można spróbowac kablem vag kkl przerobionym do obsługi abs i airbag.
można spróbowac kablem vag kkl przerobionym do obsługi abs i airbag.
No bo ogólnie zasada zawsze jest jedna. Grzebanie przy AB zawsze przy odłączonym aku.
Jest tu może ktoś z poznania lub okolicy kto ma kompa do belli?? Kupiłem 156 i też świeci kontrolka i ogólnie przydałoby się poczytać błędy zanim zacznę ją dłubać...
Podepne sie pod temat:
Od kupienia mojej Belli świeciła kontrolka Air-Bag.
Podczas ostatniego spota na MOP-ie w Rudzie kolega podpinal go pod kompa i wyszly błedy poduszek bocznych. Po ich skasowaniu a wczesnieszym poprawieniu kabli pod fotelami kontrolka nie znikła a błedów nie było....
Ktoś mi podpowie co zrobić ?
Więc muszę podjechać i podłączyć. Dziękuję.
A gdy na kompie wyjdzie że jest niedziałający sterownik? Gdzie on jest i jak go wymienić bądz naprawić?
....
Ja miałem uszkodzony sterownik wtedy można:
-kupić na Allegro(ja tak zrobiłem 80zł) bądź szrocie używany z numerem taki jak masz na sensorze lub numerem zamiennym
-poszukać firmy co naprawia sensory cenowo wyjdzie podobnie
Sam sensor znajduje się na środku samochodu pomiędzy nogami pasażera a kierowcy. Zdejmujesz osłonę przy nogach kierowcy zapiętą na 2 kołki to samo od strony pasażera i już masz dobry dostęp. Sensor to prostokątna aluminiowa puszka i idą do niego żółte przewody.
W tunelu środkowym na wysokości nogi na pedale gazu, no może troszke bliżej
Dokładnie. Ja ostatnio podjechałem do elektryka żeby go sprawdził bo od czasu jak kupiłem alfę to świeci poducha i okazało się, że sterownik padnięty. Naprawa 100-150pln i teraz zastanawiam się, ale chyba oddam do zrobienia bo kupując używany nie mam pewności jak długo wytrzyma a po naprawie zawsze można zgłosić się z reklamacją...
moja tez sie zbuntowała pojechałem do fachowca ,powiedział wróć za godzine wykasował stówkę mowił ze jakieś przewody w kostce luzne 3 miesiące spokoju i teraz to samo na kompie brak błedu![]()