Firma "Champion" produkuje zespolone wycieraczki (czyli ramię wraz z piórem), w każdym porządnym sklepie można je zamówić, koszt jest dość spory-dwa lata temu płaciłem około 60-70 zł za sztukę. Są bardzo wysokiej jakości, po dwóch latach eksploatacji brak smug i nadal są ciche.
Pozdrawiam Michał
Odkopię trochę temacik, w zasadzie nie dotyczy on przednich wycieraczek bo z nimi wsio ok lecz nurtuje mnie ta wycieraczka z tyłu. Jak wiadomo jest zespolona i trzeba wymieniać samą gumę a ta po wymianie zostawia w pewnym momencie na szybie dość dużą nie zebraną powierzchnię. Dobierze z jakiegoś Fiata lub innego samochodu samo ramię wycieraczki żeby później wymieniać tylko pióra? Bo kupować co jakiś czas nowe ramie zespolone to mi się nie uśmiecha.
PS. kiedyś widziałem gdzieś podobny temat z wymianą tylnego ramienia w 146 ale nie mogę go znaleźć, same z 145.
159 SW 1.9 JTS 16V 2006r.
147 1.9 JTD 8V 2004r.
Ja nie wiem jak Wy to robicieja bez problemu wymieniłem samą gumę, tylko ona była jakoś usztywniona i mi równo zbiera, powiem szczerze, że wymiana była prostsza niż z przodu
![]()
Samą gumę też wymieniłem ale po prostu jest takie miejsce że ramię nie dociska gumy do szyby i zostaje w tym miejscu brud nie ściągnięty...
159 SW 1.9 JTS 16V 2006r.
147 1.9 JTD 8V 2004r.