Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Temat: Brzęczenie przy 1200-1500 obr.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    DOA / EP
    Auto
    156 2.0 TS

Domyślnie

Dzieki turbodreamer - jutro to sprawdze razem z mechanikiem.

Co do dwumasu: to chyba u kolegow z dieslami jest ten problem. Posluchalem dzwieku zepsutego dwumasu na youtubie - przypomina on glosne szuranie. U mnie ten dzwiek jest znacznie bardziej dzwieczny, ze az czasem plomby wypadaja. Nie ma znaczenia czy silnik cieply, czy zimny. Za to lacznik baardzo drzy, kiedy slychac ten dzwiek. Dlatego mysle ze to on lub cos w tamtej okolicy.

Jeden z mechanikow wspominal, ze zrodlem ww. drgan moze byc jakis problem z walkami wyrownowazajacymi / paskiem od nich. Mozliwe toto?

wojtekml
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał radek-j Zobacz post

Co do dwumasu: to chyba u kolegow z dieslami jest ten problem. Posluchalem dzwieku zepsutego dwumasu na youtubie - przypomina on glosne szuranie.
    Tak dokładnie, chodzi o klekota
    A dźwięk zepsutego dwumasu faktycznie przypomina szuranie, z tym że takie "dzwonienie" wcale nie jest symptomem zepsucia, może dużego nadwyrężenia, dlatego można tak jeździć ale dźwięku się nie pozbędziemy.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    DOA / EP
    Auto
    156 2.0 TS

Domyślnie

No i mechanik ponownie rzucil okiem na okolice lacznika. Razem z drugim stwierdzili, ze to nie lacznik, bo jest ladny, nieprzerdzewialy - siatka cala. Obaj twierdza, ze przyczyna sa zbyt duze drgania silnika, przenoszace sie przez kolektor i przednia czesc rury na lacznik. Przyczyny upatruja w jakims problemie z walkami wyrownowazajacymi, byc moze zle zalozonym albo zerwanym pasku. Od siebie dodam, ze rozrzad faktycznie nie byl wymieniany, mimo ze juz jest na niego czas.

Czy rzezenie i drgania lacznika (polaczone z objawami, ktore opisalem we wczesniejszych postach) moga faktycznie byc skutkiem problemow z tymi walkami?

Mnie sie wydaje, ze te walki nie powinny powodowac az tak duzych drgan lacznika (w najgorszym momencie tak z +-5mm) i to jeszcze przy okreslonej predkosci obrotowej. Jezeli juz, to drgania wystepowalyby w kazdym zakresie obrotow. No, chyba ze lacznik wpada przy niej w rezonans?

PS. Mam TS-a, i to jeszcze w 156
    Ostatnio edytowane przez radek-j ; 05-06-2010 o 13:47

Użytkownik Ogier Avatar turbodreamer
    Mieszka w
    Szczecin/Stargard
    Auto
    AR 166 3.0 V6, MINI Cooper S R53 '06

Domyślnie

Czyli stwierdzili jednoznacznie, że źródłem tego dźwięku jest łącznik? Z tego co czytałem na forum niektórzy nawet jeżdżą bez paska napędzającego układ wyrównoważający i nie ma to zbyt dużych konsekwencji w końcu silnik 1.8 niewiele różniący się od 2.0 nie ma tego układu. a odpowiadając na wcześniejsze pytanie to tak rura prowadząca od kolektora do łącznika powinna być zamocowana specjalnym tłumikiem drgań, ale ja również nie posiadam tego tłumika jak i wiele alf 156 i nie powoduje to powstawania jakichś dziwnych dźwięków. Jakbyś mógł to nagraj ten dźwięk i wtedy mógłbym powiedzieć czy to to samo co u mnie.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    DOA / EP
    Auto
    156 2.0 TS

Domyślnie

Tak, dzwiek wydaje sie dochodzic z lacznika, lub jego najblizszej okolicy. Ponadto przy wspominanych wczesniej obrotach, caly lacznik wpada w drgania o amplitudzie kolo 5-7 mm (tak na oko) o wysokiej czestotliwosci.

Niestety w tej chwili jestem z powrotem w innym miescie niz to gdzie stoi samochod. Kiedy bede mial najblizsza okazje, nagram dzwiek i zamieszcze tutaj.

Dzieki za pomoc

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar sumyrp
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Auto
    AR 156 1.9 16V 2004r Distinctive - Była || Bravolot 1.9 8V 2007r

Domyślnie

Witam, u mnie też ostatnio pojawił się brzęk w okolicach silnika właśnie w zakresie 1200-1500 obrotów przeglądając forum dostawałem palpitacji serca co to może być, gdy wjechałem w domu na kanał okazało się, ze poluzowała się osłona filtra oleju (w silniku JTD 1.9 16V). Może i u Ciebie to jakaś drobnostka faktycznie. U mnie było to o tyle dziwne, że najpierw było słychac wspomniany brzęk, a później szuranie. Już sie bałem, że to skrzynia. Pozdrawiam i zycze szybkiego usunięcia (taniego) usterki.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Rocky147
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    147 JTD 8V 115 km

Domyślnie

...kolego Looney a może kup metalową opaskę zaciskową do rur na średnice łącznika. Ściśnij mocno łącznik na środku, i zobacz co się wtedy będzie działo.
    To metoda "młota o kowadła" ale jeśli siatka łącznika jest uszkodzona wewnątrz to taka operacja powinna tymczasowo pomóc.....

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Looney
    Mieszka w
    Katowice, Imielin
    Auto
    AR 147 '03 Distinctive, 1.6 TS 105 KM

Domyślnie

Dziś dopiero miałem możliwość wjechać sobie na rampę i zobaczyć od spodu autko i z tego co usłyszałem problemy robi łącznik elastyczny. Nie jest przegnity, nie jest zniszczony nie jest przerdzewiały ani okopcony. Wygląda to tak jakby ten oplot uderzał po wewnętrznej elastycznej rurce i to powodowało to brzęczenie. Dziwi mnie jednak to, że wygląda on ok, ale np. jak kupowałem auto to mechanik, który je sprawdzał i oglądał mówił żeby zwrócić uwagę na łącznik :/ teraz mam zagwozdke. I tak widzę że będę musiał robić wydech bo i tłumik końcowy już kiepsko wygląda i za pierwszym tłumikiem odpadł mi wieszak a klamry nie mam została po niej tylko ukręcona śruba w podwoziu i samo połączenie trójkątne od łącznika elastycznego do pierwszego tłumika jest mocno skorodowane. Chyba się trochę nagimnastykują i naspawają żeby to wszystko połapać na nowo.

Co do szurania przy rozrządzie to w Italauto powiedzieli ze to pasek urządzeń przyglądałem się i widać poprzeczne spękania więc pewno nadaje się do wymiany na świeży bo z tego co wyczytałem we fakturze za rozrząd to tego nie było w spisie robionych rzeczy. Wychodzi więc że nie ma nic strasznego jak narazie ...ale był mały strach

Mały updejt. Niestety mimo iż brzęczenie łącznika znikło, pozostał odgłos grzechotania/brzęczenia na 1,2,3 kiedy autko ciągnie. Na luzie tego nie ma na 4 i 5 niesłyszalne raczej...szukam dalej.
    Ostatnio edytowane przez Looney ; 08-07-2010 o 19:40

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    DOA / EP
    Auto
    156 2.0 TS

Domyślnie

Witam zza grobu... no prawie. Zgodnie z wczesniejszymi zapowiedzami wrzucam filmik prezentujacy drgania mojego lacznika elastycznego przy ok. 2000 rpm. Wtedy wyraznie slychac charakterystyczne rzezenie.

drgania lacznika - filmik

Czy jest ono faktycznie powodowane przez lacznik? Czy ow lacznik powinien tak drzec? Prosze o sugestie.

Na koniec dodam, ze obejma zostala zalozona w celu wyeliminowania rzezenia, jednak jak widac i slychac niewiele pomogla.
    Ostatnio edytowane przez radek-j ; 09-07-2010 o 00:15

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Looney
    Mieszka w
    Katowice, Imielin
    Auto
    AR 147 '03 Distinctive, 1.6 TS 105 KM

Domyślnie

U mnie był podobny odgłos przy 1200-1500 i dodatkowo jak patrze na twój łącznik to tak jak u mnie widać, ze ta siatka-oplot jest naciągnieta i widać dziurki pomiedzy pasmami oplotu. Teraz mam założony nowy tego brzęku już nie mam, a i oplot jest ciaśniejszy bez tych widocznych dziurek. Jeden wkurzający dźwięk usunąłem ale pozostał inny i szukam dalej co tam jeszcze rzęzi przynajmniej z tyłu ładnie sobie śpiewa tłumik ultera.

Updejt...

Po prostu jakaś magia teraz znowu cisza póki autko nie pojeździ dłużej np po mieście i potem brzęczenie w okolicach 2000 się pojawia gdy spadają obroty w czasie zmiany biegów ..yhhhhhh co ja z tą bellą mam za nerwy sprawdzę jeszcze mocowanie rury przed łącznikiem do bloku silnika bo to jedyne miejsce gdzie w moim modelu może być luz i powodować drgania na wydechu.
    Ostatnio edytowane przez Looney ; 13-07-2010 o 10:13