekach ). Wniosek jest taki: w/g mnie to najlepsza to obudowa z FL wewnętrznego czyli okolice 2002r. Dlatego ponawiam pytanie: Czy ktoś kiedyś przerabiał
    Alfa Romeo 146 1.4 TS '98, 156 1.8 TS '00, 159 1.9 JTDM '05

Użytkownik Rowerzysta Avatar meydey232
    Mieszka w
    Skarżysko-Kamienna
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 1,9jtd 16v 2002r

Domyślnie

Wizualnie powinno pasować tak patrząc po fotkach. Mogę później podać wam wymiary dokładne jak to się przedstawia. Mam Belle tylko po wewnętrznym lifcie gdzie to "domek" jest wyższy względem tej po pełnym lifcie. Znaczy się wyświetlacz jest większy i miejsca na niego, gdzie bez problemu wejdzie 4,3". Dokładny wymiar oryginalnego wyświetlacza to szer: 11cm, wys:5,3cm (4,3" szer: 9,3cm, wys: 5,5cm). Wieczorkiem podam wam wymiary samego domku tak więc będzie już coś dokładniej wiedzieć na ten temat Trzeba by poszukać czy ktoś już takiej przekładki nie robił. Swoją drogą to macie ułatwiony temat w alfach sprzed liftu o ile będzie pasowało
    Ostatnio edytowane przez meydey232 ; 11-05-2010 o 15:32 Powód: literówka

Mieszka w
    Starachowice
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał meydey232 Zobacz post
    Wizualnie powinno pasować tak patrząc po fotkach. Mogę później podać wam wymiary dokładne jak to się przedstawia. Mam Belle tylko po wewnętrznym lifcie gdzie to "domek" jest wyższy względem tej po pełnym lifcie. Znaczy się wyświetlacz jest większy i miejsca na niego, gdzie bez problemu wejdzie 4,3". Dokładny wymiar oryginalnego wyświetlacza to szer: 11cm, wys:5,3cm (4,3" szer: 9,3cm, wys: 5,5cm). Wieczorkiem podam wam wymiary samego domku tak więc będzie już coś dokładniej wiedzieć na ten temat Trzeba by poszukać czy ktoś już takiej przekładki nie robił. Swoją drogą to macie ułatwiony temat w alfach sprzed liftu o ile będzie pasowało
    No właśnie interesują mnie wymiary Czy otwór na obudowę jest taki sam jak dla infocenter. Prawdopodobnie lepsza będzie wersja z FL wewnętrznego. Przednia linia obudowy musi pasować do konsoli. W załączniku zaznaczyłem o co mi chodzi. To jest obudowa od wersji angielskiej. Chce zamontować czujniki parkowania i akurat otwór na wyświetlacz jest. THX za info
    Ostatnio edytowane przez stawu ; 11-05-2010 o 15:58

Użytkownik Ogier Avatar Yerzo
    Mieszka w
    -
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.9 JTD 150KM Distinctive

Domyślnie

http://www.focusklubpolska.pl/showthread.php?t=26651 - jeśli coś Ci to pomoże
    gość stworzył kompletny Car PC.

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Cytat Napisał stawu Zobacz post
    No właśnie interesują mnie wymiary Czy otwór na obudowę jest taki sam jak dla infocenter. Prawdopodobnie lepsza będzie wersja z FL wewnętrznego. Przednia linia obudowy musi pasować do konsoli. W załączniku zaznaczyłem o co mi chodzi. To jest obudowa od wersji angielskiej. Chce zamontować czujniki parkowania i akurat otwór na wyświetlacz jest. THX za info
    obudowa z infocentre nie będzie pasować do wnętrza sprzed FL, jest większa i trzebaby wycinać deskę, poza tym inaczej są rozwiązane nawiewy od spodu - niestety mnóstwo przeróbek.

Mieszka w
    Starachowice
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Kali_33 Zobacz post
    obudowa z infocentre nie będzie pasować do wnętrza sprzed FL, jest większa i trzebaby wycinać deskę, poza tym inaczej są rozwiązane nawiewy od spodu - niestety mnóstwo przeróbek.
    Dziwne bo widziałem cała deskę rozdzielczą pasująca do 2003 włącznie czyli do FL wewnętrznego. Ale nie jestem na 100% pewien