nie chcę nic mówić ale żeby się upewnić (bo miałem już kiedyś podobną sytuację) wiesz że wysokość lamp możesz kontrolować z wnętrza samochodu na bieżąco?? (wiem że oczywiste ale już mnie pytano dlaczego mu nisko świecą)
nie chcę nic mówić ale żeby się upewnić (bo miałem już kiedyś podobną sytuację) wiesz że wysokość lamp możesz kontrolować z wnętrza samochodu na bieżąco?? (wiem że oczywiste ale już mnie pytano dlaczego mu nisko świecą)
Witam.
Miałem podobny problem z seryjnymi reflektorami w 156 z 98r.Nie pomagało regulowanie z wnętrza kabiny,jak również nie mogli poradzić sobie z tym problemem na stacji kontroli pojazdów.Zdemontowałem więc reflektory i okazało się,że wnętrze lampy (odblask w którym mocowana jest żarówka) jest wyczepiony z górnego gniazda.Na górze odblask trzyma się na 2 zaczepach,a na dole na jednym plus silniczek od regulacji wysokości.Sprawdź jak to wygląda w Twoim przypadku.
Pozdrawiam.
Dobrze zobaczę. W poniedziałek muszę jechać zrobić badanie techniczne bo nie mam. Czy jeżeli nie uda mi się tego zrobić to jest możliwość, że nie przejdę przeglądu prze to?
najczęstszą przyczyną takiego zachowania lamp jest nieprawidłowy montaż silniczka regulacji.jego kulka nie siedzi w gnieździe odblasku i odblask pod wpływem własnego ciężaru opada na dół powodując niskie świecenie świateł i nie możność ich regulacji.
najprostszym sposobem na sprawdzenie tego jest odkręcenie jednego z dwóch dekielków i próba poruszania za wtyczkę żarówki.
jeśli wszystko jest ok nie powinno nic drgnąć,jeśli jednak wszystko jest luźno to mamy rozwiązanie problemu.
moja druga ulubienica...
Nic nie sprawdzałem z tym bo nie byłem w domu. Moja Alfunia była cały weekend w garażu. Jutro się nią zaopiekuje jak należysprawdzę wszystko co napisaliście i podam potem co było i jakie rozwiązanie
![]()