Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Temat: Nie wariator a chodzi jak diesel

Użytkownik Pasjonat Avatar Pablo.
    Mieszka w
    pablogarage.pl
    Auto
    Kilka włoskich szrotów ;)

Domyślnie

Cytat Napisał tomkap
    Wymysliłem inny patent zamiast drewienka. Wsadziłem do ucha wężyk gumowy a drugi koniec przykładałem.Słychać tym sposobem całkiem mocno jargotanie w pompie ale też słychać w komresorze, tyle że troche inny dzwięk.
    Tak jak napisał kolega wcześniej, najpierw zdejmij pasek urządzeń pomocniczych i zobacz czy bez niego nie będzie słychać.
    www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie

> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y

tomkap
    Gość

Domyślnie

Pasek zrzuciłem i było cichuteńko. Niestey po wymianie wariatora wpadłem na ten pomysł(Co do paska to męczyłem się 2 godz. aby go założyć ponownie na te wszystki koła- cały czas wychodziło mi że jest za długi)Jutro jadę nabić gaz bo może sprężarka ma słabe smarowanie bo nikt nic nie robił z klimą przez 3 lata.Dzisiaj wyjołem filtr przeciwpyłkowy a tam była zwykła gombka, na której było kilogram czarnej sadzy. po której nawet ręce ciężko umyć. Wiem teraz czym ludzie oddychają w warszawie. Myślę jednak że to pompa od wspomagania. Dziwi mnie tylko jak takie małe może wydawać większy dzwięk niż cały silnik.

Użytkownik Znawca Avatar Szef
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS 140 KM 2002r

Domyślnie

Cytat Napisał tomkap
    utro jadę nabić gaz bo może sprężarka ma słabe smarowanie bo nikt nic nie robił z klimą przez 3 lata
    U mnie klima nie byla dotykana od 2002 roku Po kupnie autka pojechalem na warsztat zeby ja sprawdzili tzn dobili ,sprawdzili szczelnosc itp KOles podlaczyl pod maszyne i powiedzial ze nie ma co dotykac wiec jesli u ciebie chlodzi to na 90 % powinna byc ok

Co do huczącego lozyska to tu moze byc klopot jesli winny okaze sie kompresor od klimy Ostatnio koledze w 166 padlo takie lozysko i troszke mial z tym lataniny
    http://www.alfaromeo.pl/phpBB/viewto...er=asc&start=0
    Alfa Romeo 156 1.8 16v T.S. V6 pipe DISTINCTIVE ECU ME 7.3.1 EOBD
    www.alfaromeo.mazury.pl

Użytkownik Znawca Avatar Szef
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS 140 KM 2002r

Domyślnie

Cytat Napisał marcins737
    hehe koles który powiedział że nie ma co dotykać nie miał racji - pomijam ubytek czynnika i mniej wydajne chłodzenie - podając nowy czynnik chłodzący podaje się też nowy olej który w prostej linii wpływa na długość życia kompresora - ja bym odessał taką instalacje i nabił od nowa
    NO i wlasnie dlatego pojechalem do serwisu ktory zajmuje sie chlodziarkami klimatyzacja itp od wielu wielu lat Sam bylem zdziwiony diagnoza fafowca ale juz sie w to nie zaglebialem

Poza tym klimatyzaji uzywam sporadycznie Moze raz w miesiacu na 15 min zeby kompresor ruszyc bo za duzo mocy mi to ustrojstwo pozera :wink:
    Alfa Romeo 156 1.8 16v T.S. V6 pipe DISTINCTIVE ECU ME 7.3.1 EOBD
    www.alfaromeo.mazury.pl

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał tomkap
    Myślę jednak że to pompa od wspomagania. Dziwi mnie tylko jak takie małe może wydawać większy dzwięk niż cały silnik.
    tez w to nie moglem uwierzyc :mrgreen:

ale w niej jest taka sprezyna/pofalowana blaszka i to chyba ona tak klepie jak sie zle ulozy...

ja w koncu kupilem pompe uzywke od fiata bravo za 100zł i smiga az miło, jest cicho i bez jakichkolwiek dzwiekow

tomkap
    Gość

Domyślnie

Klima nabita i odgrzybiona. Dobrze że to zrobiłem bo czynnika było tylko połowe. Zapłaciłem 150zł (odgrzybienie gratis) i jest z głowy na kolejne 3lata.Facet od klimatyzacji wykuczył kompresor więc to pompa wspomagania. Myślę że chyba można tak jeszcze pojezdzić, chociaż jargotanie jest denarwujące jak się jedzie.

Dj_Direct
    Gość

Domyślnie

a mi tak grzechocze tylko na wolnych obrotach <1000 obr. bez wzgledu na to czy na luzie sie jedzie czy na biegu.... Zaczelo sie od rozwulkanizowanego kola pasowego, pozniej napinacz pneumatyczny sie okazalo ze lata jak wsiekly, a do tego na koniec przy trzecim podejsciu wymieniono lozyska/rolki napinajace paska klinowego - jako ostatnia rzecz ktora rzekomo mogla powodowac takie grzechotanie. Panowie w ASO juz wymienili mi wszystko z okolic paska klinowego (na szczescie na moich czesciach, bo w ASO to bym chyba zbankrutowal przy ich kosmicznych cenach) i dalej sobie grzecznie grzechocze i chargocze... Dzisiaj odbierajac auto uslyszalem ze to sprezarka klimy tak halasuje... Ale odnosze wrazenie ze to odpowiedz na odczepnego i szukanie na oslep... Wiec chyba wezme stetoskop i bede sam sluchal, bo na ASO jakos coraz mniej zaczynam liczyc. A pytanie do kolegi wczesniej - ktos z forum mial problem z lozyskiem sprezarki w 166ce ?? Bylbym wdzieczny za drobna konsultacje z ta osoba, jak sie to skonczylo i jak sobie poradzil....