Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Temat: Gaśnie przy dodaniu gazu

lukasmily
    Gość

Domyślnie

...spod Nowego Sącza hej.
    Jestem informatykiem, czy w związku z tym mógłbym sam pobawić się programami samochodowymi. Co polecacie, jakie wersje oprogramowania, jaki kabel kupić?

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    BMW E61 545i żony, E61 530xD do orania pola :)

Domyślnie

Znajdź pod maską sterownik wtrysku LPG, zrób fotkę/spisz nazwę pomyślimy dokłądnie co dalej z tym fantem.
    10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia

Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu

Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts

lukasmily
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał GrzesiekK. Zobacz post
    Znajdź pod maską sterownik wtrysku LPG, zrób fotkę/spisz nazwę pomyślimy dokłądnie co dalej z tym fantem.
    Może i jestem laikiem, ale jak pisałem już kilkukrotnie w tym poście: Instalacja LPG pracuje IDEALNIE.
    Po odpięciu instalacji LPG silnik nie zmienia objawów tzn nie przyjmuje zwiększenia obrotów przez wciskanie pedału gazu. Krztusi się i gaśnie. Na wolnych obrotach powiedzmy pracuje choć nierówno. Muszę to za każdym razem przeczekać, zagrzać silnik przy tej nie równej pracy i poczekać aż się na LPG przełączy i dopiero mogę ruszyć. Przy zimnym silniku, rano to mam 5-10 minut do tyłu.
    "Ja mu gaz, a on zgasł"...hehe
    Tak to u mnie wygląda

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    BMW E61 545i żony, E61 530xD do orania pola :)

Domyślnie

Cytat Napisał lukasmily Zobacz post
    Może i jestem laikiem, ale jak pisałem już kilkukrotnie w tym poście: Instalacja LPG pracuje IDEALNIE.

A ja Ci kilkukrotnie coś staram sie wytłumaczyć a Ty nie chcesz posłuchać!!! Instalacja wtrysku IV generacji LPG popularnie "sekwencja" którą masz u siebie wpływa na pracę sterownika wtrysku PB, sygnał sondy lambda przy pracy na LPG nie jest emulowany, nic nie oszukuje sterownika PB przy pracy na LPG, i tak jak u Ciebie jeździsz na LPG ale masz źle wyregulowaną instalację, sterownik PB wtedy w czasie jazdy podciąga parametry pod pracę na LPG bo to on nadal odpowiada za czasy wtrysku LPG, sterownik LPG tylko przekłada sygnał wtryskiwaczy PB na wtryskiwacze LPG i do momentu jak używasz jako paliwa LPG jest wszystko dobrze. Z rana gdy odpalasz silnik rusza na zasilaniu PB, ale że jest zimny, nie jest brana pod uwagę sonda lambda, sterownik nie koryguje czasu wtrysku wg, jest wskazań, a że nauczył się/podciągnął adaptację pod paliwo gazowe to nie potrafi pracować na PB właściwie!!!

Gdybyś miał coś nie sprawne w osprzęcie silnika nie pracował by na LPG. Instalacja sekwencyjna potrzebuje do prawidłowej pracy sprawnie działającego układu wtrysku PB, jeśli MAF, sonda lambda, czujnik temp silnik lub cokolwiek innego szwankowało tym bardziej na LPG silnik by nie pracował.

Jesteś strasznie uparty, rozmowa niemal jak rzucanie grochem o ścianę, jesteś informatykiem piszesz laikiem, dobrze nie każdy musi znać się na mechanice, ale dlaczego nie chcesz aby Ci pomóc??
    10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia

Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu

Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- programy jakie polecam to Alfadiag oraz FiatECUScan.
    - odradzam program Unidiag, zbyt wiele stwarza problemów dla poczatkującego, za to dośc łatwy program dla informatyka poniewaz jest to program konfigurowalny za pomoca plików definicji.
    - program alfadiag jest na 52 stonie na samym dole, ten drugi jest w przyklejonym temacie.
    - jak podasz parametry adaptacji TRA oraz FRA , Lambda regulation Row 1 to będzie prawie wszystko wiadomo co jest z silnikiem.
    - polecam tematy jakie były na forum, czyli "Fiat diag, alfadiag .." oraz " wysokie spalanie a wszystko jest dobrze".
    - trudno jest kolejny raz to wszytko tłumaczyć, w tych tematach było to juz opisane w taki lub inny sposób.
    - najlepiej podłacz interfejs i zacznij mierzyć, wątpliwości usuwaj poprzez doczytanie z forum.
    - dopiero na końcu zadawaj pytania, byle nie typu , a jakie parametry są pożadane dla mego silinika.
    - tego nie wiemy, tylko się domyślamy poprzez badanie i zachowanie naszych aut, powodzenia.
    - zrzuty z programu i zdjęcia z lpg mile widziane.
    - tylko zrzuty samego programu a nie program + cała tapeta.
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

lukasmily
    Gość

Domyślnie

GrzesiekK.
    Ok, już się nie irytuj, przepraszam za moje laictwo. Za bardzo wziąłem to na chłopski rozum. Jeszcze dzisiaj pojadę wgrać program do LPG.
    Bardzo ci dziękuję za wytłumaczenie sprawy...dogłębnie.
    Napiszę jutro czy to pomogło.

---------- Post dodany o godzinie 14:27 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 14:14 ----------

bubu321
    Link ze strony 52 do Alfadiag wygasł. Jeśli to nie duży plik to proszę wyślij mi na e-mail lub opublikuj na wirtualnym dysku i prześlij mi link. Pozdrawiam.

lukasmily
    Gość

Domyślnie

Byłem dzisiaj u mechanika. Podpiął do komputera instalację LPG i stwierdził, że nie reaguje STEROWNIK KOMPUTERA LPG w moim przypadku to Dream XXI.
    Nadmienił, że komputer nie podaje mieszanki na wtryski.

Czy według was to właśnie jest przyczyną moich problemów z Bellą?
    Pytam was bo czytałem kilkanaście postów i jestem pod wrażeniem waszej wiedzy, a mechanik który mnie obsługiwał strasznie się spieszył.