Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 36

Temat: Silnik boxer

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Czudec ok. Rzeszowa
    Auto
    156 1.8 02'

Domyślnie

Jeśli szukasz bezawaryjnej alfy (zabrzmiało jak herezja ;P // w granicach przyzwoitości i normalnych napraw eksploatacyjnych) proponuje Ci AR33 1.7 8v sam mam taką i jestem zadowolony z niej na maxa Spalanie w normie (pod warunkiem że się nie ciśnie )

A tak jak pisali wyżej koledzy - również polecam 1.9 jtd chyba najlepszy dostępny silnik (słabe osiągi ale za to jest lżejszy i mniej obciąża całe auto przez co zawieszenie więcej wytrzyma)

Przy kupnie dołożyć trochę więcej (nie szukać taniej okazji) i później można oczekiwać że stan techniczny auta będzie jak trzeba
    Jest: 166 FL 2.4 2003 automat
    156 1.8 02' - ciągle w rodzinie

Była: Alfa Romeo 166 2.4 JTD 2004 :]
    Była: Alfa Romeo 33 1.7 8v - perełka mua.
    Była: Alfa Romeo Gtv 2.0 TS 1999 :]

Pingwin
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał rafał145 Zobacz post
    Dzięki za pomoc i podpowiedź, jednak chyba zostanę przy poszukiwaniu AR 145 1.9 JTD, to dobre i sprawdzone silniki, a TS mają wszystkie problemy z tymi wariatorami? Bo w 147 chyba jest jeden silnik bez tego a mianowicie 1.6 105 koni nie wiem czy dobrze pamiętam ale jakoś tak.
    .
    czego sie boisz chłopie? To swietny silnik, musisz tylko KUPIĆ AUTO OD GOSCIA, KTÓRY DBAŁ O NIEGO. To ma kluczowe znaczenie. Plus pare prostych zasad:
    a) nigdy nie piłuj silnika wyżej 3 tys. obrotów, póki temperatura silnika nie osiągnie 80 stopni
    b) wymieniaj olej co 10 do 12 tys. km i często sprawdzaj poziom (boxery lubią się napić). Jak ci schodzi niżej połowy skali na bagnecie, uzupełniaj do maxa. Sprawdzaj olej po prostu dwa razy w miesiącu.
    c) wymieniaj rozrząd po 60 tysiącach i ani km dłuzej
    d) omijaj dziury, nie wjeżdzaj z dużą prędkością w kałuże (silnik wisi ci nisko, woda uderzy w głowice).
    e) kupując, każ sprzedającemu żeby silnik był zimny. Najlepiej sam pojedź do niego. Odpal, słuchaj co sie dzieje na wolnych obrotach na zimnym. Dopuszczalne są niewielkie drgania obrotów i dzwięku (znów: boxery tak mają) ale bez przesady. jak się telepie, krztusi, zastyga, nie kupuj. Zarżnięty.

I auto chodzi jak zegarek.
    Ostatnio edytowane przez Pingwin ; 09-07-2010 o 18:07

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Darek-1989
    Mieszka w
    Ligota Polska, Poland
    Auto
    Opel Signum; 145 1.4 Boxer (była)

Domyślnie

Powiem Ci tak kupiłem w październiku moją alfe 145 1351 boxer za 5000zł -
    Obecnie sporo juz zrobiłem choc nie wszystkie rzeczy trzeba było zrobić, ale lepiej miec pewne auto niz obawiać sie przed każdą większą trasą czy sie wróci.
    Fakt, że głównie sam grzebie, bo gdybym z każdą rzeczą miał jechać do mechanika to było by nieciekawie. Od października na rzeczy niezbedne:
    -rozrząd, płyny, uszczelki pod głowicami, termostat to spokojnie w 500zł się zmieściłem, a sory sprzęgło mnie szarpło sporo...
    A rzeczy typu zawiecha itd to będziesz musiał robić w każdej alfie

Dołożyłem i boxer śmiga super, a reakcja ludzi (ogarniętych w motoryzacji) na dźwięk to mega frajda

Podsumowywując BOXER wygrywa Pozdrawiam!!

Pingwin
    Gość

Domyślnie

czemu tylko kupiłeś 1.4? to za słaby silnik do tej ciężkiej budy. W efekcie bardziej go wysilasz i szybciej będzie ci sie sypał. Optymalnie dla 145 najlepsze są silniki 1.6 i 1.7. O ile ten drugi faktycznie jest bardziej paliwożerny, to 1.6 pali mniej więcej tyle (trooooszke więcej) co 1.4 a jest wyraźnie mocniejszy.

rafał145
    Gość

Domyślnie

Ok jak coś to pisz
    Pozdrawiam

---------- Post dodany o godzinie 13:55 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 13:11 ----------

Tak dokładnie jak się dba i myśli o samochodzie i o tym jak go użytkuje to wszytko będzie grało jestem takiego zdania, może AR jest wymagająca trochę uwagi ale w tym sama przyjemność obcowania. Dużo czytałem na ten temat i coraz bardziej mnie to urzeka.
    Największe doświadczenie mam z silnikami JTD i TD jakoś tak wyszło w życiu i złego słowa na te mechaniczne serca nie mogę powiedzieć, co nie znaczy że nie można mieć innego silnika.
    Na pewno indywidualność BX i nawet TS są niepowtarzalne nie męczą się na wysokich obrotach kiedy innym już brakuję tchu, mam artykuł:
    http://www.cuoresportivo.pl/_mm/silniki/boxer/
    Najbardziej mnie denerwują te uwagi na temat kupowania AR 145, te stereotypy masakra

ps: do Kierownika: ładna 33

Użytkownik Romeo Avatar Gopcio
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9 JTD 115KM 2002r

Domyślnie

mialem boxerka 1,6 przez 2 lata, obróciło mi 2 razy panewke w silniku 3 silnik kupilem w super stanie nie bylo sie do czego przyczepić (teraz kolega z forum śmiga ), a jesli chodzi o to jak sprawdzic silnik to tak jak pisal kolega, tylko na zimnym i warto postawic zapalniczke na kolektorze i zobaczyc czy sie przewroci, jesli tak silnik dojechany, boxerki chodza idelanie mam kumpla co ma 16V po remoncie i zapalniczka stoi w miejscu po 30 tys, wcale nie jeździ jak emeryt (i tu dziwne nie bierze mu oleju :/, sam mechanik byl w szoku) teraz mam JTD 147 wyszystko fajnie tylko szkoda ze silnik nie ma tego czegoś, brak mi Boxerka
    Było AR 145 Boxer 1,6 ---> Blu Inca AR 147 JTD 1,9 115KM +

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

gopcio - dycha !!
    ha ha

rafał145
    Gość

Domyślnie

Mam pytanie a jak jest z nagłośnieniem w AR 145, mówię o oryginalnym, wiem że w 147 jest całkiem dobrze.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Darek-1989
    Mieszka w
    Ligota Polska, Poland
    Auto
    Opel Signum; 145 1.4 Boxer (była)

Domyślnie

Cytat Napisał Pingwin Zobacz post
    czemu tylko kupiłeś 1.4? to za słaby silnik do tej ciężkiej budy. W efekcie bardziej go wysilasz i szybciej będzie ci sie sypał. Optymalnie dla 145 najlepsze są silniki 1.6 i 1.7. O ile ten drugi faktycznie jest bardziej paliwożerny, to 1.6 pali mniej więcej tyle (trooooszke więcej) co 1.4 a jest wyraźnie mocniejszy.
    Zgadzam się z kolegą lepiej 1.6

Wg mnie, nagłośnienie oryginalne jest słabe w porównaniu do 147. Zaraz jak kupiłem alfę to wywaliłem wszystko.

rafał145
    Gość

Domyślnie

aż tak źle jest hehe, nawet po liftingu??

---------- Post dodany o godzinie 14:50 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 14:06 ----------

tam jest chyba 6 głośników w 145....