Właśnie ściągnąłem go z crackiem na lapaza chwile kumpel podrzuci kabelek
dzieki konrad86
Właśnie ściągnąłem go z crackiem na lapaza chwile kumpel podrzuci kabelek
dzieki konrad86
pozdrawiam, Mariusz / AutoDS Team Poland / Alfa 147 1,9 JTD GTA-look, Alfa 159 SW 2,4 JTDm, Fiat X1/9
Przyjdzie mi jednak poczekać na interfejs bo "kumpel" nie pożyczy. Co za ludź. A tak poza nawiasem. Czy powodem tak dużego spalania i pracy w turbo w wyższym zakresie może być MAP sensor?? Jakie są najczęstsze objawy wadliwego działania?? Sprawdziłem przed chwilą EGR i MAP sensor właśnie. EGR w miare czysty z lekkim nalotem z sadzy. Natomiast map sensor tragedia. Cały zawalony mieszanką oleju i sadzy. Czyszczenie w benzynce nic nie pomogło. Czy MAP sensor może nie wykazywać błędu a podwać błędne dane do ECU??
Ostatnio edytowane przez JackDaniels ; 27-04-2010 o 17:17
A co to jak to nazywasz "map sensor"?
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Ogólnie to jest albo przepływka w autach albo map sensor.. w wyjątkowych przypadkach jak u mnie w coupe są oba te urządzenia, ale to oczywiście nie jest fabryczne rozwiązanie.. Ogólnie wysokie spalanie bardzo czesto powodowane jest błędnymi wskazaniami przepływomierza.. niekiedy przez to auto potrafi mieć spalanie o 50-70% wyższe..
pozdrawiam, Mariusz / AutoDS Team Poland / Alfa 147 1,9 JTD GTA-look, Alfa 159 SW 2,4 JTDm, Fiat X1/9
no właśnie zastanawia mnie na tych zrzutach z programu diagnostycznego co to jest podciśnienie MAP,chyba że chodzi o czujnik doładowania,ale chyba w jtd w kolektorze ssącym występuje ciśnienie a nie podciśnienie tak jak w benzynowych silnikach w których mapsensor zależnie od podciśnienia w kolektorze ssącym dawkuje paliwo
Zatem, czy czujnik ciśnienia doładowania może mieć wpływ na duże spalanie?? A tak przy okazji. Zauważyłem, że turbina zaczyna tłoczyć nie przy 2500obr./min. a przy 2800. Zdecydowanie za wysoko.
A nie dostajesz czasem błędu Motor Control System Failure? Po czym stwierdzasz że zaczyna ładować tak wysoko, masz log-i porobione z ciśnienia doładowania? Jeśli przy przyspieszaniu ciągnie od 2800 to wcale nie musi być sprężarka. Pokombinuj z przepływką i sprawdź dokładnie dolot.