Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Temat: Bella syczy i dymi

Użytkownik Znawca Avatar Izane
    Mieszka w
    Mysłowice- Śląskie
    Auto
    Alfa 159 1.9JTDm, MiTo 1.4 155KM Były: Alfa Romeo Giulietta QV TCT,Alfa Romeo 156 2.4JTD

Domyślnie

Cytat Napisał peenbe Zobacz post
    Nie wiem panowie czy to EGR cy jakis dziurawy przewod, wiem na pewno co widze i slysze ,a wiec glosny świst ,lub syczenie po dodaniu gazu ,jak pisalem wyzej ,od strony kierowcy od dolu gdzies przy zderzaku jakby, tam tez pojawia sie delikatny dymek czarny ,no i dymi bardzo gdy przyspieszam ,mocy nie ma tez prawidlowej . Nie znam sie zupelnie na mechanice wiec nie odpowiem na pytanie sugerowane przez was :/ jutro wizyta u mechanika ,zobaczymy...
    A nie prościej byłoby otworzyć maske, poprosić kogoś o wciskanie gazu i obserwacje gdzie dymi itp? :>

Tak jeszcze myśle, skoro dymi na czarno też pod zderzakiem przednim to wiadomo, gdzieś jest nieszczelność, tylko czy aby napewno na rurze Turbo -> IC lub IC -> kolektor? raczej tam leci czyste powietrze a nie czarne :>

Prędzej stawiałbym na przypadek który widziałem u kolegi w Alfie 156, kolektor wydechowy poluzowany, przez co uciekało dużo spalin w komore silnika czyli pod zderzak

Teoretycznie pęknięty wąż Turbo -> IC / IC ---> kolektor powinno zwiększyć spalanie, chociażby u mnie tak było, no i dymienie tak jak w Twoim przypadku.

Pozdrawiam
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 150@190 KM
    Alfa Romeo MiTo 1.4 T.B. 155KM
    Alfa Romeo Giulietta Quadrifoglio Verde TCT '16

Alfa 156 2.4 JTD CF2 136@175 KM 370 NM Sportpack

"Moja jest tylko racja i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!"

Użytkownik Rowerzysta Avatar meydey232
    Mieszka w
    Skarżysko-Kamienna
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 1,9jtd 16v 2002r

Domyślnie

Cytat Napisał Izane Zobacz post
    A nie prościej byłoby otworzyć maske, poprosić kogoś o wciskanie gazu i obserwacje gdzie dymi itp? :>

Tak jeszcze myśle, skoro dymi na czarno też pod zderzakiem przednim to wiadomo, gdzieś jest nieszczelność, tylko czy aby napewno na rurze Turbo -> IC lub IC -> kolektor? raczej tam leci czyste powietrze a nie czarne :>

Prędzej stawiałbym na przypadek który widziałem u kolegi w Alfie 156, kolektor wydechowy poluzowany, przez co uciekało dużo spalin w komore silnika czyli pod zderzak

Teoretycznie pęknięty wąż Turbo -> IC / IC ---> kolektor powinno zwiększyć spalanie, chociażby u mnie tak było, no i dymienie tak jak w Twoim przypadku.
    Chyba, że kolega ma dwa w jednym - rozszczelniony kolektor i pęknięta rura Ja u siebie przy pękniętym wężu IC-turbo nie zaobserwowałem dymienia się spod zderzaki czy ogólnie z przodu. Z rury zaś kopcił jak szalony i akurat mu odwaliło podczas ważnego wyjazdu (zrobiłem tak 300km). Jak się później okazało to głupota gościa od, którego kupiłem to spowodowała. Rura już raz pękła i kolo naciągnął na nią kawałek gumowej i zacisnął opaskami, także to nie miało szans dłużej działać...

Pa1n
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Izane Zobacz post

Czy z tym spalaniem to na 100%? Bo ja u siebie właśnie też mam pękniętą tą rurę i widzę że sporo pali.

Użytkownik Romeo Avatar peenbe
    Mieszka w
    Glatz
    Auto
    AR 159 1.9 JTD M-Jet 16V 150KM & AR 156 1.9 JTD M-Jet 16V 140KM

Domyślnie

Po wizycie u mechanika sprawa sie wyjasnila ,strzelila rura z turba do coolera ,ale czy rozszczelniony kolektor tego juz nie wiem ,przy wymianie zwroce na to uwage ,mam nadzieje ze jednak nie bedzie uszkodzony ,Rura 350zl...

Pa1n
    Gość

Domyślnie

No tanie to nie jest kawałek rury i tyle kasy...

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    wroclaw
    Auto
    alfa 166 2.4 jtd

Domyślnie

Cytat Napisał meydey232 Zobacz post
    Miałem dokładnie taki sam problem w tamtym roku w czerwcu Wymiana wyżej wspomnianego węża łączącego intercooler z turbiną załatwiła sprawę. Za oryginalny wąż zapłaciłem 300zł do tego czyszczenie EGR 50zł. Widziałem kiedyś na forum, że ktoś robił takie rury ze stali nie rdzewnej - natomiast nie wiem jak sie to sprawdza bo ten wąż ma to do siebie, że podczas pracy się pręży - nadyma i tak chyba powinno być, jeżeli go zastąpimy materiałem nie rozciągliwym to myślę, że może rozszczelnić się coś innego w systemie. Mechanikiem nie jestem, tak więc to tylko moje wywody - w rzeczywistości może jest inaczej.
    Tak na marginesie co sądzicie o zastąpieniu rury od IC z gumowej na metalową. Niedawno na forum był temat w którym koleba poowijał węża od IC stalowymi opaskai co 2 cm, podobno dzięki temu udało mu się usunąć turbo dziurę- bo mnie osobiście ona strasznie denerwuje. W bęzyniakach auto ciągnie od razu, a tu chwilę muli i dopiero ciągnie

Mieszka w
    Mysłowice- Śląskie
    Auto
    Alfa 159 1.9JTDm, MiTo 1.4 155KM Były: Alfa Romeo Giulietta QV TCT,Alfa Romeo 156 2.4JTD

Domyślnie

Turbo dziure napewno można zmniejszyć różnymi sposobami, zwykłe węże gumowe na początku gdy dostają powietrza to hmm "pęcznieją" itp przez co powietrze do silnika dochodzi z pewnym opóźnieniem. Stalowe opaski teoretycznie powinny troche pomóc bo wąż nie będzie się rozprężać, tylko będzie prawie w takim samym rozmiarze jak powinnien być przez co powietrze dojdzie szybciej i więcej. Tylko też Teoretycznie pod stalowe opaski wolałbym podłożyć jakieś miękie coś, owinąć, wtedy większa pewność że wąż się nie natnie stalową opaską.... ale to tylko teoria

Pa1n, to może być powód bo tak jak mówie u mnie pęknięta rura IC --> kolektor ssący zwiększyła dymienie oraz spalanie, podobno przez to że dawka w silniku paliwo-powietrze była zła itp

Rura Turbo->IC niestety to duży koszt ok 300 zł, natomiast IC --> kolektor to 100 zł.

Zawsze można pomyśleć o specjalnych rurach aluminiowych czy coś w tym sensie, ale z tego co się orientuję, to są już dużo większe koszta

"Moja jest tylko racja i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!"

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    wroclaw
    Auto
    alfa 166 2.4 jtd

Domyślnie

Może ktoś się oriętuje jakie aluminiowe rury można by zastosować, w miejscu gumowej rury (rura IC-kolektor) może są jakieś na allegro które by można łatwo dostosować. Może wykonać taką rurę z PCV?

Mieszka w
    Mysłowice- Śląskie
    Auto

Domyślnie

Teraz nie jestem u siebie, ale wiem, że kiedyś czytałem o firmach robiących na wymiar takie "doloty" i rury.

Za całe orurowanie z IC do mnie krzykneli wtedy jakoś 1200 zł (co moim zdaniem nie jest jakoś specjalnie dużo).

(Turbo -> IC, IC-> kolektor, oraz większy intercoler)

ViP Maniak resoraków Avatar Mariusz AutoDS
    Mieszka w
    Mińsk Maz.
    Auto
    147 1.9 , 159 SW 2.4, Fiat x1/9

Domyślnie

Cytat Napisał cin1 Zobacz post
    Może ktoś się oriętuje jakie aluminiowe rury można by zastosować, w miejscu gumowej rury (rura IC-kolektor) może są jakieś na allegro które by można łatwo dostosować. Może wykonać taką rurę z PCV?
    Ja mam robiony na zamówienie dolot we Fiacie Coupe.. Takich rzeczy nie robi się z aluminium czy pcv, a z nierdzewki i do tego silikonowe złączki np. Samco.. Bez problemu zrobią Ci to w e-tec'ku i tego typu firmach zajmujących się generalnie sportowymi wydechami.. Bez problemu dolot mi wytrzymuje doładowania 1,7 bara ze sporej turbny Garrett GT2860 RS.
    Ostatnio edytowane przez Mariusz AutoDS ; 05-04-2010 o 10:34
    pozdrawiam, Mariusz / AutoDS Team Poland / Alfa 147 1,9 JTD GTA-look, Alfa 159 SW 2,4 JTDm, Fiat X1/9