ja tez chetnie bym wymienil sama tulejke ale orientowalem sie w temacie i nie ma zestawow naprawczych do pomp do 156.
pytanie z czego by mozna taka przypasowac, bo pompe mam dobra i tez bez sensu zebym ja wymienial z powodu tulejki wartej pewnie 10zł
trzeba by sie dobrze rozejrzec w temacie bo podejrzewam ze sama tulejka moze byc przez producenta pomp zastosowana jeszcze w innych pompach lub w ogole w innym mechanizmie...
Ostatnio edytowane przez kinol156 ; 24-11-2010 o 20:47
Ja już szukam pompy bo z tulejką będzie ciężko. Mnie tez to boli że tulejka za 10zł a trzeba zapłacić 200 (jak nie lepiej) za całą pompę, która jest dobra. Co zrobić...
ja też miałem problem z owa tulejka . sam sobie dorobiłem i załozylem bez wyciagania pompy, jak to sie mówi dla chcacego nic trudnego..![]()
to moze podziel sie swoim patentem? dorobiles z czegos czy dobrales?
FIAT -> MAREA Weekend (185) -> 1.9 JTD 105 -> Pompa sprzęgła -> Zestaw naprawczy pompy sprzęgła -> Wysprzęglik sprzęgła
Na samym dole zestaprawcze sprzegla
Chyba pasuje co![]()
Ostatnio edytowane przez odzi ; 25-11-2010 o 22:41
intercars
http://www.intercars.com.pl/dynamic/...c=0&lang_id=PL
Aby zregenerowac pompe wystarczy wymienic te uszczelki tylko??
Bo mi pedal zostaje w doleWysprzeglik sprezynke juz zakupilem , do pompy tez sie przymierzalem ale zainspirowany twoim watkiem zaczalem szukac ....
Na dniach rozbiore pompe i zobacze czy zgadza sie z rysunkiem.
Rowniez przydala by sie opis odpowietrzania sprzegla, ?
Ostatnio edytowane przez odzi ; 26-11-2010 o 09:23
Ale niestety w tym zestawie nie widzę tej tulejki o którą nam chodzi (gumowo metalową). A co do odpowietrzenia sprzęgła to znalazłem gdzieś na forum:
1. Lejesz płynu ile wejdzie do zbiorniczka.
2. Pompujesz pedałem, aż zrobi się twardy albo nie będzie więcej rósł.
3. Popuszczasz odpowietrznik i wciskasz pedał. ( nie podnosisz go po wciśnięciu!)
4. Zabezpieczasz odpowietrznik (tzn. zamykasz) i pompujesz pedałem aż stwardnieje i kontrolujesz czy nie spada płynu poniżej max bo zbiorniczek jest dzielony i może się okazać, że braknie płynu pompce.
5. Powtarzasz te czynności aż odpowietrzy się.
6. Jak to nie pomoże bo zapowietrzyłeś sprzęgło na dobre to szczykawka + wężyk i wstrzyknąć płyn przez odpowietrznik. Potem odpowietrzyć normalnie dla pewności.
A teraz pytanie dla tych ci już to robili: żeby dostać się do wysprzęglika muszę demontować akumulator i półkę na niego ??? i gdzie znajdę ten odpowietrznik (może jakies foto ktoś ma i zaznaczy). Z góry dzięki. (Dziś będę miał pompę i jutro chcę to wymienić ale boję się tylko tego odpowietrzania(dlatego dziś chciałem popsikać wd40 na ten odpowietrznik, żeby nie było z nim problemów).
a ta stalowa tulejeke nie wyciagasz z starej i nie wpychasz od tego z zestawu naprawczego?