Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 60

Temat: symbol silnika sie swieci

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    tbg
    Auto
    AR 156 1.9 JTDm AR 146 1.7 16v boXer

Domyślnie

ten kabel bedzie dobry, mozesz kupowac.
    Jak uwazasz ze nie poradzisz sobie z problemem to kolo luton masz warsztat o nazwie autolusso, ktory jest polecany przez uzytkownikow alf z okolic londynu.

tu masz link do warsztatu www.autolusso.co.uk

masaqqra
    Gość

Domyślnie

kupilem,

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    tbg
    Auto
    AR 156 1.9 JTDm AR 146 1.7 16v boXer

Domyślnie

Cytat Napisał masaqqra Zobacz post
    kupilem,

w angielskich wersjach jtdm, dziwnie szybciej padaja pompy wody a co za tym idzie silnik sie sypie. Polecam wymiane rozrzadu pelna z pompa wody o metalowych lopatkach (to bardzo wazne to inna nowa wersja pompy) co 60kkmil lub 4 lata (oryginalnie 72kkmil i 5 lat).
    Jest duzo przypadkow wlasnie psucia sie tychze pomp tuz przed planowana wymiana rozrzadu.
    Przypilnuj tego zeby nie miec potem kosztownych remontow, 60kkmil to i tak duzo
    pozdro i powodzenia w naprawie.

marek13
    Gość

Domyślnie

Prawdopodobnie wystąpiło chwilowe przeładowanie turbiny tu masz trochę lektury:
    http://forum.alfaclub.pl/viewtopic.p...control+system
    auto odzyskuje moc dopiero po kilkakrotnym wyłączeniu silnika i ponownym uruchomieniu oraz przejechaniu kilkunastu kilometrów

Grubas300
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Keeperek Zobacz post
    Potrzebujesz program z tej strony (otwórz w internet explorer):
    http://www.fiatecuscan.net/
    Oraz taki kabelek:
    http://allegro.pl/item976344418_nieb..._promocja.html

Gniazdo diagnostyczne OBD2 znajduje się z lewej strony kierownicy pod taką maskownicą (tam gdzie są bezpieczniki) Jak siedzisz to przy lewym kolanie)

Tutaj temat dotyczący programu :
    http://www.forum.alfaholicy.org/147_...slugi_jtd.html

kolego co można tym kablem sprawdzić i czy można kasować błędy

Keeperek
    Gość

Domyślnie

Można kasować błędy, jeśli usterka ustąpiła. Jeśli jest uszkodzony jakiś czujnik (itp) to błedu nie skasujesz dopóki usterka nie zostanie naprawiona. Właściwie to program pozwala na odczyt danych z czujników np. temp silnika, przepływ masowy powietrza, ciśnienie doładowania, napięcie ładowania akumulatora, otwarcie zaworu EGR, i wiele innych. Pozwala także na testowanie części urządzeń elektrycznych w aucie, np załączanie wentylatorów, sprężarki, testowanie niektórych przekaźników, lampek ostrzegawczych..
    To jeśli chodzi o program, a co do kabla to z tego co słyszałem to można też kasować błędy poduszek, jednak trzeba przerobić kabel tak jak zostało to opisane w dziale "zrób to sam".
    Ostatnio edytowane przez Keeperek ; 04-04-2010 o 16:00

masaqqra
    Gość

Domyślnie

poczytalem troche innych postow na podobne problemy i widze ze
    niedokladnie opisalem problem. no wiec komunikat mcsf od mometu pojawienia sie po raz pierwszy nie znika, przez caly czas mam to widoczne. wkladam kluczyk, odpalam kilka sek i bip bip mcsf, samochod na moje amatorskie oko dziala sprawnie nie traci mocy itp...

denerwuje mnie ze nie moge nic z tym zrobic! bo czekam na kabel, ktory zamowilem przez internet i po 2 to ze mamy swieta wiec nikt mi tego nie sprawdzi na kompie wczesniej.

---------- Post dodany o godzinie 17:41 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 16:42 ----------

a tu http://www.alfaowner.com/Forum/engin...r-battery.html znalazlem angielskie forum, na ktory kolesie mowia o problemie dotyczacym motor control system failure najciekawsze jest rozwiazanie. ponoc po wymianie akumulatora problem zniknal...ciekawe

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Lancer, Giulia quadrifoglio

Domyślnie

Tak na odległość ciężko cokolwiek zdiagnozować. Z tego co piszesz jest to już błąd stały i wraca gdy tylko ecu przeprowadzi diagnostykę. W tej chwili alfa jeździ na sztywnych mapach i nie czyta z uszkodzonego czujnika. Jak już tak bardzo spieszy się tobie z kablem warto poszukać w sklepach z częściami prowadzonymi przez Pakistańców, z tego co widziałem mają, a świąt nie obchodzą.

Ps gg nie posiadam.

Grubas300
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał masaqqra Zobacz post
    poczytalem troche innych postow na podobne problemy i widze ze
    niedokladnie opisalem problem. no wiec komunikat mcsf od mometu pojawienia sie po raz pierwszy nie znika, przez caly czas mam to widoczne. wkladam kluczyk, odpalam kilka sek i bip bip mcsf, samochod na moje amatorskie oko dziala sprawnie nie traci mocy itp...

denerwuje mnie ze nie moge nic z tym zrobic! bo czekam na kabel, ktory zamowilem przez internet i po 2 to ze mamy swieta wiec nikt mi tego nie sprawdzi na kompie wczesniej.

---------- Post dodany o godzinie 17:41 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 16:42 ----------

a tu http://www.alfaowner.com/Forum/engin...r-battery.html znalazlem angielskie forum, na ktory kolesie mowia o problemie dotyczacym motor control system failure najciekawsze jest rozwiazanie. ponoc po wymianie akumulatora problem zniknal...ciekawe
    w mojej alfie zapalała się kontrolka od wtrysków na komputerze pokazywało pedał przyspieszenia lub przepustnica ..... nic nie robiłem ale że mi w znimie padł akumulator to wsadziłem nowy i nic mi sie od tego czasu z tą kontrolką nie dzeje....

masaqqra
    Gość

Domyślnie

ludzie na forum do ktorego podalem wczesniej link twierdza ze po wymianie akumulatora (zalecaja po 5latach od nowosci zmienic) wiele problemow zniknelo, a problemy mieli rozne i wydawali mnostwo kasy na wymiane roznych czesci, od kiedy jeden z forumowiczow umiescil post na temat akumulatora, niektorzy zaczeli tez wymieniac i twierdzi wiekszosc z nich ze problemy zniknely! ja tylko mowie co czytalem