Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 36

Temat: Problem z temperaturą - Wysoka temperatura

Schirru
    Gość

Domyślnie

ja za to jestem bardzo ciekawy po co Panu "marcins737" konieczna jest wiedza jaki to doklanie samochod, rocznik, kolor, stan ogumienia itp itd...bo wg mojej wiedzy w zdecydowanej wiekszosci aut w miare wspolczesnych uklady chlodzenia i zasady jego dzialania sa takie same...i czy to bedzie bmw 325, czy alfa 156 chlodzenie silnika i mozliwe przyczyny awarii i jej skutki beda takie same...
    jezeli zas chodzi o sam problem "Cichego325i" to obiawiam sie ze musisz podjechac do pierwszego lepszego mechanika, bo na forum sie raczej wiele nie dowiesz...samo stawianie hipotez przez innych forumowiczow raczej Ci nie pomoze...u mnie jak padla pompa to w astronomicznym wrecz tempie uciekala woda...ale Tobie plynu chyba nie ubywa?
    i z tego co mi ktos tam kiedys mowil to uklad sam sie powinien odpowietrzyc...

Cichy325i
    Gość

Domyślnie

Schirru dokładnie zgadzam się z Twoją wypowiedzią tylko poprostu z doświadczenia wiem, że na wszelakich forach róznych marek są naprawde ogromne kopalnie wiedzy zlozone z praktyk użytkowników i teraz po moich przemyśleniach, być może się myle ale gdyby była to wina uszczelki pod głowicą to kurde byłby chociaż minimalny obieg a układ poprostu zapowietrzałby się a u mnie problem jest cały czas taki, że nie ma obiegu tzn. dolny wąż chłodnicy jak i sama chłodnica są zimne stąd moje podejrzenie urwanych łopatek w pompie .

kmito
    Gość

Domyślnie

Ale czy poziom płynu też rośnie dopiero przy zagotowaniu czy zaraz po włączeniu silnika?
    U mnie się podnosił zaraz po włączeniu silnika i podnosił się aż do wylania.
    Stawiał bym na pompę ale zastanawia mnie ten włączający się wiatrak.

Cichy325i
    Gość

Domyślnie

No właśnie dopuki jest zimno to nic się nie dzieje przez cały czas zimny wąż dolny i chłodnica, temp osiągnie 90st i włacza sie wentylator a temp dalej rosnie, potem 2 bieg ale cały czas nie ma obiegu płynu i nie elci tym kanalikiem u góry, płyn w końcu dochodzi do jakichś 110 i gotuje i wtedy rośnie i wywala...

Użytkownik Romeo Avatar Siekier
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 156 1,8TS

Domyślnie

Ostatnio mialem podobny problem w Skodzie mojej dziewczyny. Winny okazał sie nie termostat, nie zawor i nie uszczelka pod glowica a korek w zbiorniczku ktory przepuszczał i nie utrzymywal cisnienia - obieg byl nieszczelny i plyn wyciekał z pod korka.

że nie leci płyn tym węzykeim u góry a to wskazuje chyba na uszkodzenie pompy prawda ??
    Rzeczywiscie na to moze wygladac szczegolnie ze mowisz ze masz zimna chlodnice.

Cichy325i
    Gość

Domyślnie

Siekier o korku to wiem, czesto działo się to w VW troche już tego przerobiłem, ale tu dziwi mnie najbarzdiej to dlaczego nie ma obiegu, dlaczego chłodnica jest zimna ;-/ wychodzi mi to na pompe, że poprostu nie cisnie płynu ! Ale nie chce, znów zrzucać rozrządu na marne bo niemam nawet blokad.

Cichy325i
    Gość

Domyślnie

No to co nie pozostaje mi nic innego jak przyjrzeć się pompie ?? no chyba, że ejszcze zamulona chłodnica ale dzwine tak zdnia na dzien ??

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

eh...kolego stary wyjoles a sprawdziles go ? pewnie nie nowy wlozyles pewnie nie prawda /termostat/ .masz dwie mozliwosci w.w oraz jak marcin wspomnial pompa.wyjm termostat. zloz to bez termostatu /jezeli sie nie da to stary przedzioraw i zloz/ nalej wody i odpal zdejm ten cienki wezyk od zbiorniczka i sprawdz czy leci woda a po dodaniu lekko gazu czy leci wiecej /jak leci/ jezeli nie leci to pompa do wymiany choc mowiono tutaj o chlodnicy.ale wspomniales ze i ogrzewania tez nie masz. ps na przyszlosc kolego prosze uzywac ,,szukaj ,, temat juz byl poruszany na forum parokrotnie

Cichy325i
    Gość

Domyślnie

marcins737 no wiem już troche o alfach i jej przypadłosciach, że 60tys to max na pasku, wymienie już przy 50 ;-) Wiem o wariatorach itd... tylko teraz muszę ogarnąć to chłodzenie.

Piotriix powiedz mi czy jak zdejme ten wężyk górny ten przy korku to czy już na zimnym silniku powinien lecieć tam płyn ??

adasco
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Schirru
    ja za to jestem bardzo ciekawy po co Panu "marcins737" konieczna jest wiedza jaki to doklanie samochod, rocznik, kolor, stan ogumienia itp itd...
    To proste. Marcins jest ze sluzb i na kazdego forumowicza ma grubą teczkę

A z tym chlodzeniem, to zaczalbym od przeplukania ukladu - a potem robil dramat w temacie pompy.