Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Temat: tLuczenie podczas jazdy..

velpol
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał alces1 Zobacz post
    Zobacz czy przypadkiem nie skrzywiła się blaszana osłona tarczy hamulcowej i po prostu ociera Ci o tarczę, zdarzyło mi się tak kiedyś, to banalna sprawa
    Z koro hałas jest cykliczny, a jego częstotliwość narasta wraz z prędkością to z pewnością nie jest to żaden element zawieszenia. Nie sadzę by był to też przegub. Bardziej stawiałbym na łożysko, odważnik koła (czasem o coś łapie), albo jak wspomniałem wcześniej blaszana osłona tarczy hamulcowej.
    Pozdrawiam.
    - Rafał
    Możesz mieć dużo racji z tą osłoną - miałem ten problem z 10 lat temu w innym autku,z tym że winowajcą była nie tyle zagięta a częściowo oderwana osłona tarczy, która pod wpływem pędu powietrza huczała coraz mocniej, zupełnie jakby coś mi się przykleiło do opony. Przegub możesz łatwo sprawdzić - rusz dynamicznie z miejsca na skręconych kołach - jeśli usłyszysz wyraźne chrobotanie - możesz mieć pewność że to jego wina.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    chojnów
    Auto
    AR156 1.9jtd '01 SW

Domyślnie

u mnie było podobnie, powód - odleił się odważnik na feldze i ocierał o zacisk, też myślałem że to przegób, po ściagnięciu koła wszystko stało się jasne

Kwazi
    Gość

Domyślnie

Witam.
    Przerabiałem podobny problem dokładnie rok temu. Zadawałem też pytania kolegom na forum. W końcu zaprowadziłem auto do "mechanika". Stwierdził uszkodzony przegub. No i nie udało się panu. Przegub został wymieniony a problem pozostał, a kasa poszła Jeszcze inni stwierdzali że to może poduszki silnika i skrzyni. Pozostał mi powrót na forum i znowu wałkowanie tematu Jeden z forumowiczów trafił z problemem w dziesiątkę Podsunął pomysł żeby wymienić tuleje przednich górnych wahaczy. Po wymianie znowu cieszyłem się ciszą podczas jazdy Może u Ciebie jest podobnie.Lepiej i taniej jest wymienić te tuleje niż przegub.Pozdr

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Dębica
    Auto
    AR 156 1,8 TS 2001; Croma 1,9 16V 2005

Domyślnie

Cytat Napisał velpol Zobacz post
    Możesz mieć dużo racji z tą osłoną - miałem ten problem z 10 lat temu w innym autku,z tym że winowajcą była nie tyle zagięta a częściowo oderwana osłona tarczy, która pod wpływem pędu powietrza huczała coraz mocniej, zupełnie jakby coś mi się przykleiło do opony. Przegub możesz łatwo sprawdzić - rusz dynamicznie z miejsca na skręconych kołach - jeśli usłyszysz wyraźne chrobotanie - możesz mieć pewność że to jego wina.

podepne sie jesli mozna bo nie ma sensu zakladac nowego tematu.
    czasami jak ruszam wlasnie przy skreconych kolach slychac stukniecie lub cos w rodzaju ocierania metal o metal i slysze to tak jakby przed nogami kierowcy. nie jest to za kazdym razem ale ostatnio coraz czesciej. dodatkowo jak jade na prostej drodze ale jesli sa jakies nawet male nierownosci strasznie sie cos tlucze. halas dobiega z prawej strony od przodu. kiedys mialem auto na podnosniku jak wymieniany byl olej i stwierdzilem ze lewy gorny wahacz ma luz na tulejce i to taki spory. na 100% wahacz do wymiany ale czekam na wyplate. profilaktycznie wymienie tez prawy gorny (dolny juz wymienilem).
    a teraz pytanie: czy stuki na prostej ale nawet minimalnie wyboistej drodze moga byc spowodowane tymi luzami na wahaczu czy to moze jakies gumki na stabilizatorze itp ?
    pytanie 2: czy jesli przegub jest do wymiany to slychac takie wlasnie uderzenie lub tarcie metal o metal?
    pytanie 3: jesli to moze byc przegub to jak sprawdzic ktory to? wewnetrzny czy zewnetrzny ? czy wymienia sie oba jednoczesnie ?

wiem sporo tego ale prosze o pomocne rady
    pozdro
    Z powodów osobistych i światopoglądowych odmawiam składania zeznań.

PILKA NOZNA DLA KIBOLI !!!

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Chrzanów
    Auto
    alfa romeo 156 2.4 jtd 2001r- była, bravo 2.0 multijet- jest

Domyślnie

Metaliczne stuki występujące nawet na lekko wyboistej drodze kiedy auto delikatnie buja się na boki to mogą być łączniki stabilizatora, wymieniałem u siebie w tym tygodniu. Tuleje górnego wahacza stukają bardziej głucho i słychać w czasie jazdy że stukanie dochodzi z górnej części zawieszenia. Łączniki wytrzymały mi niecały rok jakieś 16 tys.

Użytkownik Rowerzysta Avatar sylwiniusz
    Mieszka w
    Tomaszów Maz.
    Auto
    1.8 TS 156 98r

Domyślnie

u mnie problem rozwiazany...Wymieniłem prawe łożyski to samo wymieniłem i lewe jest spokój. Mały wżer był winowajca tego okropnego hałasu. dzieki wszystkim za zainteresowanie moim problemem
    Meravigliosa Creatura-ar156

Użytkownik Romeo Avatar twardy
    Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto
    Była 156 20V, chwilowo jakieś Mitsu

Domyślnie

Zużyte tuleje wahaczy dolnych można pomylić z przegubami...

Użytkownik Rowerzysta Avatar sylwiniusz
    Mieszka w
    Tomaszów Maz.
    Auto
    1.8 TS 156 98r

Domyślnie

swoja droga wachacz dolny mam lichy wiec i on tez jest winowajca
    Meravigliosa Creatura-ar156