Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Temat: Smrod spalenizny/brak klimy/klima dziala

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

Po odpaleniu aut pasek normalnie napędza koło pasowe a plastikowa obudowa tego sprzęgła" buja sie w zakresie 2-3 cm lewa prawa. W żadnym przypadku czy z wyłączona czy włączona "klimą" ta plastikowa obudowa nie wykonuje pełnego obrotu. Ręka idzie to bardzo lekko obrócic w dowolnym kierunku, nie czuc praktycznie żadnego oporu. do tego ciekawostka, zauważyłem w okolicy tego sprzęgła tak jakby miedziane opiłki, które gdzieś się ewidentnie "spod" tego sprzęgła wydostały. Czuc smród w okolicy tej spręzarki spalenizny jakiejs i po odpaleniu auta słycha takie jakby "plastikowe chrobotanie"właśnie z okolic tego sprzęgła... Na przyszły wtorek umówiony jestem u mechanika...Moja bella ma naturlane 360tyś km.
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 14-07-2010 o 19:16

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

To bankowo sprzęgło urwane. Pierwszy raz z tym się spotkałem. W najlepszym wypadku sprzęgło do wymiany ale niestety w tym wypadku to raczej cały kompresor.

Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

Mogę z tym jeżdzic do wtorku? Oczywiscie z wylaczona klinatyzacja.. Podejrzewam ze sprezarka do wyrzucenia nowa sprezarka ok 900zl.. uzywana od anglika 200zll. czy moze regenerowana 500? co polecasz...

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Rydułtowy / Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 81 kw r. 2000

Domyślnie

przy użewanej sprężarce uważaj aby miała zaslepione otwory (mam namyśli wlot i wylot czynnika chłodzącego), bo jesli leżała długo niezabezpieczona, to może dastac sie syf do srodka i tez bedzie do niczgo. Chyba, ze będzie przy tobie wymontowywana, wtedy masz pewność. Ale myśle, że mechanik od klimy tobie doradzi.
    Ja ostatnio tez miałem jakieś problemy, strasznie się tłukło po włączeniu klimy coś, ale okazało się, że to koło pasowe na wale miało juz gumę wybitą. Wtedy właśnie mi mechanik mówił, ze różnie bywa z używanymi kompresorami, mówił, ze kiedyś trzy zakładał aż trafił na sprawną używkę.

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Còż... jak to jest z używkami to wiadomo. przedmòwca też dał światła na sprawę, ale ja np. kupiłem używkę za 250zl na allegro (wysyłka-nie miałem wyjścia) i jestem zadowolony. Ja bym brał używkę ze względu na cenę. Najlepiej to podjechać, sprawdzić czy płynnie się kręci, czy nie jest (była) mokra, ale nie myta i tyle. W tej kwestii to zawsze sam musisz podjąć decyzję. Jedni polecą tak inni na odwrót.
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 15-07-2010 o 17:31

Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

Pozostaje, czeka do wtorku... Zobaczymy co mechanik wymyśli. podejrzewam , że zgodzę się na to żeby on sam mi sprowadził uzywana i wtedy jak cos sie bedzie dzialo to do niego bede jezdzil...
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 15-07-2010 o 17:30

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

Stawiam na sprężarkę. Może mieć luzy i ocierać metal o metal i z tego jest smród.

Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

Miałem w piatek jechac do pracy samochodem ojca ponieważ chrobotanie sie nasiliło i obawiałem się , że pojdzie pasek i...
    Alfe postawiłem pod domem , ojciec zgodził się na to żebym wziął jego auto(ktore notabene więcej stoi niz jeżdzi poniewaz uzywa na codzien służbowego) i Wszystko malinowo...
    Rano wstaje ide do garazu po jego samochód chce odpalic i..... ZONK... Bateria wyładowana kompletnie.... Do roboty na 7- jest godzina 6-40 więc szybko pobiegłem po moją belle i z duszą na ramieniu pojechałem chroboczącym autem do roboty... Do roboty dojechałem... Po pracy wsiadam do ALfki odpalam i instynktownie czuje że do domu nie dojade... Przejeżdzam 3/4 dystansu(ok 8km) i chrobotanie na dwupasmowej drodze bez pobocza na ktorej każdy jedzie ponad 100km\h nasila się tak , że wiem że to kwestia kilku sekund i pasek pojdzie sie jebac.. Modle się i całuje moją belle w kierownice żeby wytrwała i pozwolila mi zjechac z tej zasranej dwupasmówki na jakąs boczną droge.. Bella mnie wysłuchuje i ok kilometra od domu pojawia sie BIALY dym i zjeżdzam na pobocze wylaczam silniki i po zabawie.. pasek klinowy pękł... Auto stoi na bocznej drodze na poboczu kilometr od domu,nikt nie widzi, nikomu nie przeszkadza i jest ogólnie dobrze mimo , że to na moje wlasne zyczenie doprowadzilem ja do takiego stanu... dzwonie po ojca podjeżdza Ducatem zakladamy linke i jedziemy do domu...
    Wnioski...
    Smród spalenizny ktory opisywalem pochodzil z paska ktory ocieral się o blokujące sie koło pasowe.Obudowa sprzęgłą klimy odpada gdzieś po drodze do domu, ogólnie koło pasowe wyrwało się ze sprężarki, czy z wału do ktorego było zamocowane, Ręką podejrzewam po wyjęciu spręzarki da rade się je wyjąc bez odkręcania śruby... Dookoła koła pasowego wiórki metalowe, przed zerwaniem paska było kilka wiórków miedzianych w okolicy spręzarki.
    Moja bella mimo poważnej awarii wysłuchałą moich próśb i dowozi mnie bezpiecznie praktycznie pod sam dom z czego jestem bardzo zadowolony... Ogolnie raczej spręzarka jest do wyrzucenia i piezdu...
    Niepokoi mnie ten bardzooooo gęsty biały dym który przed zerwaniem paska nastąpił... TO pewnie pasek obcierał się o zablokowane koło pasowe,,, Silnik odpala bez problemu nie był przegrzany w momencie zerwania paska...Nie działą tylko wspomaganie bo pompa podejrzewam napedzana byla tym paskiem

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Dokładnie tak. Kup drugą sprężarkę, nowy pasek i będzie git.

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Jak już masz belle bez paska to przed założeniem odpal ją i posłuchaj... zapamiętaj ten dźwięk i posłuchaj znowu po założeniu paska
    Różnica to klima + wspomaganie steru + alternator (o ile dobrze pamiętam). W ten sposób można wstępnie ocenić stan tych trzech elementów osprzętu - jeżeli mocno hałasują, to coś jest nie tak
    U mnie przed wymianą alternator dawał czadu że hej!

powodzenia!
    ~tomaz
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html
    Ekonomiczne daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz...volvo_v70.html