Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Temat: Czy tak ma być to termostat?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar SEBEK
    Mieszka w
    EŁK
    Auto
    Black 159 1.9 JTDm 150 KM 2007 r.

Domyślnie

Panowie zbaczacie z tematu A sprawa jak widze jest nie rozstrzygnięta Proponuje niech każdy napisze krótko jaką ma temperature - 70 C, 80 C czy 90 C i czy wymieniał termostat. Wyciągniemy średnią i moze coś z tego będzie

---------- Post dodany o godzinie 06:53 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 06:52 ----------

Ok 70 C - bez wymiany termostatu

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Bielsko Biała
    Auto
    Bravo 1.4 T-JET 150

Domyślnie

najlepiej sprawdzi czy to wina termostatu w zimie na trasie jak przedmucha silnik sam przerabialem termostat nie jest to tragedia zrobic samemu teraz pokazuje rowne 90 wentylator rusza przy okolo 100 a w tym przypadku bym stawial na czujnik temp.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Qki
    Mieszka w
    Zamość, Lublin
    Auto
    AR 156 2.4 JTD 20V

Domyślnie

Jeśli ECU pokazuje 85-93* po nagrzaniu silnika to wszystko jest ok, wskaźnik może pokazywać różnie.. średnio -10*.

U mnie jak termostat był zawieszony w położeniu otwartym to za chiny ludowe nie mogłem przejść drugiej kreski na wskaźniku..
    Po wymianie termostatu mam ciągle 88-92* na ECU, wskaźnik pokazuje 80-85* więc nie piszcie że 75* to jest dobra temperatura - chyba że na wskaźniku .

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

tak jak kolega wyżej po wymianie termostatu na nowy Behr temp. widziana na wskaźniku kabinowym po normalnej jezdzie ciągle ok. 85st. (minimalnie przed 90st.) przed wymianą dobijała ledwo do 75st.

Teraz czy stoje w korku, czy butuje non-stop ok.88st.

MTechnix
    Gość

Domyślnie

U mnie w zimie na padniętym termostacie wskazówka podnosiła się o jakieś 2 lub 3 mm, po wymianie termostatu na nowy Vernet w obecnych temperaturach jest trochę powyżej 70 stopni na wskaźniku. Panowie pamiętajmy jednak, że to koncern Fiat'a Jak miałem punto to było naturalne, że nikt nie wiedział w jakim miejscu u niego powinna być wskazówka, bo dokładnie u połowy była na środku a u drugiej połowy na ćwiartce
    Pozdrawiam.

wujozbujo
    Gość

Domyślnie

Witam!
    Nie doczytalem calego watku "Termostat" ale chcialem podzielic sie doswiadczeniem w tej kwestii. Otoz w Alfie 156 inaczej niz w innych autach ( w GTV rowniez) wskaznik temperatury plynu chlodzacego wskazuje temperature "faktyczna" wiec niech szanowni koledzy nie sluchaja tych ktorzy twierdza ze powinno byc 90 i basta. Temperatura powinna po okolo 10 minutach jazdy osiagnac 90 stopni i natychmiast spasc do okolo 75 po czym zaczac znowu wzrastac i tak w kolko. Osobiscie tez wymienialem termostat w 156 gdyz sytuacja wygladala tak ze przy normalnej jezdzie dochodzila do okolo 65-70 stopni i tyle, do 90 dochodzila tylko wtedy gdy stanalem na 25-30 minut w korku. Natomiast dodam jeszcze tylko ze w 166 mam tak ze temperatura wzrasta dwa razy szybciej, dochodzi do 90 i zostaje tam na amen.
    Pozdrawiam!

Miki74_06
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał b.piotrus Zobacz post
    A skąd masz takie dane?
    Poczytaj choćby to
    http://www.forum.alfaholicy.org/156/3938-termostat.html
    I poszukaj innych postów w tym temacie, a było ich dużo i wywoływały zaciekłe dyskusje
    Najlepiej niech, każdy robi według własnego uznania, bo to co piszemy to sa tylko sugestie. Dane mam z ASO akurat a termostaty i nie były najmocniejszą stroną w całej grupie fiata. Wydatek tez nie jest kosmiczny a ja przynajmniej z temperaturką silnika wolę mieć ok.

Użytkownik Romeo Avatar Jimmy
    Mieszka w
    Trójmiasto
    Auto
    AR159 SW 2.4JTDm 20V TI

Domyślnie

wskażnik sobie, a komp sobie.
    u mnie wskaznik pokazuje 70 - a komp 78, wskaznik 80 a komp 88, oryginalne termostaty otwierają się przy 78 czyli OK,
    spalanie w normie
    W ASO tez mówili że jest OK