w boxerach klima wyraźnie obciąża silnik, zwiększa rezonans, drgania. No i z literek spokojnie paliwka wciąga więcej.
w boxerach klima wyraźnie obciąża silnik, zwiększa rezonans, drgania. No i z literek spokojnie paliwka wciąga więcej.
Szefie, masz JTD to jeszcze pół biedy. Mój TS przy klimie włączonej na 4 biegu traci do setki ponad 4s!!! Kiedyś sam sprawdzałem ze stoperem w ręku. U mnie klima to tragedia dla mocy silnika.
Jeszcze jak się zabieram za wyprzedzanie sznuru pojazdów to ją po prostu na chwilę wyłączam...
Było: Fiat Uno 1.1 60S, Fiat Punto II 1.2 8v, AR 145 Edizione Sportiva, AR 147 Q2 Ducati Corse, Fiat Stilo Abarth, Alfa Romeo 145 2.0 16v 155KM Quadrifoglio
Jest: Maserati GranTurismo 4.7 S, Seat Leon 5F Cupra, Toyota Yaris IV
Klima obciąża silnik i moc spada, OK.
Ale bez przesady, doradźcie lepiej jak temu zaradzić.
Na początek pytanie czy klima była świeżo nabijana czy już dawno nie ruszana??
Jeśli dawno nie ruszana (powiedzmy ok 2-3 lata) to wypadało by nabić od nowa.
Pytanie 2 to, jak często włączają się wiatraki??
Jak chodzą cały czas albo bardzo szybko się włączają to trzeba wyczyścić chłodnice.
Które zaklejone są piachem, komarami i mają słabe chłodzenie.
dziś kumpel mi powiedział że w instrukcji obsługi któregoś z małolitrażowych aut [chyba Matiza] jest napisane że przy włączonej klimie nie wyprzedzać ! :-)
U mnie jak miałem problem z turbina i było mało mocy to wtedy był znaczny spadek. Teraz jak jest wszystko w porządku to nie czuć prawie różnicy. Może masz coś nie tak z motorem i za mało ogólnie koników.
podjedź jednak do stacji obsługi klimy, sam tylko nawywijasz i nie naprawisz tematu.
U mnie przy silniku 1.6 czuć różnice podczas ruszania (muszę więcej gazu ciut dodać bo zamula) a tak po za tym to nie zauważyłem zmian, nawet mogę wyprzedzać przy włączonej klimie i nie czuje spadku mocy.
Najlepiej tak jak piszą wyżej podjedź gdzieś na serwis klimy i ewentualnie na kompa bo może to nie tylko klima?
159 SW 1.9 JTS 16V 2006r.
147 1.9 JTD 8V 2004r.
na kompa wybieram się już od paru dni ale jakoś ciągle czasu brakuje, dzięki za radę!!
pozdrawiam
Miałem 2.0 TS i spadek mocy był mocno odczuwalny, musiałem autko trzymać około 1000 obr/min wyżej żeby jechał tak samo sprawnie jak bez klimy. Teraz mam JTDm 16V 150km i klimę też odczuwam, na zimnym silniku potrafi mi zgasnąć przy ruszaniu ze skrzyżowania ponieważ przy niskich obrotach i włączonej klimie mocy zostaje naprawdę niewiele...
Ostatnio edytowane przez t.o.mek ; 15-07-2010 o 12:55
Fiat 126p --> Alfa Romeo 145 QV Nero --> Opel Vectra C GTS + Alfa Romeo 145 QV Rosso