Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Temat: Dziwny wpływ klimy na moc

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    wroclaw
    Auto
    alfa 166 2.4 jtd

Domyślnie

Dolącze się. Ile może kosztować regeneracja sprężarki. Czy do mojego 2.4 jtd podejdzie sprężarka np. od 3.0 2.5 2.0

Użytkownik Alfa i Omega Avatar rolek
    Mieszka w
    Wyszków
    Auto
    była 156 SW 2.4 JTD powered by cinsoft.pl

Domyślnie

Cytat Napisał jokateam Zobacz post
    Koledzy łożysko klimy ma znaczny wpływ na moc. W mojej AR 156jtd 8v przy włączonej klimie praktycznie nie da się ruszyć ze skrzyżowania! Może trochę przesadziłem, ale trzeba znacznie więcej gazu dać, żeby normalnie ruszyć. Podczas jazdy też dużo słabszy jest i muszę wciskać pedał gazu w podłogę, żeby się w ogóle jakoś rozpędzał. Dodam, że mam padnięte łożysko sprężarki bo dość głośno wyje jak się klimę włączy.
    Po wyłączeniu klimy auto idzie jak burza i nastaje błoga cisza.
    W przyszłym tygodniu jadę nad morze 600km w jedną stronę mam - może się to rozsypać całkiem? Klima chodzi na jednym pasku z innymi rzeczami więc trochę się obawiam... Co myślicie? Da się regenerować sprężarkę? czy lepiej nowa/używana/regenerowana na allegro?
    Wymień i to jak najszybciej. Jeśli będziesz jeździł z taka sprężarko to zapaskudzisz układ dojdzie ci koszt płukania, a jest z tym sporo roboty bo trzeba wszystko rozkręcić i koszty też są duże, zależnie od warsztaty u mnie w okolicy to koło 1000zł za samo płukanie!

Cytat Napisał cin1 Zobacz post
    Dolącze się. Ile może kosztować regeneracja sprężarki. Czy do mojego 2.4 jtd podejdzie sprężarka np. od 3.0 2.5 2.0
    Sprężarka z roczną gwarancją to około 1200 zł. Nie pasuje założysz tylko sprężarkę od 2,4. Pasuje od fiata marei, jakiejś lanci i alfy 156/166. Mocowana jest na trzy śruby. Numer ID tej sprężarki to 7SBU16C.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    wroclaw
    Auto
    alfa 166 2.4 jtd

Domyślnie wymiana

Decyduję się na wymianę sprężarki na inną używaną. Doradzcie jak to zrobić. Ja planuje to zrobić tak.
    - pojadę do stacji obsługi klimatyzacji, zciągną płyn z instalacji
    -sam wymięnię sprężarkę- jak to zrobić
    -pojadę na stację po swój płyn, myślę że na tym manewrze z płynem oszczędzę pare złotych.
    Co do wymiany sprężarki czy jest to skomplikowane, i czy należy od razu wymienić pasek klinowy(bo przy odpalaniu i gaszeniu trochę piszczy)
    Proszę o fachową radę.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Wodzisław Śl.
    Auto
    Giulietta Veloce 1.75 TCT

Domyślnie

jakbyś wymieniał pasek to dobrze by było od razu i rolki
    bo mi kiedyś (w Bravie JTD jeszcze) spadł pasek, założyłem nowy i znowu spadł po paru km. Jeśli chodzi o sam pasek, skoro piszczy to o jednej robocie warto go wymienić (masz dwa plusy 1- nie masz dodatkowej roboty, 2- ten pasek napędza alternator i pompę wspomagania, a lepiej żeby tego w trasie nie zabrakło)
    Jak się to wszystko uzbiera to koszty niemałe (pasek 65zł, rolka 80zł, rolka napinająca 160zł- takie ja miałem koszty) ale jak to mówią lepiej zapobiegać
    Tyle ode mnie

Borys
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał jokateam Zobacz post
    W przyszłym tygodniu jadę nad morze 600km w jedną stronę mam - może się to rozsypać całkiem? Klima chodzi na jednym pasku z innymi rzeczami więc trochę się obawiam... Co myślicie? Da się regenerować sprężarkę? czy lepiej nowa/używana/regenerowana na allegro?
    Ty piszesz poważnie? Weź lepiej sprzedaj to auto, zanim mu zrobisz jeszcze większą krzywdę.

Widziałem w sklepie asa, który pytał o zestawy naprawcze do przewodów hamulcowych. To jakby podobna liga.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    wroclaw
    Auto
    alfa 166 2.4 jtd

Domyślnie

Macie może jakiś schemat tego ukladu czyli- rolki napinacze sprężarka. Chciałbym sie odpowiednio przygotowac teoretycznie,

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Wodzisław Śl.
    Auto
    Giulietta Veloce 1.75 TCT

Domyślnie

zajrzyj pod maskę, wszystko widać

Mieszka w
    Wyszków
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał cin1 Zobacz post
    Decyduję się na wymianę sprężarki na inną używaną. Doradzcie jak to zrobić. Ja planuje to zrobić tak.
    - pojadę do stacji obsługi klimatyzacji, zciągną płyn z instalacji
    -sam wymięnię sprężarkę- jak to zrobić
    -pojadę na stację po swój płyn, myślę że na tym manewrze z płynem oszczędzę pare złotych.
    Co do wymiany sprężarki czy jest to skomplikowane, i czy należy od razu wymienić pasek klinowy(bo przy odpalaniu i gaszeniu trochę piszczy)
    Proszę o fachową radę.
    Robisz to dokładnie tak jak napisałeś. Jeśli odciągniesz czynnik i będzie go prawidłowa ilość to powinieneś zapłacić tylko za nowy olej, sprawdzenie szczelności i prace maszyny, w mojej okolicy to około 50-60zł. Tu masz procedurę zdejmowania i zakładania paska http://www.forum.alfaholicy.org/zrob..._4_td_jtd.html
    Musisz wypiąć kostkę z instalacji, wykręcić dwie rurki (imbus 8 jak dobrze pamiętam) i odkręcić sprężarkę mocowana jest na 3 śruby (klucz 13 i 15) , jedna z góry i dwie od dołu. Wyciągasz sprężarkę i wkładasz nową w odwrotnej kolejności.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    wroclaw
    Auto
    alfa 166 2.4 jtd

Domyślnie

Jeszcze jedno pytanie dotyczące samej sprężarki- jak sprawdzić ze sprężarka krórą kupujejest wpełni sprawna?
    Czy należy wymienić uszczelki na wężu wchodzącym do sprężarki.

Mieszka w
    Wyszków
    Auto

Domyślnie

To loteria, nie sprawdzisz jej dopóki nie założysz. Szukaj takiej która ma zaślepione otwory od rurek (szmatą, folią itp.) chroni to ją przed piaskiem i wilgocią, zajrzyj przez otwory od rurek i zobacz czy jest czysta w środku. Szukaj sprzedawcy, który da ci gwarancje i w przypadku niesprawnej zwróci kasę lub wymieni na drugą. A co do oringów to musisz je obejrzeć i ocenić, koszt jest niewielki możesz wymienić.