Strona 1 z 6 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 60

Temat: symbol silnika sie swieci

masaqqra
    Gość

Question symbol silnika sie swieci

witam

dzisiaj zapalil mi sie znaczek silnika (taki co przy zapalaniu sie swieci i pozniej gasnie) informacja na wyswietlaczu 'Motor Control System Failure', 'go to dealer' i nie chodzi o dilera narkotykow!

no wlasnie co to moze byc, jak taki komunikat traktowac? auto dziala normalnie, temperatura silnika w normie, olej tez ok...

P.S. jestem lama w tematyce samochodowej (ale szybko sie ucze) i obawiam sie ze mnie wyczuja w serwisie i jak za zboze skasuja. Nawet nie wiem jak mam z nimi rozmawiac zeby dobrze to rozegrac - wiecie o co chodzi! auto na pewno wymaga serwisu, wymiany olejow itp wiec moge przy okazji serwisu podpiac ten problem ...czekam na wasze opinie.
    pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez masaqqra ; 03-04-2010 o 21:27

Keeperek
    Gość

Domyślnie

Lampka sygnalizuje błąd. Nikt Ci nie wywróży jaki to błąd i co go powoduje. Konieczna jest diagnostyka komputerowa. Jeśli masz troche zacięcia to możesz poczytać to forum, kupić kabelek VAG KKL z allegro, pobrac program Fiatecuscan i odczytać błędy. (program bezpłatny, kabelek ok 55zł) . Jeśli nie chcesz się w to bawić to zostaw to fachowcom. Poczytaj również podwieszony temat w tym dziale "Motor control system failure".

masaqqra
    Gość

Domyślnie

troche czytalem i odpowiedzi sa bardzo ogolne, potrzeba podpiac pod kompa, tyle sie dowiedzialem...

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    tbg
    Auto
    AR 156 1.9 JTDm AR 146 1.7 16v boXer

Domyślnie

Cytat Napisał masaqqra Zobacz post
    troche czytalem i odpowiedzi sa bardzo ogolne, potrzeba podpiac pod kompa, tyle sie dowiedzialem...

to podepnij pod kompa i przeczytaj ten podwieszony temat u gory jeszcze raz, uwazniej. Masz tam wszystko i wielu forumowiczom juz pomogl,w tym mi.
    Pozniej wklej tu te bledy i napewno znajdziesz pomoc.
    pozdro

Keeperek
    Gość

Domyślnie

Potrzebujesz program z tej strony (otwórz w internet explorer):
    http://www.fiatecuscan.net/
    Oraz taki kabelek:
    http://allegro.pl/item976344418_nieb..._promocja.html

Gniazdo diagnostyczne OBD2 znajduje się z lewej strony kierownicy pod taką maskownicą (tam gdzie są bezpieczniki) Jak siedzisz to przy lewym kolanie)

Tutaj temat dotyczący programu :
    http://www.forum.alfaholicy.org/147_...slugi_jtd.html

masaqqra
    Gość

Domyślnie

nie wiem czy sie rozumiemy

czytalem na forach co oznaczac moze blad, w ksiazeczce tez czytalem i tyle, nie podpinalem alfy pod zadne urzadzenia
    widze ze musze jechac do serwisu alfy i sporo zaplacic

Użytkownik Romeo Avatar rafal_n5
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    AR147 1.9jtd16v, AR 159 1.9jtdm 8v

Domyślnie

Cytat Napisał masaqqra Zobacz post
    nie wiem czy sie rozumiemy

czytalem na forach co oznaczac moze blad, w ksiazeczce tez czytalem i tyle, nie podpinalem alfy pod zadne urzadzenia
    widze ze musze jechac do serwisu alfy i sporo zaplacic
    kolega napisał ci jak to zrobić we własnym zakresie i nie płacić za diagnozę.Jeżeli nie znasz kodu błędu,ani nie ma jakiś widocznych objawów to nikt ci niestety nie wywróży usterki

masaqqra
    Gość

Domyślnie

rozumiem i dziekuje za szczegolowe info
    - zaczynam myslec o kabelkach i itp itd

dla mnie to czarna magia i nie wiem jak do tego podchodzic, nie wiem czy to powazna informacja, czy moze olac to na jakis czas, zamowic kabelki itd, czy moze powinienem niezwlocznie cos zrobic!
    nie chce narazic mojej jedynej

p.s. wolalbyl porozmawiac na gg napisz na email to sie dogadamy regi110@wp.pl

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Lancer, Giulia quadrifoglio

Domyślnie

masaqqra zakup kabelek na ebayu jeżeli jeszcze w uk jesteś (poczekasz z 3 dni), ściągnij darmowy program i do dzieła. Samo odczytanie błędów jest dziecinnie proste a już będziesz wiedział od czego zacząć. W uk tylko sprawdzone warsztaty bo alfę znienawidzisz.
    Proponuję forum http://forum.alfa156.net/forum/default.asp

Upss w tym samym czasie pisalismy.
    Ostatnio edytowane przez dance1 ; 03-04-2010 o 22:12

masaqqra
    Gość

Domyślnie

no i super odpowiedz, zreszta wszystkie byly ok, ale ta jest idealna odpowiedz, zaraz zaglebie sie w temacie jaki9e kable kupic.
    p.s. tak, jestem w uk

---------- Post dodany o godzinie 22:24 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:13 ----------

dance czy mozesz napisac do mnie na gg, powinno juz byc widoczne bo zmienilem

znalazlem cos takiego i nie wiem czy jest ok: http://cgi.ebay.co.uk/VAG-COM-409-1-...item58849418bf
    Ostatnio edytowane przez masaqqra ; 03-04-2010 o 22:40