Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Temat: z lambdączy bez

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    BMW E61 545i żony, E61 530xD do orania pola :)

Domyślnie

Cytat Napisał bubu321 Zobacz post
    - autor tematu ma ECU M1.5.5...
    - nie znajduję uzasadnienia odłączenia sondy nawet kompletnie martwej od silnika...
    Nie mam styczności z M1.5.5 więc zapewne masz rację, ale żeby nie było że głupoty gadam to trochę się wytłumaczę dlaczego proponowałem odpięcie sondy.

Elektronika starych aluminiowych TSów z AR155 gdy miała zapiętą uszkodzoną sondę która wskazywała cały czas uboga mieszankę leciała z czasem w trysku w górę, silnik się zalewał parskał, pracował nie równo, lepszym wyjściem było odpięcie sondy i jazda bez niej jeśli nowej nie było pod ręką, wtedy ecu wtrysku schodziło do nominalnego czasu wtrysku i nie wprowadzało korekt. Ale jak pisałem M1.5.5 to co innego, może nie reagować w ten sposób.

---------- Post dodany o godzinie 19:17 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:16 ----------

Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post
    Po odłaczeniu sondy to dopiero wzrasta prawdopodobieństwo uszkodzenia katalizatora... Uszkodzona sonda lambda drastycznie wpływa na spalanie
    Czym szybciej zabijesz katalizator, brakiem sondy i ciut za uboga mieszanką, czy laniem paliwa na maksa jeśli sonda jest uszkodzona w taki sposób że leży na 0??
    10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia

Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu

Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- dlatego zwróciłem uwage że ECU to M1.5.5.
    - ma troche mało pamieci romu w środku ale za to programiści się postarali, no może poza tą diabelną ekologia , czyli brakiem mocy jak jest silnik zimny.
    - jęsli ECu widzi że sonda szwankuje, to wyłącza kanał sondy, bedzie go testował co jakiś czas.
    - i teraz ECU podejmuje strategię nadążania za tym co użytkownik wyrabia z pedałem gazu i włącza program ochrony katalizatora.
    - nie raz obserwowałem, że ECU np. zwiększa czas wtrysku aby podgrzać katalizator, redukując odpowiednio wyprzedzenie zapłonu.
    - niestety ECU ten nie ma dużo wyprowadzeń i takie rzeczy jak przepalona grzałka sondy lambda, wypadanie zapłonów, kiepskie wysokie napięcie, przebicie wewnętrzne cewki wysokiego napięcia są poza możliwościami tego ECU.
    - nie raz uzytkownicy tego forum byli zdziwieni że po odpięciu przepływomierza było o niebo lepiej, tak to właśnie tryb serwisowy nastawiony na to aby auto dojechało do warsztatu a nie jezdziło cały czas na tym trybie, ale i tak można.
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Lancer, Giulia quadrifoglio

Domyślnie

bubu

jęsli ECu widzi że sonda szwankuje, to wyłącza kanał sondy, bedzie go testował co jakiś czas.

Jakie musi odnotować odchyłki żeby lambdę wyłączyć?
    Jak ecu wyłączy sondę dalej w programach diagnostycznych można podglądać z jakimi parametrami działa?
    Czy zapisuje błąd w ecu?
    Jak na razie ciężko mi posklejać i dojść do ładu z info na temat lambd, także nie wqrzajcie się na mnie że pytam.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

- aby to wyjaśnic to nalezy powiedzieć jakie jest otoczenie uProcesora tego naszego ECU.
    - ECU M1.55 jest zbudowany na uprocesorze i8051 z architekturą zmodyfikowaną, ulepszoną.
    - posiada kanały analog /cyfra, AC z obróbka autonomiczną, sprzętową.
    - ale czujników ma dość dużo i by musiał mieć tyle wejśc, czyli zastosowano multiplekser MPX z wieloma wejściami i jednym wyjściem.
    - jak MPX przekonwertuje wartość analogową na wartość cyfrowa to zgłasza przerwanie do uP.
    - w przypadku "uszkodzonej" sondy szkoda czasu na obróbkę jej sygnału, bardziej zależy nam aby te przerwania nie przychodziły dość czesto.
    - dlatego np. mamy tylko 4 wykresy na ekranie programu Alfadiag a nie 8 jak w nowszych procesorach.
    - dlatego uP w rejestrach MPX wyłącza numer kanału odpowiedzialnego za sondę lambda.
    - w przypadku diagnostyki za pomoca komputera, ponownie jest otwierany kanał bez wzgledu na "uszkodzenia sondy".
    - mam tylko nadzieję, że czytający to nie usneli.
    - procesor rozpoznaje problemy z sonda za pomoca porównania otrzymanej wartości binarnej z MPX.
    - dla sondy lambda okreslono 5 poziomów "czułości" i tyle poziomów ma każdy program diagnostyczny dla M1.5.5
    - dodatkowo wykonano pzetwornice ujemnych napięć na wejściiiu komparatora o wartości około -0.47V.
    - taki trik pozwolił uP na szybkie określenie czy sonda lambda, czyli ogniwo chemiczne ma połaczenie z ECU, czy nie.
    - bez sondy wejście jest na poziomie - 0.47 C, po podłączeniu ogniwa chemicznego napięcie rośnie do około 0.45 V.
    - poniżej poszczególne poziomy komparacji dla ogniwa chemicznego
    --
    SC. to GND, U < 0.092 v
    lean, 0.092V < U < 0.39v
    open or cold 0.39v < U < 0.59V
    rich 0.59 V < U < 0.92v
    SC. to +BAT u > 0.92 V
    - SC. Short Connect.
    - te wszytkie zależności dobrze widać w plikach definicji programu Unidiag.
    - wartości komparacji rózne żródła podają różnie.
    - w okienku status sondy programu TS diag też jest podawana ta wartość ale z bledami, autor nie rozwija juz tego programu.

--

Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 18-04-2010 o 07:37

remcyk
    Gość

Domyślnie

Wiec jeszcze raz na chłopski rozum czym skutkuje odłaczenie sondy w tym ecu?

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto

Domyślnie

bubu321, dzięki za odpowiedź, co prawda kilka razy musiałem to czytać, na raz, to jak bym po chińsku czytał.

Jeszcze małe pytanie w alfadiag testuje sondy (jak wiesz opcja Actuators) Testy kompletne żadnych błędów, a wiem że jedna sonda przed katem fałszuje.
    Czyli dalej nie rozumiem, albo w alfadiag te testy to tylko zabawka, albo ecu nie przyjmuje do wiadomości że sonda oszukuje, chyba że padnie w niej grzałka lub sonda całkowicie.
    Cały czas także nie rozumiem czemu ecu nie zapisuje błędu, wyłącza kanał sondy i czeka aż się sama naprawi?.
    Dziwny ten świat.
    Jeszcze raz dziękuję za tłumaczenie.

I jeszcze jedno, zakupiłem nową lambdę, oryginał Alfy Romeo. Oprócz numerów nie ma na niej żadnych oznaczeń typu Bosch itd. czy to norma? Wymienię tą sondę gdy testy skończę.

Remcyk chyba wszystko zależy od ecu i jego oprogramowania, bardzo dużo sprzecznych informacji w necie, także prosiłem o wypowiedzi osób które znają temat z życia.
    Ostatnio edytowane przez dance1 ; 18-04-2010 o 17:07

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

- tylko w zakładce Attuators to sa testy statyczne bez uruchomienia silnika.
    - w M1.5.5 nie ma tam testów sondy, w innych modelach testy są ale chyba tylko grzejnika sondy lambda.
    - sonda lambda firmy bosch ma swoje oznaczenia oraz hologram z indeksem oraz adresem WWW do sprawdzenia oryginalności.
    - inne oznaczenia to raczej made in china.
    - nowa sonda lambda będzie dopiero dobrze działać po pewnym okresie, zwykle dwa, trzy dni.
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 18-04-2010 o 20:20

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto

Domyślnie

Lambda kupiona tu http://www.alfaworkshop.co.uk/parts/156_Sensors.shtml
    Mam nadzieję że żadna chińszczyzna.
    Jeszcze raz dzięki za wyrozumiałość.
    Pozdrawiam

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Cytat Napisał FacesOfDeath Zobacz post
    Szybkie pytanie. Czy lepije narazie jezdzic bez sondy lambda i niech silnik pracuje wg fabrycznych danych, czy kupic tani zamiennik.
    zamienniki z allegro (uniwersalne sondy Boscha czy NGK) to tanie nic nie warte chińskie podróby. Polecam natomiast sondy Magnetti Marelli, można dobrać w nich moc grzałki do konkretnego modelu i komp nie powinien łapać błędów, przynajmniej w seicento sonda się sprawdziła - spalanie spadło o 20% i zaczął normalnie jeździć.

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia