Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Temat: 156 - kupic? nei kupic? oto jest pytanie

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Jak już upatrzysz sobie wybraną AR, to nim ją zapalisz - sprawdź stan oleju - jeśli jest bliski max - dobrze trafiłeś (raczej), jeśli natomiast jest poniżej połowy - to ja bym się obawiał. Przy pierwszym odpaleniu zimnego motoru nasłuchuj wariatora, czy przypadkiem nie stuka. Oczywiście ma to mniejsze znaczenie jeśli zamierzasz wymieniać rozrząd w niedługim czasie, bo i regulator faz rozrządu wstawisz nowy (+ około 400zł).
    Dowiedz się jak często właściciel wymienia olej, powinien nie rzadziej niż co 15.000km.
    Co do osiągów; pom 2,0 a 1.6 jest różnica i to spora, w spalaniu niewielka, ale np w elastyczności, czy rozpędzaniu jest i to większa niż 2,0s: 0 - 100km/h.
    Pamiętaj, że Alfę posiada się sercem, ale kupuje rozumem.
    Życzę powodzenia!

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Dj.iCE
    Gość

Domyślnie

Porównując 1.6 do 2.0 i odnosząc się do pomiarów z instrukcji nie chciałem powiedzieć, że różnica jest niewielka bo 2s, a to że 1.6 też potrafi przyspiesza, a nie ciągnie się jak maluch po drodze. Ja wolałbym dobry i mało zjechany silnik niż 2.0 co się ledwo zbiera... jak alces1 piszesz w innym poście. Jak by miał okazje kupić 2.0 z tak małym przebiegiem to nawet nie przeszło by mi przez myśl proponować 1.6.

Wniosek - ważne żeby 156 była sprawna to przyjemność z jazdy będzie nawet przy 1.6

Konik
    Gość

Domyślnie

Powiem czego ja nie sprawdziłem i teraz żałuje, może Ciebie moje rady uchronią od niepotrzebnych wydatków.
    Zaskocz swojego sąsiada z rana, zanim jeszcze auto odpali po nocy. Pojeździj z nim ze trzy godziny, w korku i na trasie a wyjdzie większość usterek. Najwyżej oddasz mu za paliwo, bo jak się przekonasz czytając dalej - warto zainwestować.

Sprawdź czy pedały sprzęgła i hamulca są na jednym poziomie, jeśli nie będzie problem ze zmianą biegów po postoju.
    Po odpaleniu nie powinienes słyszeć klekotania, po paru sekundach, w drogę.
    Jeśli samochód zachowuje się dziwnie, szarpie dławi się zamula nie wróży to dobrze. Obroty przy wyłączonej klimatyzacji (a takowej nie widzę u Ciebie) powinny być stabilne około 900. Przy 3000obr/min jak już silnik się nagrzeje do tych 70 stopni (zimnego się nie obciąża nadmiernie) to powinieneś zauważyć znaczny przyrost mocy. Pokręć auto do 7000obr/min i powinno autko przyspieszać równomiernie. U mnie na III to odpowiada 140km/h i jeszcze nie odcieło zapłonu i dalej przyspieszał, przeraziłem się i odpuściłem.
    Pojeździj trochę po bruku, po kostce, zalicz pare studzienek, nie pomijając tralki przed światłami - na pewno takowe znajdziesz. Zobacz/posłuchaj jak zawieszenie działa, czy nie stuka, puka , skrzypi i takie tam dziwne anomalia. Jak nie ma alusków to ściągnij koło możesz losowo i sprawdź dobrze stan tarcz i klocków zz obu stron, sprawdź ręczny.
    Jedź na zwykłą stację diagnostyczną tam za 20zł (bez rachunku oczywiście) sprawdzą Ci siłe hamowania, amory, luzy w zawieszeniu.
    Dobrze by było jechać na komputer żeby sprawdzili czy nie ma błędów i czy wszystko gra.

Części jak na moją kieszeń są drogie.
    Orientacyjnie:
    Swiece, wariator, silnik biegu jałowego, wahacze, stabilizator, sonda lambda, przewody WN, rozrząd, przepływomierz, zaczynają się od około 250zł w góre (jeszcze zależy za co). Ceny części w ASO to jakieś nieporozumienie. Komplet tarcz i klocków na dwie osie zaczyna się od 500 za podstawe do nawet 2600 już za luksus.

Ale największy problem jest z dobrym mechanikiem, oczywiście od włoszczyzny, tych jak na lekarstwo. Przynajmniej u mnie.

Pozdrawiam i życzę udanych zakupów.

Użytkownik Romeo Avatar Siekier
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 156 1,8TS

Domyślnie

Cytat Napisał Walgo
    1.6 pod maską w 156 to zdecydowanie za mało , będziesz się wkurzał że każdy Cię wyprzedza

lepiej 2.0TS - osiagi dużo lepsze a spalanie takie samo lub mniejsze
    Dokladnie - ja mam 1.8 - nie narzekam, aczkolwiek pozniej pomyslalem ze moglem wziac 2.0 bo podobno mniej pali i rownowazac to z wiekszym kosztem ubezp. na jedno by wyszlo

Do wyczerpujacych rad kolegow dodam jeszcze zebys popatrzyl pod spod - w to auto lubi wchodzic wilgosc w progi, to raz, dwa dobrze jest sprawdzic od razu czy sprawa nie poszla dalej i czy nie masz wilgoci pod wykladzina, (tak czy inaczej najlepiej zaraz po zakupie zabezpieczyc auto - ja tak zrobilem). Dobrze bedzie rowniez zapodac troche w pedał na postoju - czy nie ma zadnych chrobotan. Zajrzyj pod mache i sprawdz czy nie byl odkrecany pas przedni - w znakomitej wiekszosci przypadkow zdemaskujesz w ten sposob czy auto bylo bite z przodu. Bedziesz mial zerwana farbe na srubach - znaczy ze bylo robione. Sprawdz spasowania klapy bagaznika i gornych czesci drzwi patrzac o tylu (tam gdzie drzwi sie stykaja z dachem) - czy auto nie jest krzywe.
    Minusem jest brak klimy - z tego co widze to jej tam nie ma. ZAlozenie moze troche kosztowac a w sumie rzecz sie przydaje na dluzsze trasy na wakacje.
    Tak czy siak - jezeli jego stan jest taki jak reklamuje wlasciciel to wychodzi ze warto brac

adasco
    Gość

Domyślnie

Jesli zaczynasz sie zastanawiac - nie kupuj. Alba ja chcesz, albo sie namyslasz.
    Na dzien dobry wydasz jakies 3000. Bierz to pod uwage. Nie bedzie to ani auto ekonimiczne ani praktyczne. A poza tym - genialne.
    1,6- to za malo, szukaj 2,0.

gardlo
    Gość

Domyślnie

Jak dla mnie za slaby silnik, przygotuj się na wysokie koszty eksploatacji i serwisu - Alfa nie bierze jeńców! Koszty niektórych napraw mogą okazać się szokujące, w szczególności delikatne zawieszenie. Jeśli jesteś w stanie znieść to wszystko, będziesz zadowolony, jeśli masz wątpliwości - zrezygnuj już teraz, bo po kilku miesiącach zasilisz grono mięczaków narzekających na awaryjnosć alf. Podsumowując - jeśli nie masz kasy, kupuj skodę lub golfa i zniknij w tłumie, jeśli masz charakter, a przede wszystkim gruby portfel (kobiety i alfy kochają pieniądze) i jesteś wyrozumiały kupuj alfę ale z silnikiem 2.0 w górę.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 JTD

Domyślnie

dokladnie potwierdzam 2,0 to bardzo ekonomiczny motor w swojej klasie :mrgreen:

a do tego bardzo latwo mozna wyprzedzac inne wozidła :wink:

Dj.iCE
    Gość

Domyślnie

...ahhh te cenne rady w niektórtch postach

adasco
    Gość

Domyślnie

:shock: 2,0 ekonomiczny? na pewno mowisz o TS?
    Dobra, fajnie brzmi, fajnie chodzi - ale gdzie on ekonomiczny?

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał marcins737
    11 w mieście to chyba nie tragedia ?? mi tyle palił zwykle ...no chyba że się śpieszyłem

ale z racji stanu dróg w Łodzi częściej jeżdżę 50 niż 150km/h
    zgadzam sie..

do tego w trasie nie po autostradach mozna spokojnie ponizej 7 zejsc, u mnie zazwyczaj jest 7.5 bo lubie przy wyprzedzaniu przycisnąc troche i czasem kogos pogonic